Skocz do zawartości

[Buty] jakie dla amatora .

rradek5

Rekomendowane odpowiedzi

Spece Comp w czym sa takie dobre tylko maja klamre bo sie za bradzo nie znam .

A Shimano M123 moge miec nowe za 250zł ale wydaja mi sie tandetne bo ta podeszwa jest gumowa , mieka a w specach albo Sidi twarda , plastikowa podeszwa to juz cos i ten material widac ze jest lepszy niz w M123 .

tak czytam ten temat i sam nie wiem... napisales, ze buty dla amatora a tu nagle te nie, tamte nie. sam mam zamiar kupic buty w przedziale cenowym 200-250 zl. o uzywanych nawet nie mysle, w koncu ktos tam ladowal swoje stopy. szukanie zajelo mi kilka minut - poczytalem, zobaczylem co jest i teraz wybor mam pomiedzy Shimano M123 http://allegro.pl/buty-shimano-sh-m123-rozmiar-44-czarne-nowosc-i1676721262.html , a LOUIS GARNEAU TERRA GRIP http://allegro.pl/buty-rowerowe-spd-l-garneau-terra-grip-44-rabat40-i1661741718.html

i nie wiem po co przez 3 strony walkowac to samo :)

xD wiem ten temat zaczolem z 3 tygodnie temu i myslalem ze nie bede mial kasy itp a teraz jak mam kupowac cos to wole dolozyc i miec cos konkretniejszego . Mi podoba sie firma Specialized albo Sidi bo to bardzo dobre firmy . Te twoje Louis Garneau wyg;ladaja spoko i podeszwa twarda , plastkiowa ale nie wiem co to za firma zabardzo . Za 250zł bym kupil te Specialzied Sport MTB nowe http://bieniaszbike.pl/specialized-sport-blkred-p-471.html . Bo M123 ludzie polecaj ale jak dla mnie sa jakies tandete . Shiman owogule jakies lipne te buty robi .

Niech ktos m,i poradzi czy bardziej sie oplaca nowe te Spece Sport MTB czy uzywane Comp MTB czy Sidi Tork .

Podpinam się do tematu, gdyż zakładanie nowego mija się z celem.

Zacząłem jazdę w tym sezonie i muszę przyznać, że się wkręciłem. Aktualnie poszukuję butów na rower, ale doszedłem do wniosku, że zamiast kupować cokolwiek zwykłego, kupię od razu SPD, gdyż sporo jest na ten temat pochlebnych głosów. Jeżdżę około 500km miesięcznie, głównie po płaskim, trasy rzędu 70-80km na raz. Nie zamierzam robić jakichś super osiągów, po prostu jazda sprawia mi frajdę.

Tak więc poszukuję w miarę konkretnych butów do jazdy po mieście, ale żeby nadawały się też na jakiś wypad do lasu. Nie chcę od razu brać gotowca za 370 zł, ale wole Was spytać, czy polecicie coś odpowiedniego dla mnie. Maksymalny pułap cenowy to okolice 350 zł, choć ostatecznie przeboleję te 370, jeśli okaże się, że to genialny zestaw, który sprawdzi się przez stulecia :)

Pierwsze pytanie o chodzenie w takich butach. Generalnie jak wychodzę na rower to na rower, a nie wiem, czy szosówki nie będą się rysowały od betonu/podłoża. Nie chcę się bać zejść z roweru :)

Z tego, co looknąłem, m123 to seria w teren, myślisz że sprawdzą się w mieście? Nie wiem, czy różnica jest istotna przy moich przebiegach. Ograniczanie się do SH serii R to przesada?

I kolejna kwestia to kasa. Oczywiście wolałbym mieć coś super za jak najmniejsze pieniądze, stąd pytanie czy przy moim użytkowaniu będzie znacząca różnica między m520 a m540. BTW, jaka to różnica?

Patrzę sobie na SH-R077, myślicie że warto? Wygląda porządnie. Ewentualnie można naciągnąć budżet i wybrać SH-R087 z klamrą zamiast rzepa. Jest różnica?

Nie wiem po prostu, czy jest sens ładować się do jazdy na miasto w buty z kolcami i bieżnikiem jak na Syberię. Z drugiej strony, nie wiem, czy taki bieżnik i kolce bardzo przeszkadzają, jak się w nich prawie nie chodzi, a tylko pedałuje :)

Powoli celuję w zestaw SH-M087 oraz PD-M540. Pierdziu, pęknie te 430 zł, ale będę miał coś, co posłuży lata.

Nie chcę butów turystycznych, gdyż po pierwsze potrzebuję butów tylko na rower, a po drugie, średnio mi się podobają. A M087 to kompromis, gdyż nie mają wkrętów etc. a z drugiej strony podeszwa jest w miarę cywilizowana, więc nie będę się bał wnieść roweru po jakichś schodach, bo niestety Warszawa nie ma jeszcze spójnego systemu ścieżek.

Gdyby ktoś miał jakieś pochlebne/niepochlebne opinie na temat powyższego zestawu, chętnie się zapoznam :)

Nie oplaca sie sie kupywac pedalow M540 bo po co lepiej troche zaoszczedzic i kupic M520 sa tansze i troche ciezsze .

A Shimano M087 moj kolega sobie teraz kupil i lipne sa . Ten material i podeszwa jest gumowa ale takiej szukasz .

To juz lepiej kup M123 i wykrec wkrety na pewno lepszy wybor niz M087 . Albo ja by mci polecil Specialized Sport MTB

http://bieniaszbike.pl/specialized-sport-charnavy-p-472.html?cPath=3_39 one maja twarda podeszwe i sa o wiele lepsze .

• Mod Team

Powoli celuję w zestaw SH-M087 oraz PD-M540. Pierdziu, pęknie te 430 zł, ale będę miał coś, co posłuży lata.

Nie chcę butów turystycznych, gdyż po pierwsze potrzebuję butów tylko na rower, a po drugie, średnio mi się podobają. A M087 to kompromis, gdyż nie mają wkrętów etc. a z drugiej strony podeszwa jest w miarę cywilizowana, więc nie będę się bał wnieść roweru po jakichś schodach, bo niestety Warszawa nie ma jeszcze spójnego systemu ścieżek.

Gdyby ktoś miał jakieś pochlebne/niepochlebne opinie na temat powyższego zestawu, chętnie się zapoznam :)

Wybór zdecydowanie lepszy niż buty szosowe w których chodzić się nie da. Praktycznie we wszystkich butach mtb blok jest schowany w podeszwę , co do wygody i bezpieczeństwa chodzenia to turystyczne były by lepsze ale wypowiedziałeś się jednoznacznie. Te sh 087 mają podeszwę gumową a nie z tworzywa więc w cywilizacji dadzą radę.

To i ja się podepnę.

Szukam butów spd do 250zł i zastanawiam się nad

m123

oraz

LOUIS GARNEAU terra grip

Które byście wybrali na moim miejscu ? Wiem że sporo ludzi poleca m123 ale co sądzicie o LG ?

Jestem amatorem i to będą pierwsze buty spd : )

Czekam na odp.

pozdrawiam.

Adam.

Ja kupiłem shimano tylko dlatego, że miałem mozliwość przymiarki innych shimano i wiedziałem jaki rozmiar potrzebuje. Cena na allegro przesądziła, który model wybrać (m123). Buty leża idealnie na nodze, sa bardzo (bardzo!) wygodne i czuc dobra wentylacje. Przy 30km/h czuc jak wiatr wieje w stopy fajne wrazenie;) Buty są sztywne ale chodzić się da bez problemu. Korki wykrecilem, bo nie byly mi potrzebne i w ich miejsce wkrecilem zwykle śrubki. Njabardziej obawiałem się wagi ponieważ czytałem że są ciężkie, ale w praktyce tego nie czuję wcale. Może gdybym miał wcześniej porównania z lżejszymi? Nie wiem, ale skoro mnie to nie zastanawia to znaczy chyba jest w porządku.

LG nie mam porównania więc się nie wypowiem, ale z tego co czytalem to też sa chwalnone, więć pewnie też byłbyś zadowolony. Najlepsza przymiarka i samodzielna ocena, ale wiadomo nie jest to takie latwe, bo sklepy jakieś biedne u nas;)

Przyszły już butki SH-M087 razem z pedałami PD-M540. Co prawda mimo deszczu mogłem zrobić jedynie krótką rundkę, już mogę podzielić się wrażeniami.

Buty dobrze leżą na nodze. Przy długości stopy 29.4 cm, zamówiłem buty w rozmiarze 47 (o rozmiar większe niż normalnie noszę), gdzie maksymalna długość stopy to 29.8 cm. Nie ma problemów z rozmiarem, może na początku sprawiają wrażenie nieco za krótkich, ale po zapięciu na rzepy i klamrę, wrażenie ustępuje. Gdyby ktoś się zastanawiał, czy warto dopłacać do klamry to moim zdaniem warto. Dzięki niej można precyzyjnie regulować siłę dopięcia, a poza tym ważna jest możliwość regulacji w czasie jazdy.

Połączenie z pedałami działa całkiem spoko, pozostający luz roboczy jest zupełnie wystarczający do komfortowej jazdy, wpinanie i wypinanie również nie sprawia problemu.

Zatem pierwsza jazda w SPDach przebiegła bardzo pozytywnie i bez kraksy :) Co prawda jeśli się wypina na światłach tylko jedną stopę, trzeba trochę pogłówkować, którą wyjąć i jak się pochylić, ale zapewne z czasem będzie to bardziej automatyczne. Dlatego myślę, że nawet dla amatora buty SPD będą dobrym rozwiązaniem.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Podepnę się i ja. Zastanawiam się nad kupnem butów spd dla amatora Shimano m087 lub m123. Czy ktoś ma porównanie jeśli chodzi o komfort tych butów? M123 mają podobno jakąś wkładkę pochłaniającą wstrząsy EVA a M087 nie, ma to jakieś znaczenie. Czy są równie wygodne ?

Kupiłem nowe m087 w zeszły czwartek. W piątek 4 h jazdy po okolicach Karpacza, sobota - BM w Świeradowie Zdroju a w niedzielę UpHill Race Śnieżka. Wrażenia - kapcie super, wygodne, żadnych przykrych niespodzianek po intensywnym weekendzie. Mogę z czystym sumieniem polecić ten model

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...