Wojcieszko Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. Drodzy użytkownicy. Jestem zupełnym laikiem w temacie rowerów, dopiero teraz zacząłem się tym interesować i mam do Was takie pytanie. Posiadam rower z przerzutkami w tylniej piaście - Nexus, czyli z tyłu i z przodu mam tylko jedną zębatkę. Zauważyłem, że mój łańcuch jest luźny, a nie mam już możliwości uciągnięcia go. Czy moglibyście mi doradzić jaki mam kupić łańcuch? Żeby nie był drogi, ponieważ nie jeżdżę na rowerze jakoś strasznie dużo, ale też żeby był w miarę dobry i trwały... Nie znam się kompletnie na oznaczeniach, jakie ma mieć, ani nic, a na internecie nie mogę nic znaleźć... Na dole podaje link do zdjęcia z pokazaną tylną piastą roweru. http://imageshack.us/photo/my-images/580/16194255121.jpg/ Jeszcze bym się zapytał jak powinien być uciągnięty łańcuch w takim rowerze? Jedyne co znalazłem, to takie coś, że jak łańcuch jest uciągnięty to naciskając go w dół może się pochylić jakieś 6-12mm. A u mnie jest to 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 czemu chcesz zmieniać łańcuch? mozliwe ze wystarczy go poprostu napiąć i nasmarować jak to niemasz mozliwości naciagniecia łańcucha? bierzesz klucz odkrecasz nakrętki mocujące koło i odciągasz koło napinając łańćuch po czym zakrecasz nakretki jesli juz chcesz zmieniać to do twojego roweru potrzebujesz łańcuch tzw. jednorzędowy czyli gruby, oznaczenie 1/2" x 1/8" mozesz kupić zwykły najtańszy KMC, TAYA, lub orginalny shimano dedykowany do twojego napedu: Mój odnośnik waznie zeby był gruby/szeroki a nie wąski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.