CarNeezA Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Witajcie, czytałem już kilka tematów, ale w żadnym nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Jakoś tydzień temu miałem troszkę pechowy dzień. Na początku chciałem wskoczyć na chodnik z ulicy. Przywaliłem przy 25 km/h w krawężnik tylną oponą. Uderzenie było b. mocne(ważę 75kg). Rozwaliłem moją dętkę. Kolega zakupił mi nową za jakieś 12 zł, założyliśmy ją. Gdy były jakieś 3 bary dętka wybuchła ;D Rozerwało ją na strzępy. Później załataliśmy dziurę(w starej dętce) łatką i kropelką i pojechaliśmy na traskę. Powietrze z dętki zeszło po 1 dniu. Wole być pewny podczas jazdy,więc potrzebuje nowej dętki do około 20 zł. Myślę o kupnie tej samej dętki.(Z tego co wyczytałem na dętce to chyba ta ). Na przodzie dętka ładnie trzyma powietrze już jakiś miesiąc(wtedy była pompowana ostatni raz). Po około 900 km przebiłem dętke tylko raz i to z mojej winy. Co myślicie o tej dętce? Kupić ją, czy jakąś inną ? Z góry dziękuję za odpowiedzi
marky5 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 No zakres rozmiaru to ona ma fest. Powinna teoretycznie sporo wytrzymać.Z doswiadczenia natomiast bardziej polecam dętki Maxxis.
Gracek Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Posiadam identyczną dętkę od około tygodnia, przejechałem ponad 100km. Bez zarzutów. Ważę 110kg
adas651 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 jaką masz opone? masz opaske na obreczy? zobacz czy w oponie nie masz jakiegoś 'ciała obcego' uważaj przy zakładaniu używaj talku po założeniu nie pompuj odrazu na 3 bary tylko troche napompuj i poodbijaj ją o podłoże i/lub powyginaj delikatnie zeby ułożyć detke i dopiero napompuj jeśli pompujesz kompresorem to nie wciskaj spustu na maksa tylko 'pulsacyjnie' generalnie na tył polecam detke do dh - gruba jest i ceżka to fakt,ale to zakup na lata albo detka foss
CarNeezA Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Dzięki za rady. Moja opona to Schwalbe Smart Sam 26" 2,1. Opaska oczywiście jest(rower kupiony kilka miechów temu, praktycznie nic przy nim nie majstrowałem). Masz jakieś typy tych dętek do DH ? Foss raczej za drogi. 40-50 zł za dętkę to dla mnie przesada.
adas651 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 twoja opona jest za wąska do detki downhillowej - trudno bedzie ją załozyć i jest duże ryzyko przyszczypniecia moge ci polecic jedynie ostrożne zakładanie - moze miałes poprostu niefart
CarNeezA Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 ta dętka za 12 zł od razu wydawała mi się szajsowata. Kupować tego schwalba za 20 zł?
mroczny Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Dętkę zawsze powinno się kupować pod rozmiar opony. Ta Schwalbe rozmiarem będzie pasowała, zwróć tyko uwagę jakie ma wentyle, jaki masz otwór w obręczy ( jak masz pod preste to samochodowy Ci nie wejdzie. A i jeszcze jedno , łatki się nie przykleja na kropelkę ! jest specjalny klej do tego , jak nie masz to lepszy byłby butapren niż kropelka.
djwiocha Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Jak się dobrze załata to potrafi trzymać tak długo jak tylko zapragniesz. Mnie tam dętki za 8 zeta nie wybuchają, trzymają dobrze powietrze i nie przebijają się zbyt mocno, ważne jest żeby dobrze ułożyć dętkę w oponie i w razie dziury dobrze załatać a nie kropelką, to wtedy będzie służyć i służyć.
CarNeezA Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Dętkę zawsze powinno się kupować pod rozmiar opony. Ta Schwalbe rozmiarem będzie pasowała, zwróć tyko uwagę jakie ma wentyle, jaki masz otwór w obręczy ( jak masz pod preste to samochodowy Ci nie wejdzie. A i jeszcze jedno , łatki się nie przykleja na kropelkę ! jest specjalny klej do tego , jak nie masz to lepszy byłby butapren niż kropelka. Interesuje się rowerami już długo, więc wiem o takich rzeczach. A dętke łataliśmy pod kioskiem, na szybkości. Zawsze można odkleić tą łatke( z tego co widziałem w ogóle się nie trzyma) i zakleić dętke porządnie. Ale tak czy tak dętke trzeba nową kupić, zawsze się przyda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.