Skocz do zawartości

[krzywa tarcza] Avid Juicy 5

coy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam teraz więcej wolnego czasu i postanowiłem poświęcić się mojemu rowerowi ;) Od kilku tygodni męczy mnie skrzywiona tarcza. Była ona już 'prostowana' w serwisie, ale po kilkudziesięciu kilometrach nadal jest to samo. Jest to bardzo uciążliwe i muszę coś z tym zrobić, bo odechciewa się jazdy. Co polecacie? To się w ogóle prostuje? Moje hamulce to: AVID JUICY 5 DISC BRAKE. Jeżeli miałbym kupić nową tarczę to jaką? Musi być taka sama jak ta którą miałem do tej pory? Podobno istnieją jakieś maszynki do prostowania, ale czy nie lepiej będzie kupić nową tarczę? Od czego te tarcze w ogóle się krzywią? Czy to, że tarcza mi obciera to może być jedynie wina krzywej tarczy? Scentrowane koło ma tutaj cokolwiek do gadania?

Jak widać jestem jeszcze laikiem i proszę was o pomoc. :whistling:

Napisano

Tak tarcze można prostować -TU- masz specjalny przyrząd do tego. Jeśli chodzi o nową tarczę to jeśli nie chcesz zmieniać adapteru to musisz kupić tarczę tego samego rozmiaru. Polecam tarczę shimano na pająku.

Napisano

A czy da radę to wyprostować tak żeby posłużyła jeszcze przez kilkaset kilometrów? Zastanawiam się czy warto kupować specjalnie do tego klucz skoro po ostatniej wizycie w serwisie tarcza była w zasadzie prosta, a po kilkudziesięciu kilometrach znowu zaczęła obcierać :icon_confused:

Napisano

U mnie Avidowe tarcze też się ciągle gięły. Nie ma co sobie zaprzątać głowy tym szajsem. Wymień na jakąś tarczę na pająku. Np Shimano xt albo Hope.

Napisano · Ukryte przez safian, 2 Czerwca 2011 - Podwójny post
Ukryte przez safian, 2 Czerwca 2011 - Podwójny post

U mnie Avidowe tarcze też się ciągle gięły. Nie ma co sobie zaprzątać głowy tym szajsem. Wymień na jakąś tarczę na pająku. Np Shimano xt albo Hope.

Napisano

To że tarcza obciera to nie musi być wina krzywej tarczy możesz mieć źle wyregulowany hamulec. Wystarczy że odkręcisz koło i przykręcisz je z powrotem inną siłą i już może obcierać w tym celu trzeba poluzować śruby zacisku nacisnąć klamkę hamulcową i trzymając ją przykręcić śruby zacisku tak by się nie przesunął.

Napisano

Nie bardzo orientuję się w ogóle co to znaczy tarcza na pająku ;) Znalazłem na allegro tarcze i już mam pewien problem. Są różne tarcze i nie wiem, które będą pasowały do mojego roweru. Patrzyłem i przód mam 185mm, a tył 160mm (wymienić chcę tylko tył). Czym one się różnią?

http://allegro.pl/tarcza-shimano-xt-sm-rt76-na-6-srub-3-srednice-i1644310784.html

http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt75-160mm-is-xtr-xt-i1647303332.html

To że tarcza obciera to nie musi być wina krzywej tarczy możesz mieć źle wyregulowany hamulec.

To nie to, bo tak już kilka razy robiłem ;) Na pewno tarcza jest krzywa, bo jak ją położę na czymś równym to widać, że odstaje.

Może ktoś poleca jeszcze jakieś inne tarcze?

Napisano

Twoim problemem jest zabrudzony któryś z cylindrów który nie wysuwa się do końca , dysk zamiast być ściskany z obydwu stron przez obie okładziny jest wyginany przez jedną z nich ....... i stąd ten powrót problemu po przejechaniu paru kilometrów . Lepiej zmień serwis na inny , wyczyść wszystko dokładnie , ewentualnie wymień uszczelki z cylindra . a tarcze zawsze możesz prostować samemu

Napisano

Twoim problemem jest zabrudzony któryś z cylindrów który nie wysuwa się do końca

To nie jest sprawa cylindra. Ta opcja na pewno odpada.

@BUMP

Nie bardzo orientuję się w ogóle co to znaczy tarcza na pająku ;) Znalazłem na allegro tarcze i już mam pewien problem. Są różne tarcze i nie wiem, które będą pasowały do mojego roweru. Patrzyłem i przód mam 185mm, a tył 160mm (wymienić chcę tylko tył). Czym one się różnią?

http://allegro.pl/tarcza-shimano-xt-sm-rt76-na-6-srub-3-srednice-i1644310784.html

http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt75-160mm-is-xtr-xt-i1647303332.html

Napisano

Tarcza na pająku to taka tarcza która składa sie z dwóch elementów zwykle ze sobą znitowanych - środka (pająka) oraz przynitowanego doń elementu, który ma styk z klockami hamulcowymi. Są dwa podstawowe sposoby mocowania tarczy - na sześć śrub, oraz na shimanowski patent centerlock (taki wielowpust, miałbyś napisane na piaście). Ale ze mnie specjalista :D

Jak widzisz pierwsza tarcza którą podałeś ma pająka, a druga jest jednym elementem. Bierz tą z pająkiem bo uchodzą za lepsze - chyba szybciej się chłodzą i są mniej podatne na odkształcenia. Jakoś tak, w każdym bądź razie kupuj z pająkiem.

Napisano

Chodziło mi o tarczę Shimano XT SM-RT76. W rozmiarze 180mm, 160mm może obcierać o wąsy klocków albo o zacisk, ale nie jestem pewien.

Napisano

Tarcza na pająku to taka tarcza która składa sie z dwóch elementów zwykle ze sobą znitowanych - środka (pająka) oraz przynitowanego doń elementu, który ma styk z klockami hamulcowymi. Są dwa podstawowe sposoby mocowania tarczy - na sześć śrub, oraz na shimanowski patent centerlock (taki wielowpust, miałbyś napisane na piaście). Ale ze mnie specjalista :D

Jak widzisz pierwsza tarcza którą podałeś ma pająka, a druga jest jednym elementem. Bierz tą z pająkiem bo uchodzą za lepsze - chyba szybciej się chłodzą i są mniej podatne na odkształcenia. Jakoś tak, w każdym bądź razie kupuj z pająkiem.

tarcza na pająku może jest i lżejsza i nawet mniej się nagrzewa ..... ale niestety te nity trzymające razem pająka jak i resztę dysku potrafią się często poluzować i trzeba wymienić dyska na nowy bo dzwoni i hałasuje :) I nie ważne czy to hope czy avid czy sh*tmano , miałem pełno takich przypadków w ciągu ostatnich 4 lat w serwisie . te nity to właśnie najsłabsze ogniwo takiego dysku pająka .

Pełny dysk zawsze będzie wytrzymalszy i łatwiejszy do odkształcenia :wallbash:

Napisano

No i teraz już sam nie wiem co robić. Jest ktoś w stanie polecić jakąś dobrą, sprawdzoną tarczę 160mm, która na pewno będzie pasować do moich hamulców? Nie chciałbym jakiś kosmicznych cen :blush:

Napisano

U mnie Avidowe tarcze też się ciągle gięły. Nie ma co sobie zaprzątać głowy tym szajsem.

polecam najzwyklejszą Avid G3CS 160mm. Nie gnie się i dość fajnie hamuje.

Widzę, że na tym forum ilu użytkowników tyle tarcz i tyle zdań na ich temat :icon_mrgreen:

Nie ma niczego pewnego i sprawdzonego, że załóżmy od kilku lat nic złego z nimi się nie działo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...