raydal Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Witam, Zainsiprowany crossem na ramie authora synergy, który ma użytkownik fw66 http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&do=view&id=515 postanowiłem, mimo niezbyt wygórowanego budżetu zacząć z tworzeniem "czegoś podobnego", zważywszy, że idealnie to odpowiada moim obecnym preferencjom. Mając ok. 1700 pln chcę kupić możliwie sensownego crossa, którego sukcesywnie po zużywaniu się konkretnych elementów będę odciążał - jednak bez popadania w skrajność. Składanie od początku w tym budżecie nie wchodzi w grę. Chcę na czyms jeździć w tym czasie, a nie patrzeć na części. Tu pojawia się problem braku danych dot. wagi całości rowerów, a przede wszystkim ram. Z oglądanych, na żywo kilku rowerów, w oko wpadł mi polecany przez sprzedawcę właśnie pod kątem rozbudowy KTM: http://www.ktm-bikes.at/de/trekking/offroad/hardtail-alu/Lifeone.php Jestem przygotowany na gorszy osprzęt, ale lepszą (lżejszą) ramę na początek. Czy w tym przypadku tak jest? Inne typy: Cube, w którym 12,8 kg na początek wygląda bardo zachęcająco (niemal 1 kg mniej od razu od KTMa) http://www.skiteam.pl/rower/Cube/ltd-cls-comp/ Hercules Jump - wielokrotnie wspominany w tematach "crossowych" jako tani i dobry, wg katalogu 12,9 kg bazowo. Ewentualnie, od jakiego sensownego innego roweru zacząć - pomysły mile widziane.
Moloch89 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Jak chcesz mieć lekkiego cross'a to szukałbym czegoś ze sztywnym widelcem. Ile masz wzrostu?
raydal Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Moloch89, tak jak napisałem wyżej, wzoruje się na rowerze fw66, z tym, że na mniejszym budżecie i stopniowej rozbudowie, także nie jest dla mnie rozwiązaniem pozbywanie się amortyzatora. Mam 184 cm wzrostu, 80 kg wagi, dość krótką jednak nogę - 82 cm od podłogi do krocza.
raydal Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Nie napisałem wcześniej - rower musi być niestety nowy (faktura niezbędna ) Obecnie po przemyśleniach celuje w dwa rowery: Author Reflex (wg opisu rama ta sama co w wyzszych modelach, aż do codexa włącznie) oraz kusząco egzotyczny nazwą oraz wyglądem Checker Pig. Będę wdzięczny za porady, ewentualnie nadal inne opcje do rozważenia. AUTHOR REFLEX 2010 RAMA:aluminium 6061-T6, 700C WIDELEC:RST Vita TnL (60mm), blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCT-V2-308 48-38-28 (170/175mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA:SHIMANO C-102 (34,9mm) PRZERZUTKA TYLNA:SHIMANO Deore MANETKI:SHIMANO Alivio EZ (24 biegi) KASETA: SHIMANO HG-40-8I (11-32) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE:TEKTRO 57AL OBRĘCZE:JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne OPONY: AUTHOR PANARACER Silk Road Cross 700x35c SIODEŁKO:AUTHOR Ergo Gel WAGA (kg):13,30 kg (20") CHECKER PIG VILA 2010 Rama: CP Lite Alloy Widelec: RST Neon Pro ML Stery: Cane Creek Mostek: FSA OS190 Kierownica: FSA XC300 Sztyca: FSA XC280 Siodło: Selle Royal Freccia Korba: Shimano FC-M361 Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M592 Przerzutka przednia: Shimano Altus FD-M360 Manetki: Shimano SL-M410 Kaseta: Shimano CS-HG30 11-32 Obręcze: Rigida ZAC 2000 Piasty: Shimano RM 60 Hamulce: Shimano BR-M422 Ogumienie: Schwalbe XC Comp 35 mm Pedały: CP Gripy: CP Waga: 13,0 kg
fw66 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Cieszę się, że mój rower się podoba Co do ram Author, to nie są takie same. Modele Codex i Airline mają inne (lżejsze) ramy od pozostałych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.