Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe CX Comp vs Continental Race King

tomi555

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę zmienić opony - obecnie mam Racing Ralph 26x2.25 i szukam czegoś bardziej szosowego. Jeżdżę głównie po mieście - ale wiadomo jak w Polsce miasto wygląda (częst wyrwy, krawężniki, rozpadające się chodniki ) - dlatego opony slick odpadają. Szukam opony bardziej uniwersalnej - takiej która na asfalcie i dobrej ścieżce ma małe opory toczenia, ale da się nią też przejechać gorsze odcinki czy jakiś trawnik.

Waham się pomiędzy SCHAWLBE Schwalbe CX Comp 2.0 a Continental Race King 2.0 - CX Comp bardziej szosowa, ale Racing King też na środku ma upakowany bieżnik i w testach dość niskie opory.

A może wybrać coś innego ? Będę wdzięczny za wskazówki :-)

Napisano

Witaj, obecnie jeżdże na conti race king 2.0 i mogę ci je naprawde polecić, jezdze 75% asfalt i 25% teren, conti na asfalcie maja małe opory i przyjemnie sie nimi jezdzi a w terenie ładnie mi się trzymają, podjazdy też ładnie pokonują.

Napisano

Jeżdżę na CX Comp, bardzo polecam, na asfalcie bardzo leciutko, mój teren to jedynie szuter parę set metrów, reszta asfalt nie wiem jak opisać ich przyczepność... na asfalcie w deszcz się nie ślizgały. Może do kupna zachęci Cie fakt, że gdy już je zjadę, kupie takie same :)

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Jeżdżę głównie po asfalcie, ścieżkach i chodnikach - 90% (ale wiadomo jak polskie drogi i chodniki wyglądają) , 10% to lekki teren (raczej utwardzony i raczej jak jest sucho).

Dlatego interesuję mnie głównie opory toczenia na twardych powierzchniach - czy ktoś ma porównanie między tymi oponami - czy różnica oporów jest odczuwalna? Bo jeżeli Racing king ma minimalnie większe, to może warto go kupić i mieć oponę bardziej uniwersalną ?

Dodam , że niedawno założyłem na próbę moje slicki kendy - 26x1.5 - na twardym latałem, tłumienie nierówności prawie nie występowało, musiałem uważać nawet na minimalne nierówności, natomiast jak popadało to musiałem jechać jakieś 5-10km/h...

Witaj, obecnie jeżdże na conti race king 2.0 i mogę ci je naprawde polecić, jezdze 75% asfalt i 25% teren, conti na asfalcie maja małe opory i przyjemnie sie nimi jezdzi a w terenie ładnie mi się trzymają, podjazdy też ładnie pokonują.

A może masz porównanie oporów toczenia do semi slicków ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...