tomi555 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. Chcę zmienić opony - obecnie mam Racing Ralph 26x2.25 i szukam czegoś bardziej szosowego. Jeżdżę głównie po mieście - ale wiadomo jak w Polsce miasto wygląda (częst wyrwy, krawężniki, rozpadające się chodniki ) - dlatego opony slick odpadają. Szukam opony bardziej uniwersalnej - takiej która na asfalcie i dobrej ścieżce ma małe opory toczenia, ale da się nią też przejechać gorsze odcinki czy jakiś trawnik. Waham się pomiędzy SCHAWLBE Schwalbe CX Comp 2.0 a Continental Race King 2.0 - CX Comp bardziej szosowa, ale Racing King też na środku ma upakowany bieżnik i w testach dość niskie opory. A może wybrać coś innego ? Będę wdzięczny za wskazówki :-)
CarNeezA Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Ja mam Smart Samy i bardzo przyjemnie się jeździ zarówno po asfalcie jaki w terenie
michalmad Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Witaj, obecnie jeżdże na conti race king 2.0 i mogę ci je naprawde polecić, jezdze 75% asfalt i 25% teren, conti na asfalcie maja małe opory i przyjemnie sie nimi jezdzi a w terenie ładnie mi się trzymają, podjazdy też ładnie pokonują.
KenjiX1G Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Jeżdżę na CX Comp, bardzo polecam, na asfalcie bardzo leciutko, mój teren to jedynie szuter parę set metrów, reszta asfalt nie wiem jak opisać ich przyczepność... na asfalcie w deszcz się nie ślizgały. Może do kupna zachęci Cie fakt, że gdy już je zjadę, kupie takie same
tomi555 Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeżdżę głównie po asfalcie, ścieżkach i chodnikach - 90% (ale wiadomo jak polskie drogi i chodniki wyglądają) , 10% to lekki teren (raczej utwardzony i raczej jak jest sucho). Dlatego interesuję mnie głównie opory toczenia na twardych powierzchniach - czy ktoś ma porównanie między tymi oponami - czy różnica oporów jest odczuwalna? Bo jeżeli Racing king ma minimalnie większe, to może warto go kupić i mieć oponę bardziej uniwersalną ? Dodam , że niedawno założyłem na próbę moje slicki kendy - 26x1.5 - na twardym latałem, tłumienie nierówności prawie nie występowało, musiałem uważać nawet na minimalne nierówności, natomiast jak popadało to musiałem jechać jakieś 5-10km/h... Witaj, obecnie jeżdże na conti race king 2.0 i mogę ci je naprawde polecić, jezdze 75% asfalt i 25% teren, conti na asfalcie maja małe opory i przyjemnie sie nimi jezdzi a w terenie ładnie mi się trzymają, podjazdy też ładnie pokonują. A może masz porównanie oporów toczenia do semi slicków ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.