Skocz do zawartości

[napęd]Wymiana

Nurek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum.

Mam pytanie odnośnie napędu. Z przodu mam korbę suntora, z tyłu kasetę alivio 8-biegową na klamkomanetkach alivio.

Niestety stary napęd już się kończy, łańcuch rozciągnięty, kaseta zjechana, korby też w takim sobie stanie. Myślałem że przemęczę jeszcze ten sezon, ale sprzęt zaczyna przeskakiwać więc chyba jednak się nie uda.

W sumie to planowałem modernizację roweru, ale tak pod koniec roku. Chciałem zmienić cały napęd, manetki i przerzutki na coś klasy deore, może nawet wyżej. Niestety na ta chwilę nie mam na tyle kasy żeby kupić całość, a wymienić części trzeba. Dlatego chciałem spytać czy jeśli kupię korbę, kasetę i łańcuch pod 9 biegów to będzie się dało to wyregulować tak żeby jeździć na 8-biegowych manetkach i przerzutce tylnej (oczywiście jeden bieg byłby nie używany)? Druga sprawa: czy brać korbę ze zintegrowaną ośką suportu czy lepiej rozejrzeć się za czymś na kwadrat albo octalink? myślałem o czymś takim:

http://sparrow-bike....e-m590-48-36-26

ale jakbyście mieli jakieś propozycje to chętnie wysłucham. Cenowo chciałbym się z korbą zmieścić w 250, max 300 zł z ewentualną wymianą suportu - z tym że szukam korby na 48 zębów.

Z góry dzięki i pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Nie wyregulujesz manetek dedykowanych pod napęd 8 rz. z nowym napędem 9 rz.

Nie napisałeś ile ważysz i jak jeździsz no i jak często. Ja bym brał korbę ze zintegrowaną osią suportu, w skład której wchodzą już łożyska.

Co do korby nic lepszego nie kupisz w tej cenie niż to co podałeś link.

Napisano

Nie wyregulujesz manetek dedykowanych pod napęd 8 rz. z nowym napędem 9 rz.

Przejeżdżałem dzisiaj koło serwisu i to samo mi powiedzieli więc sprawa jest jasna - trzeba kombinować kasę na całość albo zostać przy 8

Nie napisałeś ile ważysz i jak jeździsz no i jak często.

Ważę ok 90 kg, jeżdżę tak 70% asfalt, 30% jakieś lasy, szutry itp, najczęściej w postaci 50-80 km wycieczek, jak aura sprzyja to 3-4 razy w tygodniu. W sezonie robię ok 5000 km.

Pytanie czy warto kupić taką przerzutkę?

http://allegro.pl/nowa-przerzutka-deore-xt-shadow-rd-m772-i1646008152.html

Napisano

tak jak ktos mi niedawno poradził, jesli korba deore to poszukaj na hollowtech II kolo 320zł widziaem te korby

i 44-32-22 zebatki bo 48-ka jest do trekingu

co do regulacji to ja obecnie czekam tez na naped bo klamkomanetki mam 9rzedowe, a kasete 8rzedową i jakos daje rade :)

pozdrawiam

Napisano

Co do przerzutki to jak najbardziej ,XT shadow to wysmienita przerzutka.Wózek sgs czyli długi będzie odpowiedni.Natomiast manetki 8 biegowe oczywiscie nie obsłużą wszystkich biegów w kasecie 9-cio biegowej. B)

Napisano

44-32-22 zębatki bo 48-ka jest do trekingu

Wiem, ale większość jeżdżę po asfalcie i wolę wyższe przełożenie, dlatego chcę 48. W tej chwili mam 44 i czasem brakuje.

co do regulacji to ja obecnie czekam tez na napęd bo klamkomanetki mam 9rzedowe, a kasetę 8rzedową i jakoś daje rade :)

U mnie sytuacja jest odwrotna, klamki ósemki a napęd 9 - rozmawiałem z gościem w dobrym serwisie i mówił że nie ma sensu, bo się tego nie wyreguluje, a raczej znają się na rzeczy.

Napisano

Z klamkami się na razie wstrzymam - moje alivio mają możliwość demontażu manetek i zostawienia samych klamek. Jak starczy kasy to wymienię, na razie będą musiały zostać. A te avidy faktycznie fajne.

Napisano

Wiem, ale większość jeżdżę po asfalcie i wolę wyższe przełożenie, dlatego chcę 48. W tej chwili mam 44 i czasem brakuje.

U mnie sytuacja jest odwrotna, klamki ósemki a napęd 9 - rozmawiałem z gościem w dobrym serwisie i mówił że nie ma sensu, bo się tego nie wyreguluje, a raczej znają się na rzeczy.

Kasety 8-emki i 9-tki mają tę samą szerokość i tym samym dziewiątka ma mniejsze odległości między trybami więc skok manetki ośmiobiegowej nie bardzo pasuje.Wyregulowanie tego aby obsłużyło odpowiednio idealnie wszystkie biegi jest niemożliwy. B) Ciekawe jest natomiast to,że bezproblemowo manetka 9 biegowa obsługiwała mi również kasetę 8 biegową. :blink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...