Skocz do zawartości

[do 3600] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój Kross V2 dogorywa... wczoraj podczas kolejnego prostowania koła oglądałem w sklepie, parę Merid polecono mi 500D (od biedy mógłbym dołożyć do 800D jeżeli byłoby warto), kolega znów polecił mi Cube Comp LTD, a ja sam wynalazłem sobie Unibike Experta (i Expert chyba widzi mi się najlepiej bo pełne Deore/XT?). Rozmiarowo pasowałoby mi 21"-22" (192cm wzrostu) i wszystkie 3 modele występują w takiej rozmiarówce, tyle samo jeżdżę po trójmiejskich lasach jak i po 'równym'.

Pomóżcie coś wybrać;) [za najbardziej konstruktywne/pomocne uwagi mogę ufundować piwo;p]

Napisano

dla mnie była bardzo wyczuwalna - wyraźnie odczuwalna mniejsza zwrotność, ale zdecydowanie większa stabilność np. na kamienistych zjazdach oraz mniejsza podatność na gwałtowne ruchy kierownicy np. podczas technicznych podjazdów. wydawało mi się też, że takie kola lepiej amortyzują (mniej czuć nierówności).

ja wróciłem do 26, bo startuje w maratonach, a jednak wole mieć bardziej zwrotny rower kosztem stabilności...

ale myślę, ze do jazdy rekreacyjnej oraz takiej ja ty opisujesz (pól na pól teren z asfaltem) i przy twoim wzroście to jest naprawdę rozwiązanie warte uwagi, niestety rama+kola w 29 są droższe więc trzeba się liczyć z gorszym osprzętem niż w przypadku 26 w tej samej cenie

Napisano

No dobra, zalety są niepodważalne, chociaż nie pogardziłbym większą zwrotnością 26", A ten Velo jest szpetny (ja wiem na tym się jeździ a nie ogląda;p) a Cobia w tej chwili w Gdańsku niedostępna. A co z tymi 26" które zaproponowałem na początku?

Napisano
No dobra, zalety są niepodważalne, chociaż nie pogardziłbym większą zwrotnością 26"

Zanim byś nie pogardził, to może najpierw się przejedź na 29" myślisz , że jaka jest niby zwrotność ramy 22" - jest jak krążownik, zamiast tego możesz kupić 29" w rozm. 19" ;)

Może być jeszcze Author :

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=541

Nie wiem ile możesz faktycznie wydać, ale spróbuj się przejechać np. na :

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=52811&scid=1000&scname=Rowery+g%C3%B3rskie

Napisano
Nie wiem ile możesz faktycznie wydać..

4-4.5k to takie "maksymalne maksimum"

W weekend spróbuje przymierzyć się do jakiegoś 29er, może gdzieś dorwę na stanie 22" z 26" kołem i się wyleczę z tego tematu. Temat w każdym razie otwarty do dyskusji ;-)

• 3 tygodnie później...
Napisano

W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i przymierzyłem się do 29er, efekt: łał :D w ogóle inna przyjemność z jazdy, posadziłem swoje 4 litery na dwóch giantach: talonie (2011) i xtc2 (2010) oraz scott scale 29, gianty były trochę za małe za to scott 29 - to jest to, rama w rozmiarze XL jakby szyta na miarę, niestety dostępna jest tylko w scale 29 comp, model team tylko L-ce (nie chce kupować roweru wysyłkowo), główna różnica to Tora vs XCR i hamulce Shimano vs Tektro, cóż będę musiał się z tym chyba pogodzić i ewentualna modyfikacja w przyszłości. Zadatek wpłacony, odbiór prawdopodobnie w poniedziałek jak pogody szlag nie trafi;) A dla Rulez'a dobre piwo jak się pojawisz w Trójmiescie.

Dla ciekawskich linki:

SCOTT Scale 29 Comp

SCOTT Scale 29 Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...