Youlek Napisano 30 Grudnia 2005 Napisano 30 Grudnia 2005 Witam. Stoję przed wyborem pedałów SPD do mojego Corrateca X-Vert DEORE. Chętnie poznam opinie użytkowników własnie pedałów SHIMANO SPD PD-M520. Niebawem będę nabywał również buty: co polecicie w cenie do ok. 250zł Ja mam na oku : Shimano SHM038 214pln oraz Shimano SHM072 - 248pln. Ogólnie rower będę wykorzystywał do jazdy w lekkim terenie, no raz do roku lightowy maraton pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie
thomash Napisano 30 Grudnia 2005 Napisano 30 Grudnia 2005 Było sporo identycznych tematów dotyczących wyboru pedałów i butów, wystarczy poszukać Nie ten dział
Mod Team Odi Napisano 31 Grudnia 2005 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2005 Było sporo identycznych tematów dotyczących wyboru pedałów i butów, wystarczy poszukać Właśnie. A z tych buciorków, które podałeś wybrałbym 038. Mam 072 i dla mnie podeszwa jest za sztywna przez co ciężko jest zasuwać pod górkę z rowerem na plecach czy pchając go.
RafalB Napisano 31 Grudnia 2005 Napisano 31 Grudnia 2005 Heh wlasnie o to chodzi ze by podeszwa byla mozliwe sztywna!
Mod Team Odi Napisano 31 Grudnia 2005 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2005 Heh wlasnie o to chodzi ze by podeszwa byla mozliwe sztywna! Zależy co kto lubi.
RafalB Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 Jezeli lubisz miekko to po co Ci spd? Nie rozumiem tutaj czegos...
Puma [JFK] Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 Jezeli lubisz miekko to po co Ci spd? Żeby zwiększyć prędkość
Mod Team Odi Napisano 1 Stycznia 2006 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2006 Jezeli lubisz miekko to po co Ci spd? Nie rozumiem tutaj czegos... Bo tak lubię, tak mi się podoba i już. W SPD się lepiej jeździ. Po co według Ciebie są produkowane SPD turystyczne z miękką podeszwą? Żeby na nie patrzeć?
Rafaello Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 Bo tak lubię, tak mi się podoba i już. W SPD się lepiej jeździ. Po co według Ciebie są produkowane SPD turystyczne z miękką podeszwą? Żeby na nie patrzeć? Na pewno nie pod kątem uzyskiwania najlepszych prędkości i jazdy typowo sportowej. SPD jest w każdym przypadku wygodniejsze w użytkowaniu nawet przy jeździe parkowej i takie buty są produkowane głównie pod kątem osób które dojeżdżają np. na rowerze do pracy i tam nie wypada im chodzić w "stukających" butkach albo jeżdżących typowo rekreacyjnie dla których głównym argumentem jest mozliwość m.in. wygodnego chodzenia po zejściu z roweru lub normalny wygląd butów . Jeśli Youlek szuka butów które mają zwiększyć efekty jazdy to raczej powinien wybrać buty sztywniejsze co się przełoży bezpośrednio na jego wyniki Rafaello
szakq Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 pedalki 520 mam od roku okolo 4000km moze wiecej ciut i do tego buty shimano 120 bardzo zadowolony jestem z tego zestawu choc pewnei sporo osob powie zeby dolozyc do modelu 540 bo nie zlapie tak szybko luzow jak 520...no coz poki co ja luzow nie mam :)a buty to jeszcze cos z northwavea mozesz poszukac w tej cenie moze nawet z kolcami trafisz...(tego mi pare razy brakowalo w moich butkach.... )
deschek Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 http://img209.imageshack.us/my.php?image=36ni.jpg Mam w nim 520, jesli to nie problem to moze wez te 540, ja w swoich czuje minimalny luz. Zastanawiam sie czy nie byl taki od nowosci ale chyba nie.
Mod Team Odi Napisano 1 Stycznia 2006 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2006 Rafaello ja to wszystko wiem ale RafalB tak wyskoczył jakby chciał się do mnie na siłę przyczepić za to, że nie podoba mi się sztywna podeszwa. Wolę miękką i mam takie prawo. Dla mnie jest to wygodniejsze.
Rafaello Napisano 1 Stycznia 2006 Napisano 1 Stycznia 2006 Wolę miękką i mam takie prawo. I tak trzymaj, jak lubisz to oczywiście że masz prawo Rafaello
kaacka Napisano 4 Stycznia 2006 Napisano 4 Stycznia 2006 buty m038 - od oltora roku sa ok, ani za sztywne ani za miekkie - jak co komu pasuje.... mankamentem jest to ze wjedziesz w wode i od razu jest mokra stopa, reszta ok pdm520 - jak masz wybor to wez 540. niewielka - juz teraz - roznica w cenie, a jest drobna roznica w konstrukcji lozyska w srodku. przez to 540 jest wytrzymalsza - 520 ma w srodku plastikowa tuleje slizgowa, ta tuleja sie z czasem wyciera i chlopaki po paru tysiacach zaczynaja czuc 'luzy'...
Mod Team Odi Napisano 4 Stycznia 2006 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2006 buty m038 - od oltora roku sa ok, ani za sztywne ani za miekkie - jak co komu pasuje.... mankamentem jest to ze wjedziesz w wode i od razu jest mokra stopa, reszta ok Myślę że z 072 byłoby to samo bo są bardzo przewiewne i też woda by się od razu nalała.
szakq Napisano 4 Stycznia 2006 Napisano 4 Stycznia 2006 jakby cos to w modelu 120 po zaklejeniu otworu na bloki od wewnatrz dolaczona naklejka nie przemakaja mi tak do glebosci jakis 3cm potem sa z boku dziurki wnetylacyjne i tyle tej nieprzemakalnosci jest...
kaacka Napisano 5 Stycznia 2006 Napisano 5 Stycznia 2006 tak - naklejka zalatwia sprawe od spodu, ale woda wlasnie gora leci.... wjezdzasz w dluzsza kaluze i woda lecaca spod przedn. kola leci ci na buty - i po chwili jest na stopie. w cieple dni to nawet plus gorzej pozna jesienia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.