Miras Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 mam rower kross hexagon v3 i v ciągu niecałego pół roku złamała mi się już druga oś ...nie jeżdze jakoś tam extremalnie żeby rower dostawał po d***e tylko tak od czasy do czasu jakis wypad.dlaczego tak się dzeje??niżej fotka osi.
afly Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Ponieważ masz z tyłu mocowanie piasty pod wolnobieg nie kasetę. Jedną z wad wolnobiegu jest właśnie fakt łamania/wyginania się osiek w o wiele łatwiejszy sposób w porównaniu do kasety. Jak temu zapobiec? Najłatwiej wymiana tylnego koła i problemy się konczą. Nie trzeba jeździć ekstremalnie aby doprowadzić oś do takiego stanu w przypadku wolnobiegu Piasta pod wolnobieg http://www.ostrekolo.host.sk/images/piasta.jpg Piasta pod kasetę http://images03.olx.pl/ui/5/20/05/1269601244_60991505_1-Zdjecia--PIASTA-ROWEROWA-TYLNA-SHIMANO.jpg
Miras Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 a opłaca sie kupić mało używaną kasete i piaste??czy lepiej nowe??pozdro
Yoshimitsu9 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Oczywiście , że się opłaca. Jeżeli kaseta czy piasta była mało używana , co więcej kasety stan sam ocenisz czy jest dorby ( po starciu zębatek ) a piastę , wydaje mi się że jak ktoś sprzedaje piaste jako "prawie" nową to nie będzie z nią problemu.
afly Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Tylko dobrze to sobie przelicz, koła w hexagonie V3 nie są dużo warte niestety. "Nowa" piasta nie koniecznie musi miec takie kołnierze jak poprzednia, i może będziesz się musiał liczyć z nowymi szprychami. Licząc piasta ok 50zł + szprychy ok 40zł + zaplot ok 30zł = 120zł. Z powodzeniem na allegro kupisz dobre koła przód + tył za 200zł nowe. P.S. Ile ważysz?
Sonix Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Trzeba jeszcze dodać że nie wiadomo czy kaseta współgra z obecnym łańcuchem więc może jeszcze dojść wymiana łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.