Skocz do zawartości

[Rower] Rozterki z wyborem następnego roweru

TrzecieKolo

Co zrobić?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co zrobi??

• Kup gotowy rower
      8
    • Z?ó? rower z cz??ci dla mtb i street/dirt
      5
    • Nie da si? zrobi? takiego roweru poni?ej 5000
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jeżdżę na Unibike Mission, czyli jakimś tam najprostszym rowerze "mtb". Wczoraj 1500km pokazał licznik, i tak się zbieram do kupna czegoś nowego, już poważniejszego. Mam na razie 3k odłożone, myślę, żeby jeszcze trochę dozbierać, tak do 4-5k, chyba że mniej mi starczy na to czego oczekuję od roweru. Nie ukrywam, że sporo to dla mnie kasy, jak za rower, ale czego się nie robi dla zajawki ;)

A czego oczekuję?

• głównie MTB pół rekreacyjne - leśne ścieżki, polne ścieżki, drogi przy rzekach, drogi z korzeniami, trochę kamieni i piach itp. itd.
  • zjeżdżanie po schodach (takich z długimi stopniami), bunny hop na i z wysokich krawężników, zeskoczenie z 2-3-4 schodków bez strachu, że koła się scentrują, albo rama pęknie, albo amor nie wytrzyma
  • czasem jakiś maraton typu mazovia mtb, ale to może ze 2-3 maksymalnie w sezonie
  • nowy rower/nowe części, nic używanego

Na początku chciałem kupić po prostu rower do streetu, i mieć 2 rowery, mtb i street. Ale ostatnio mam coraz więcej pracy i nie mam czasu na jazdę na dwóch rowerach. No i lekarz mnie przekonał do rezygnacji z typowego streetu i skakania przez parę godzin dziennie (nie zliczę tych wszystkich gipsów które nosiłem hehe). Stąd wybór pada na 1 rower, ten MTB, tylko taki, który wytrzyma te kilka skoków dziennie.

No i tutaj moje pytanie, czy rowery jak:

wytrzymają takie drobne skoki? Nie mówię tu o żadnych hopach i kilku metrowych lotach oczywiście.

Czy raczej powinienem składać rower? Kupić jakąś ramę cro-mo zamiast aluminium, typowe koła do dirtu/streetu, i jakiś mocny amor? Tylko nie posiadam aż tak dużej wiedzy, żeby wiedzieć jakie dokładnie komponenty kupić... Poza tym czy to będzie opłacalne?

Jeśli macie jakieś propozycję innych gotowych rowerów to też wrzucajcie, nie ukrywam, że wolałbym coś złożonego już kupić, na czym mogę się jeszcze w sklepie przejechać.

Z góry dzięki za wszelką pomoc,

pozdrawiam :)

edit:

zapomniałem napisać, 184 cm i 78-80kg moje gabaryty ;)

Napisano

Nie kapuje... Chcesz rower zrobić jednocześnie do maratonów i street... Tak się nie da. To albo to, jak już może lepiej coś pod fr zrobić i zrobisz bh poskaczesz i śmigniesz maraton jak się postarasz.

Napisano

nie no, maraton to taki dodatek "for fun", nie walka o jakieś miejsca, dużo ważniejsze są te inne rzeczy o których pisałem :)

Nie wiem czy napisałem nie zrozumiale, czy nie doczytałeś ;)

Ujmując to w jednym zdaniu - chodzi o rower do jeżdżenia w terenie, który się nie rozpadnie od skoku ze schodka/krawężnika czy korzenia w lesie.

Napisano

Ujmując to w jednym zdaniu - chodzi o rower do jeżdżenia w terenie, który się nie rozpadnie od skoku ze schodka/krawężnika czy korzenia w lesie.

Żaden rower, który podałeś nie rozpadnie sie od skoku ze schodka.

Ale chyba odpowiedniejsze będzie dla ciebie enduro:

Hardtail http://allegro.pl/rower-kona-five-o-2010-r-18-20-warszawa-i1629442691.html

Full

Kona http://allegro.pl/rower-kona-tanuki-2011-r-18-warszawa-i1632723538.html

Merida http://allegro.pl/merida-one-five-o-800-d-17-i1623785178.html

Napisano

Szczerze, to pierwszy raz słyszę o rowerach enduro ;) Poczytałem trochę o nich i może rzeczywiście to bardziej się nadaje dla mnie. A jak się sprawuje taki enduro na asfalcie czy chodniku, duże opory? Czy to praktycznie bez różnicy w porównaniu do mtb?

Nie mogę się doszukać, ile waży ten ROWER KONA FIVE-O? Bo nie ukrywam, że waga też jest dla mnie ważna, czasem muszę się przeprawiać przez jakieś zwalone drzewa leżące nad rzeką trzymając rower w górze, czy wnosić po schodach rower...

A z MTB znalazłem jeszcze to:

Mbike Renegade 06 (link musicie skopiować, bo wyświetla mi się coś takiego :blink: )

Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum.

www.mbike-rowery.pl/xc-marathon/renegade-06.html

Wydaje mi się bardzo atrakcyjna cena jak na taki rower, i świetna waga (z tego co czytałem trochę zaniżona, ale i tak lżejsza od konkurencji). Co sądzicie?

Napisano

2dc94bb8dc808b4c.jpg

e2c7f9f161110fd1.jpg

1de535f8784f0cc8med.jpg

ja sobie wlasnie cos takiego poskladalem ... ze wzgledu na ograniczenia finansowe na razie wolnobieg na tyle i manetki tourney ze starego roweru sztyca zooma i siodelko za 40 zli hamulce ktore hamuja dobrze ale wygladaja tragicznie :) i jestem od 2 dni strasznie zadowolony zadne schody gorki parki krawezniki nie robia wrazenia ... a z blokada da sie tez bardzo szybko pojechac ...

spotkjalem sie z wieloma opiniami na forum ze w darcie 3 nie dzialaja regulacje .

przy mojej wadze - 95 kilo amorek pracuje bardzo intensywnie i przy zmianie szybkosci odbicia i zmianie twardosci czuc roznice

Napisano

@malytk a jakie obręcze i opony? i ile to waży?

p.s. odczep odblaski ;) masa się zmniejszy ;) i będzie bardziej agresywny wygląd ;)

Aktualnie zastanawiam się nad Mbike Renegade 06 w którym z czasem bym zmienił amor, albo Kross Level a8. Ten pierwszy zachęca ceną i brakiem tarcz (mniejsza waga, i nie są mi jakoś potrzebne bardzo, wolę hamulcową oszczędność w coś innego władować) z drugim jest problem, bo byłem w paru sklepach w Wawie i nie mają na stanie... A 4k wywalić bez przymierzenia się jakoś mi się nie widzi.

Napisano

Wiem, że to nie jest najważniejsze, ale te Kony są strasznie brzydkie wg. mnie, a płacąc tyle za rower chciałbym żeby poza satysfakcjonującą jazdą też wyglądał miło dla oka.

Commencal Ramones AL1 - to mi się podoba, chociaż chyba trochę drogo jak na taki osprzęt? Ale to już wygląda na rower, który da radę ze skokami. Wizualnie też fajny.

To na razie rozważam te 3, każdy z trochę innej bajki ;)

Mbike Renegade 06, Kross Level a8, Commencal Ramones AL1

Napisano

2dc94bb8dc808b4c.jpg

e2c7f9f161110fd1.jpg

1de535f8784f0cc8med.jpg

ja sobie wlasnie cos takiego poskladalem ... ze wzgledu na ograniczenia finansowe na razie wolnobieg na tyle i manetki tourney ze starego roweru sztyca zooma i siodelko za 40 zli hamulce ktore hamuja dobrze ale wygladaja tragicznie :) i jestem od 2 dni strasznie zadowolony zadne schody gorki parki krawezniki nie robia wrazenia ... a z blokada da sie tez bardzo szybko pojechac ...

spotkjalem sie z wieloma opiniami na forum ze w darcie 3 nie dzialaja regulacje .

przy mojej wadze - 95 kilo amorek pracuje bardzo intensywnie i przy zmianie szybkosci odbicia i zmianie twardosci czuc roznice

ładny

ile wyniosło pieniążków?

Napisano

bedzie sie zmieniac , na razie zlozylem z tego na co mnie bylo stac i co mialem ...

to co teraz na nim wisi wynioslo mnie jakies 1.4 ale jeszcze planuje w najblizszej przyszlosci zmienic klamki na alivio 8/3 bo te tourney strasznie lipne sa ( zostaly ze starego roweru ) , do tego jakis wielobieg 8 na tyl , nowe gripy skrecane i komplet rocket ronow 2.1 ... no i oslonke na rame ... bo aktualnie mam jakas scierke zawinieta :)

wolnobieg oczywiscie :-) wiem ze najlepiej byloby kasete 9/10 od razu ######c ale to wiazaloby sie ze zmiana kola / piasty i same manetki na pewno by wiecej wyniosly i sumujac za duzy koszt ... moze w przyszlym sezonie , teraz chce te manetki zmienic i musze przyznac ze troche brakuje mi przelozen na 3/7 z malym alivio z przodu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...