Skocz do zawartości

[izotoniki] z tabletek z biedronki

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, idąc za radą znajomego kupiłem sobie suplementy diety z biedronki, z których On sam robi sobie "napoje izotoniczne". Kupiłem:

- Magnez + Witamina B6

- Multiwitamina + Minerały

- Witamina C + Bioflawonoidy

i be power ;)

On używa w każdy dzień inne (same suplementy). Ja na próbę kupiłem jeszcze tego Be Power. Zmieszałem go z Multiwitaminą - nie był to pewnie dobry pomysł - i muszę powiedzieć że "czułem więcej pompy". Może mi ktoś wyjaśnić które z wymienionych suplementów na co wpływają?

Pozdro

Be power to napój "energetyczny". Najprostsza droga żeby rozwalić sobie serducho. Więc wyrzuć te świństwo a inne możesz sobie pić. Te Twoje poczucie pompy to prawie jak doping po takim czymś ;)

Ale np. taki magnez jest w formie węglanu magnezu więc pewnie za dużo się tego nie przyswoi ale no jaka cena taka jakość.

Poza tym chyba multiwitamina i wit.c jest słodzona aspartamem więc też tak nie za bardzo.

Już lepiej soczek jabłkowy z wodą jakąś mocniej zmineralizowaną (tzn. nie Żywiec! ;) )

Pozdrawiam

--

Jacek

Po prostu Be power zawiera kofeine ktora dała ci "pompe". Suplementacja Magnezu wydaje mi się że ma sens jedynie w stanach niedoboru ( skurcze, drżenie mięśni). Multiwitamine możesz smialo sobie pic, ale generalnie z izotonikiem to nic z wymienionych przez ciebie rzeczy nie ma wspólnego. A co do rozwalania serducha to bez przesady. Wszystko tez zalezy od organizmu, i od tego ile jestes w stanie wypic tego Be power.

magnez spoko - zależnie od związku w jakim wystepuje różna jest jego wchłanialność, węglany podobno słabo sie wchłaniają, magnez ok

muliwitamina - też wszystko zależy od wchłanialności ale ok.

be power - według mnie słaba jakość, lepiej już kawe pić. co do stymulantów to wiadomo trzeba z umiarem ale lepiej sie szarpnąć na jakieś sportowe a nie ze spożywczaka (z nutrenda są całkiem ok gutar, sheha w formie małych fiolek, spoko jest też z olimpu energy shot. Według mnie redbulle i tego typu dają słabego kopa a jadą żoładek

Ale to co wymieniłeś to nie są izotoniki. Izotonik to np. oshee, powerade (moim zdaniem szajs) dobry jest izostar (ale drogi) lub tańszy isocośtam z nutrenda. Najtańszy jest ionto (koncentrat) ale z cena idzie jakość i smak.

To co kupiłeś nie ma absolutnie nic wspólnego z izotonikiem. Możesz sobie to pić, np. 1 tabletka dziennie na zmianę.

Zwykłe suplementy diety. Jak będziesz pił więcej to resztę po prostu wysikasz. Witamin nie da się zatankować na zapas.

Napój izotoniczny to węglowodany i podstawowe minerały w szybko przyswajalnej formie.

Można dyskutować na temat tego co podałeś jeśli chodzi o przyswajalność w ogóle...

Wg mnie najlepszy jest Isostar, naprawdę czuć wiatr w żaglach jak zapodasz w trakcie długiej jazdy.

Jeśli ktoś szuka tańszej alternatywy to polecam Carbo, sam sobie chyba zakupię.

Isostar za 1kg wychodzi ok 50zł. Carbo ok 20zł. Tyle że Carbo trochę więcej się dawkuje. Nie działa też tak natychmiastowo, trzeba stopniowo popijać.

http://allegro.pl/olimp-carbonox-6kg-1kg-carbo-nox-aakg-kurier-0zl-i1625260733.html

I większość userów zapomina że warto wypić trochę węgli po ciężkim wysiłku. A to bardzo ważne żeby zapobiec katabolizmowi mięśni.

Napój izotoniczny to węglowodany i podstawowe minerały w szybko przyswajalnej formie.

Jeśli chodzi o izotoniki to są to normalne węgle, sole itp. w odpowiednich proporcjach dzięki czemu napój ma takie samo ciśnienie osmotyczne jak sok komórkowy :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...