Skocz do zawartości

[hamulec] Dziwne zachowanie Hayes mx-1

rukahs96ogcjm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnimi czasy mój tylni Hayes mx-1 przestał hamować, co więcej, kiedy naciągnąłem linkę pokrętłem przy zacisku i nacisnąłem klamkę na max,

tłoczek przeskoczył na łożyskach (te 3 kulki dzięki którym tłoczek pracuje)przez co ta część tłoczka w której zamocowana jest linka,

wyskoczyła zewnątrz tak, a później już nie hamuje w ogóle. Muszę odkręcić linkę jeszcze raz założyć tą właśnie część która trzyma linkę,

ale po ponownym mocnym naciśnięciu klamki dzieje się to samo.

N

a pierwszy rzut oka wygląda to tak, że odległość klocek - tarcza - klocek jest duża, przez co tłoczek ma za dużo miejsca i przeskakuje na łozyskach.

Klocki nie wyglądają jednak na bardzo zużyte, ale mogę się mylić dlatego dodam kilka zdjęć.

Proszę o pomoc, bo rozkręcałem ten zacisk już kilkanaście razy i nic.

https://picasaweb.google.com/115792058562199593261/201105A002?authkey=Gv1sRgCLHRsqr1uNfUmQE#

Dodam, ze tarcza jest prościutka i czysta, klocki też czyste.

Zacisk jest powiedzmy wiekowy i ta regulacja nie działa

W takim razie trzeba to wszystko wyczyścić rozebrać przesmarować poskładać. Hamulec tarczowy mechaniczny działa na takiej zasadzie że klocek ruchomy wygina tarczę do klocka stałego i w ten sposób hamuje. Jeśli odległość klocka starego jest zbyt duża i część ruchoma musi zrobić duży skok może właśnie występować ta wada którą masz.

rozkrec zacisk i zobacz czy spreżyna jest cała i czy nie pozginana

zobacz tez czy kulki są w dobrym stanie

W takim razie trzeba to wszystko wyczyścić rozebrać przesmarować poskładać.

Już pisałem, zacisk rozkręcałem kilkukrotnie, Wszystko w środku wydaje się być, kulki i łożyska są w dobrym stanie, nasmarowane, działają. Sprężyna też wygląda okej. "w rękach" normalnie działa, nie wyczuwam żadnych "przeszkód".

Ja bym to wywalił i wstawił jakiegoś hydraulika.

A Ty też wymieniasz każdą część za każdym razem kiedy coś w niej zgrzytnie ? jakbym miał ciapę to może i bym założył.

"A Ty też wymieniasz każdą część za każdym razem kiedy coś w niej zgrzytnie ? jakbym miał ciapę to może i bym założył."

Jak pomyślę ile starce nerwów i zmarnuję czasu to te parę złotych wolę wydać tym bardziej iż wiekszości przypadków jade ulicą i nie raz się przekonałem iż warto zadbać o własne bezpieczeństwo w postaci sprawnych hamulców.

Nie nagabywałem ciebie byś to zrobił, ale teraz sam widzisz ile też czasu z tym schodzi.

"A Ty też wymieniasz każdą część za każdym razem kiedy coś w niej zgrzytnie ? jakbym miał ciapę to może i bym założył."

Jak pomyślę ile starce nerwów i zmarnuję czasu to te parę złotych wolę wydać tym bardziej iż wiekszości przypadków jade ulicą i nie raz się przekonałem iż warto zadbać o własne bezpieczeństwo w postaci sprawnych hamulców.

Nie nagabywałem ciebie byś to zrobił, ale teraz sam widzisz ile też czasu z tym schodzi.

Mam w planach zmianę zacisku na coś nowszego, mocniejszego, może hydraulik, ale mam tak, że wolę odłożyć i kupić coś z górnej półki niż kupić syf który i tak się rozleci. A po drugie teraz mam inne wydatki, dlatego mam nadzieję że na hayesie trochę jeszcze pojeżdżę, dlatego założyłem temat.

A więc, odkręciłem obudowę klocka stałego, starłem ok 1mm w miejscu w którym przylega do reszty zacisku i skręciłem. Odległość się zmniejszyła.

Fakt że nie blokuje koła, ale przynajmniej nie przeskakuje jak mocno nacisnę i mogę się zatrzymać. Widzę że zacisk do wymiany. Objeżdżę na nim

kolejny miesiąc lub dwa, a później zmiana na BB7, bo teraz mam inne wydatki niestety.

Dzięki, temat do zakmnięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...