Skocz do zawartości

[Hamulce] Dobre V-ki - Deore LX ?

Youlek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :rolleyes:

Mam rower Corratec X-Vert Deore na standardowych hamulcach - mało znanej w Polsce amerykańskiej firmy zzyzx. Chciałbym je zmienić na bardziej efektywne. Dużo dobrego słyszałem o LX-ach z równoległym prowadzeniem klocków, tym bardziej za nimi przemawia fakt, że kosztują od jakiegoś czasu 49zł.

Będę b.wdzięczny za opinie bikerów mających do czynienia własnie z tymi hamulcami.

pozdrawiam

Youlek

Napisano

Już lepiej kupić AVIDy a w to równoległe prowadzenie lepiej się nie pchać bo to wkurzająca sprawa. Później łapie to luzy i tylko denerwuje człowieka klekotaniem. Ja miałem XTeki z tym równoległym prowadzeniem i zmieniłem na AVIDy SD5 gdyż nie szło wytrzymać z tym luzem - cały czas mi coś hałasowało.

A jak założysz klocki Corratec to hamulce będą tobie hamowały tak samo - obojętnie czy będziesz miał Zzyzx czy LXa, bo hamowanie w przeważającej części zależy od klocków

Napisano

No a ja nie wierze w te klekotanie i luzy w równoległym prowadzeniu klocków. Ja jeżdże na XT'kach 2005 rok czasu i nie narzekam wogóle. Jedyne co musiałęm zmienić to klocki na trojaki BBB. No ale jak wszyscy mówią ja chyba za dużo dbam o sprzęt i często smaruje i czyszcze te równoległe prowadzenie-może dlatego. Jeśli chodzi o siłe chamowania to celująca a klocki dobrze ustawione (mam na mysli bbb) potrafiły by sie ździerać nawet 2 sezony a jezdze bardzo czesto i dlugo. Więc podsumowując kwestia wyboru należy do Ciebie co wybierzesz ale to z tym klekotaniem jest nieprawdą (przynajmniej w części).

Napisano

Jedyne co musiałęm zmienić to klocki na trojaki BBB.

Chyba wszystkie seryjne v-ki maja kiepskie oryginalne klocki.

Jeśli chodzi o siłe chamowania to celująca a klocki dobrze ustawione (mam na mysli bbb) potrafiły by sie ździerać nawet 2 sezony a jezdze bardzo czesto i dlugo.

To nie jezdziles nigdy w zime, nowe klocki przy odpowiednich warunkach mozna zabic w dwa tygodnie przy srednio intensywnej jezdzie.

z ale to z tym klekotaniem jest nieprawdą (przynajmniej w części).

U mnie w szafie leza nowki LX-y z rownoleglym prowadzeniem, a w rowerze siedza Sramy 7.0. Mam teraz problem co wybrac ;)

Napisano
No a ja nie wierze w te klekotanie i luzy w równoległym prowadzeniu klocków. Ja jeżdże na XT'kach 2005 rok czasu i nie narzekam wogóle.

ale to z tym klekotaniem jest nieprawdą (przynajmniej w części).

Widocznie jesteś lekki lub mało hamujesz. Wystarczy poszperać dobrze w necie i znajdziesz całą masą opinii o równoległym prowadzeniu i o tym że na tym równoległym prowadzeniu pojawia się luz który powoduje hałasowanie na nierównościach.

Poza tym wg mnie te prowadzenie równoległe to taki reklamowy pic na wodę Shimano.

klocki dobrze ustawione (mam na mysli bbb) potrafiły by sie ździerać nawet 2 sezony a jezdze bardzo czesto i dlugo.

U mnie zdarcie tych klocków (na tyle) nastąpiło po 3000 km czyli po niecałym sezonie. Na przodzie zjechałyby się o wiele szybciej.

Chyba wszystkie seryjne v-ki maja kiepskie oryginalne klocki.

Nie powiesz chyba że w Avidach SD7 są kiepskie klocki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...