kubzys Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam. Przymierzam się do zakupu ramy od Krossa - Level A2 lub A4 A2 - http://allegro.pl/kross-level-a2-19-bialo-czerwona-lekka-sztywna-i1641545798.html A4 - http://allegro.pl/bardzo-lekka-rama-kross-level-a4-stery-gratis-i1641612234.html Cena jest ta sama, a ramy chyba nie różnią się niczym oprócz cyfry, więc wszystko jedno którą wezmę. A do tej ramy też kupuję amorka. I tu mam problem: Czy do takiej ramy mogę dać amor ze skokiem 130mm? Bo jeśli 130 to wziąłbym sobie RST Launcha takiego: http://allegro.pl/amor-rst-launch-ra-130-mm-tlumienie-tarcza-vbrek-i1627447377.html a jak nie można 130 tylko 100 to wezmę też Launcha tylko że 100mm, albo Rock Shoxa Darta 2 lub 3. Więc jak? mogę wsadzić tam 130mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomex983 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jasne że może być 130 kumpel też składał rower na ramce kross level 4 i ma tam duro.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 wiem o tym, że się da, ale czy geometria się nie pochrzani? Czy główka ramy nie będzie zbyt obciążona amorem 130mm jak jest przystosowana do 100 (nie wiem czy jest do 100, ale raczej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Te ramy są pod skok amortyzatora 100mm. Na upartego możesz tam wsadzić 130mm, ale wypaczy to geometrię ramy i w skrajnych przypadkach może być przyczyną jej uszkodzenia. A tak właściwie dlaczego chcesz tam wsadzać 130mm? Te ramy mają przeznaczenie docelowe XC, a w XC skok 100mm jest ogólnie przyjęta normą i w zupełności wystarcza. @edit: Sam sobie odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jasne, że można... ale geometria roweru będzie słaba, ta rama jest zaprojektowana pod widelec o skoku 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Czyli już wiem: dać 100mm A teraz: Lepszy RST Launch czy Rock Shox Dart 2 lub 3 ? Ja chyba bym wziął Launcha, bo kojarzę go z rowerów do streetu (czy czegoś takiego), więc wydaje mi się, że powinien być dość solidny, a poza tym w specyfikacjach napisane jest, że jest on do freestyle`u, a tam chyba musi być mocniejszy amor. Słyszałem też, że Rock Shoxy są wytrzymałe, ale tego nie wiem. Amor ma być do MTB. Dodam, że jeżdżę troszkę ostrzej, a mój poprzedni dostał luzów po 300km (był to xcm, więc to raczej normalne). To który z tych lepiej brać do MTB, żeby sporo wytrzymał i nie dostał zaraz luzów? Jeszcze jedno: Czy tłumienie olejowe daje tak dużo i jest sens dopłacać 50 zł żeby było tłumienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombell Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Żaden z tych które podałeś. Launch jest tak wytrzymały jak sucha gałąź na wietrze. Lepiej dopłacić do tłumienia bo amor na sprężynach to do marketu się nadaje. Podaj lepiej jaki masz budżet i nie grzesz więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Budżetu nie mam dużego, bo jestem w gimnazjum i nie chodzę do roboty Ale w wakacje może skoczy się na jakieś ulotki czy coś takiego to coś dorobię. Na amor mogę dać 300. 400 to już w ostateczności i chciałbym tego uniknąć. Im taniej tym lepiej. Piszesz, że na sprężynach to się do marketu nadaje. Ja się nie zgodzę bo na XCMie tłukę się już ponad 2,5k i jeszcze się nie rozleciał, a przeżył naprawdę dużo. Chodzi całkiem dobrze i płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombell Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Twierdzisz, że XCM to dobry amor bo nie masz porównania to niczego innego. a tak naprawdę to najniższy szczebel drabiny amortyzacyjnej. http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-tora-sl-100mm-nowa-i1646820276.html Solo Air, Rebound, Turnkey, nowy, wzmocniony buster w budżecie się mieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jeżeli się jeszcze uczysz to pewnie Pudzianem nie jesteś i dlatego Dart będzie za twardy. Jak dobrze poszukasz to Raidona powietrznego w okolicy 400 znajdziesz. http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-z-manetka-only-disc-okazja-i1627122734.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A czy taki Raidon wchodzi w grę? Nie kojarzę sobie suntourów z wytrzymałością, ale tu należy oprzeć się już o wasze doświadczenia. @edit: Amor musi mieć PIVOTY. I nie wiem czy jest sens pchać się w powietrzne z dolnej półki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ten jest ze sprężynami stalowymi. Nie wiem jak z twardością. A co do Raidona air to nie ma się czego obawiać, na forum jest kilka bardzo pozytywnych opinii (jakość/cena). Sprężyna powietrzna daje możliwość dopasowania twardości amortyzatora pod upodobania, wagę rowerzysty. A w sprężynowcu co dali to masz ,ewentualna wymiana sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 To wiem, że wersja ta jest sprężynowcem i właśnie z tą twardością jest duży problem. Ważę bardzo mało, więc gdyby taki raidon okazał się twardy to rzeczywiście pozostaje tylko wymiana sprężyn lub zabawa z elasometrem. No coż... Dzięki wam za odpowiedzi. Będę rozglądał się chyba za Raidonem, bo mogę go pod siebie dopasować, ale to w okolicach lipca (po urodzinach i ewentualnym dorobieniu ) Gdyby ktoś coś jeszcze wiedział to oczywiście nie zaszkodzi A taki raidon: http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-100mm-new-design-super-i1631484605.html też sprężynowiec, ale niby z regulacją naprężenia (ciekawe czy działa - jak w moim xcm`ie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Nie szukaj czegoś na siłę parę złotych tańszego. Powietrza nie zastąpi ci żadna sprężyna. Spokojnie poczekaj, zbierz całą kwotę i kup wersję, którą ci podał michuuu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 tamtej wersji nie wezmę, bo nie ma pivotów. Ale Raiodny powietrzne z pivotami chodzą po 400 kilka złotych, więc poczekam na kasę i wtedy zakupię Raidona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 tamtej wersji nie wezmę, bo nie ma pivotów. Ale Raiodny powietrzne z pivotami chodzą po 400 kilka złotych, więc poczekam na kasę i wtedy zakupię Raidona. Dobra decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.