king35 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, i mam takie pytanie jak odkręcić to?: http://imageshack.us/photo/my-images/811/sssssm.png/ Z tego co się dowiedziałem to to jest wielotryb lub wolnobieg, ostatnio zainwestowałem w to: http://allegro.pl/klucz-do-odkrecania-kaset-i-wolnobiegow-shimano-i1622363401.html i teraz nie wiem jak odkręcić za przeproszeniem to gowienko, bo ani w jedną ani w drugą stronę nie da się odkręcić, wygiałem już drogi klucz i zaprzestałem uporanie się z tym, nie chcę iść do serwisu gdyż powiedzą za to 10zl a nie po to kupowałem klucz żeby komuś jeszcze płacić. Czekam na jakąś dobrą odp. ;0 pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czyli że ten klucz co mam to nie podejdzie? Muszę kupić taki z 2 wypustkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Według mnie tym kluczem powinieneś to odkręcić - głowy nie dam bo wolnogiegu nie serwisowałem już lata! Jeśli to nasadka do wolnobiegu i pasuje Ci to wchodząc na sztywno to zrób tak: - poproś kogoś żeby przytrzymał Ci koło - skombinuj jak najdłuższy klucz w który złapiesz tą przejściówkę, którą kupiłeś a jeszcze lepiej zainstaluj rurkę 30-50cm na kluczu - odkręcaj krótkimi energicznymi zrywami w kierunku odwrotnym do "momentu dokręcającego" jaki wykonuje napęd (wolnobiegi dokręcane są siłą Twoich nóg) dlatego będzie potrzebne sporę "ramię" na kluczu to tyle - powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidszew Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nie jest konieczny taki jak na filmiku, można każdym innym. Musisz dobrze włożyć klucz do wolnobiegu(ten z aukcji) i ciągnąć jakimś dobrym kluczem, jak masz jakiś mocny a krótki że nie da rady odkręcić to polecam zrobić dźwignię - zawsze pomaga. Pozdrawiam Centek szybszy o 2min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 dalem rurke i wygialem klucz :/ i klepalem mlotkiem i du*a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 spróbuj zalać wd-40 jak masz tą rureczkę co zawsze dają do zestawu to od strony osłony szprych polej trochę i odczekaj z godzinę. W moim przypadku nie dało rady ściągnąć wolnobiegu ( piasta do wymiany) to odciąłem zaraz przy kołnierzu. jak wd nie pomoże to zostaje palnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 wd-40 musze dopiero kupic, a kaski w ogóle na razie nie mam ;/ wiem ze kosztuje 10 czy tam 15 zl ale splukany jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroczny Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ja kiedyś poszedłem do warsztatu ślusarskiego , wkręciłem ten klucz w imadło , nałożyłem na klucz koło i kręciłem kołem. Ale dzień wcześniej polałem wolnobieg Coca Colą (działa podobnie jak WD40). Puściło ale było ciężko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 prawdopodobnie masz bardzo stary rower i ten wolnobieg zdążył się zapiec, psiknij czymś wd-40 podobnym, poczekaj i wtedy spróbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 kolo kupione rok temu wolnobieg ma 3 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 pójdź do warsztatu jakiegoś i niech ci kluczem pneumatycznym odkręcą. Na taki sprzęt nie ma lipy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 tylko zawsze ta 5zl sie nalezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidszew Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Zależy od warsztatu, nie zawsze biorą kasę za odkręcenie jednej śruby. Ale jak pneumatem z udarem nie puści to konkretnie się to zapiekło i nie wiem czy dasz rade domowymi sposobami. Dobry jest też sposób aby klucz wkręcić w imadło i kręcić kołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 tylko nie mam dobrego imadla :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king35 Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ok znalazlem sposob: jeden trzyma kolo a drugi moznym i pewnym kopnieciem odkręce tryb we wszystki kolach kasety i wolnobiegi wykręciłem hah i nie wiem teraz jaki kupić ten tryb, gdyż najtanszy taki jak mialem kosztuje 35zl MegaRange czy jakoś tak, chcę na to wydać max 50zl więc nie wiem poradzcie mi coś, z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.