Skocz do zawartości

[wolnobieg] jak odkręcić itp

king35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, i mam takie pytanie jak odkręcić to?:

http://imageshack.us/photo/my-images/811/sssssm.png/

Z tego co się dowiedziałem to to jest wielotryb lub wolnobieg, ostatnio zainwestowałem w to:

http://allegro.pl/klucz-do-odkrecania-kaset-i-wolnobiegow-shimano-i1622363401.html

i teraz nie wiem jak odkręcić za przeproszeniem to gowienko, bo ani w jedną ani w drugą stronę nie da się odkręcić, wygiałem już drogi klucz i zaprzestałem uporanie się z tym, nie chcę iść do serwisu gdyż powiedzą za to 10zl a nie po to kupowałem klucz żeby komuś jeszcze płacić. Czekam na jakąś dobrą odp. ;0 pzdr

Według mnie tym kluczem powinieneś to odkręcić - głowy nie dam bo wolnogiegu nie serwisowałem już lata!

Jeśli to nasadka do wolnobiegu i pasuje Ci to wchodząc na sztywno to zrób tak:

- poproś kogoś żeby przytrzymał Ci koło

- skombinuj jak najdłuższy klucz w który złapiesz tą przejściówkę, którą kupiłeś a jeszcze lepiej zainstaluj rurkę 30-50cm na kluczu

- odkręcaj krótkimi energicznymi zrywami w kierunku odwrotnym do "momentu dokręcającego" jaki wykonuje napęd (wolnobiegi dokręcane są siłą Twoich nóg) dlatego będzie potrzebne sporę "ramię" na kluczu

to tyle - powodzenia :rolleyes:

Nie jest konieczny taki jak na filmiku, można każdym innym. Musisz dobrze włożyć klucz do wolnobiegu(ten z aukcji) i ciągnąć jakimś dobrym kluczem, jak masz jakiś mocny a krótki że nie da rady odkręcić to polecam zrobić dźwignię - zawsze pomaga.

Pozdrawiam

Centek szybszy o 2min

spróbuj zalać wd-40 jak masz tą rureczkę co zawsze dają do zestawu to od strony osłony szprych polej trochę i odczekaj z godzinę. W moim przypadku nie dało rady ściągnąć wolnobiegu ( piasta do wymiany) to odciąłem zaraz przy kołnierzu. jak wd nie pomoże to zostaje palnik

Ja kiedyś poszedłem do warsztatu ślusarskiego , wkręciłem ten klucz w imadło , nałożyłem na klucz koło i kręciłem kołem. Ale dzień wcześniej polałem wolnobieg Coca Colą (działa podobnie jak WD40). Puściło ale było ciężko .

Zależy od warsztatu, nie zawsze biorą kasę za odkręcenie jednej śruby. Ale jak pneumatem z udarem nie puści to konkretnie się to zapiekło i nie wiem czy dasz rade domowymi sposobami. Dobry jest też sposób aby klucz wkręcić w imadło i kręcić kołem.

ok znalazlem sposob: jeden trzyma kolo a drugi moznym i pewnym kopnieciem odkręce tryb ;) we wszystki kolach kasety i wolnobiegi wykręciłem :) hah i nie wiem teraz jaki kupić ten tryb, gdyż najtanszy taki jak mialem kosztuje 35zl MegaRange czy jakoś tak, chcę na to wydać max 50zl więc nie wiem poradzcie mi coś, z gory dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...