Skocz do zawartości

[HAMULCE] "puchnący" płyn hamulcowy

KICIORGT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Latam na heblach Avid Juicy 5,dzisiaj trochę słoneczko przygrzało (30 stopni) i poczułem na klamkach że są jak z gumy <_< za parę chwil klocki zaczeły ocierać o tarczę <_< pod wpływem temperatury rozprężył się płyn w przewodach i szlak trafił płynne hamowanie :angry2: zjechałem do garażu,po 10 min. w chłodnym miejscu,wszystko wróciło do normy,heble znowu działają jak powinny :thumbsup: powinno tak być czy coś się popie.... ??? Przecież podczas takiej pogody tez powinny pracować jak należy <_<

Napisano

DOT-3 temp.wrz. około 230 stopni

DOT-4 temp.wrz. około 260 stopni

DOT-5.1 temp.wrz. około 280 stopni

A jak wchłania wode,czyli jednoznaczne,że spada temperatura wrzenia.

Tempeatura płynu po roku użytkowania może nawet spaść do 140/180 stopni - zależy od wielu czynników np. intensywności eksploatacji,warunków/wilgotności itp.

Tak więc szybciej będzie sie płyn gotował ,tym bardziej jak temperatura powietrza jest wysoka.

Nie pozostaje nic innego jak wymienić płyn i sprawdzić czy czasem klocki nie blokują tarcz, co też może być powodem nadmienego grzania się hamulców.

A najlepiej wymieniać płyn raz do roku lub najdłużej co dwa lata.

Napisano

Klocki nie blokują tarcz.Pisałem że po przyjeździe na garaż heble zaczeły działać normalnie :) (jak spadła temperatura) . Czyli do wymiany płyn i tyle,powinno pomóc,moze w weekend się uda :) jak na razie zaczął padać deszcz,będzie ochłodzenie więc wytrzymam jeszcze parę dni :) Dzieki za pomoc :icon_wink: Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...