KICIORGT Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam.Latam na heblach Avid Juicy 5,dzisiaj trochę słoneczko przygrzało (30 stopni) i poczułem na klamkach że są jak z gumy za parę chwil klocki zaczeły ocierać o tarczę pod wpływem temperatury rozprężył się płyn w przewodach i szlak trafił płynne hamowanie zjechałem do garażu,po 10 min. w chłodnym miejscu,wszystko wróciło do normy,heble znowu działają jak powinny powinno tak być czy coś się popie.... ??? Przecież podczas takiej pogody tez powinny pracować jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A czy wymieniałeś kiedyś płyn hamulcowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jeszcze nie czy to oznacza,że już czas?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Chyba tak. Dot pochłania wodę i mogą dziać się takie cuda- ja prewencyjnie w J5 wymieniam raz w roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 DOT-3 temp.wrz. około 230 stopni DOT-4 temp.wrz. około 260 stopni DOT-5.1 temp.wrz. około 280 stopni A jak wchłania wode,czyli jednoznaczne,że spada temperatura wrzenia. Tempeatura płynu po roku użytkowania może nawet spaść do 140/180 stopni - zależy od wielu czynników np. intensywności eksploatacji,warunków/wilgotności itp. Tak więc szybciej będzie sie płyn gotował ,tym bardziej jak temperatura powietrza jest wysoka. Nie pozostaje nic innego jak wymienić płyn i sprawdzić czy czasem klocki nie blokują tarcz, co też może być powodem nadmienego grzania się hamulców. A najlepiej wymieniać płyn raz do roku lub najdłużej co dwa lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Klocki nie blokują tarcz.Pisałem że po przyjeździe na garaż heble zaczeły działać normalnie (jak spadła temperatura) . Czyli do wymiany płyn i tyle,powinno pomóc,moze w weekend się uda jak na razie zaczął padać deszcz,będzie ochłodzenie więc wytrzymam jeszcze parę dni Dzieki za pomoc Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Daj znać jaki efekt po wymianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KICIORGT Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Napiszę,napisze tylko nie wiem kiedy czas znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.