jakubas101 Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Witam. Czy ten zestaw KLIK może być zamiennikiem tego badziewia KLIK? Kupuję i zakładam czy potrzebuję jakiś adapter? Kolejne pytanie dotyczy tyłu. Czy można montować ten sam zestaw Avid BB5 z tyłu? Z tyłu mam tarczę 140mm. Adapter na pewno będzie potrzebny tylko czy wszystko będzie poprawnie działać? Czytałem trochę o Avidzie i rzekomo to dobry hamulec a pozatym jest w dość atrakcyjnej cenie.
7Devis Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Hmm, jestem posiadaczem tych hamulców przód-tył i powiem Ci że są dobre. Nie raz idzie ładnie hamować bez tzw "hampla" na tylnej oponie, a jak trzeba to i zrobisz Pod tarczę 203mm (tak jak ja mam) na pewno będziesz potrzebować adapterów. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.
jakubas101 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Napisano 6 Czerwca 2011 Walę smiało z zapytaniem o adapter tarczy (nie mylić zacisku). Okazało się, że średnica rozstawu otworów w moim starym adapterze jest większa niż Avid-owskiej tarczy. Center Lock odpada bo mam nakręcany na piastę. Shimano wogóle wyjechało z tym wielowypustem moim zdaniem niepotrzebnie. Mniejsza o to. Chciałbym już się gdzieś przejechać. Mógłby mi ktoś podać link do takiego wyrobu czy sklepu, w którym się znajduje? Wkurza mnie kiedy ~140zł leży na regale... Proszę o pomoc.
marcinek1992 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 jakubas101 też mam taki podobny problem tylko że ja mam hamulec tarczowy tylko z przodu a z tyłu mam v-brake. Jak coś będę bacznie obserwował temat. Też właśnie zastanawiam sie nad kupnem nowego hamulca ale czy ten BB5 będzie pasował? Jak to zmierzyć?
jakubas101 Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Napisano 11 Czerwca 2011 Parę rzeczy się już wyjaśniło. Kupiłem piastę Shimano HB-M495. Przełożyłem i teraz nie wiem czy tarcza Avid BB5 będzie kompatybilna z adapterem Ashima KLIK. Proszę o szybką odpowiedź. Chciałbym dziś zamówić.
djwiocha Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Oczywiście że będzie pasowała, bo teraz we wszystkich normalnych rowerach muszą pasować bo jest standard IS 2000.
jakubas101 Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Napisano 11 Czerwca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że wszystko będzie grało a co najważniejsze hamowało. Pozdrawiam. marcinek1992 chyba u Ciebie też się wszystko wyjaśniło. Jakbyś chciał jakiś wymiar to nie ma problemu.
7Devis Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Pamiętaj jak kupujesz z tarczą 203mm o adapterze pod zacisk
jakubas101 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 No jak tarcza 203mm to adapter pod zacisk owszem. Kupiłem 160mm bo do 26" koła moim zdaniem wystarczy. Gdybym miał większe kółko (większa siła zrywalności) to 180 czy 203 byłaby wskazana. Tymczasem czekam na ten adapter i mam nadzieję, że jutro przyjdzie i nareszcie się przejdę gdzieś
Silver400 Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 to akurat bzdury z tym większym kołem ale nie martw się 160 też jest spoko
jakubas101 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Nie powiedziałbym, że to całkowite bzdury. Z fizycznego punktu widzenia mniejszą pracę wykona zacisk na większej tarczy. Mniejsza o to. Dziś przyszedł mi adapter i wszystko pasuje. Pozostaje je tylko dotrzeć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.