Skocz do zawartości

[koło] Chyboczące się koło

maniak08

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio miałem problem z dętkami, więc często odkręcałem tylnie koło. Zauważyłem że tylnie koło zaczęło mieć luzy, mianowicie po dobrym przykręceniu go do roweru chybotało się ono, przykręciłem taką obustronną nakrętkę, która znajdowała się na osi koła, dało to na jakiś czas spokój. Dzisiaj wymieniłem tylną dętkę na zupełnie nową, i zauważyłem, ze ponownie pojawił się luz i koło się chybotało. Wziąłem dwa klucze rozmiar 17 i przykreciłem nakretki po obu stronach osi mocno, tak aby nie było już problemu. Niestety poskutkowało to tym, iż koło ma duzy opór toczenia się, jak chce nim pokręcić do tyłu, tak aby pstrykało to prawie sie nie da, opór jest bardzo duzy. Proszę o pomoc, nie wiem czy pójść z tym do mechanika, czy bedzie potrzebna wymiana całego koła?

Napisano

Najprościej chyba będzie jeśli zaniesiesz koło do serwisu. Jeżeli nie uszkodziłeś gwintów powinna wystarczyć regulacja. Jeśli jednak chcesz się pobawić samemu, to tu i tu znajdziesz coś co zapewne ci się przyda.

Napisano

wow dzięki, dużo lektury. mam nadzieję ze jak będą mi sprawdzać maturę to nie zauważą takich drobnych uchybień ortograficznych ;]

Napisano

W najgorszym wypadku masz już zużyte łożyska, jeśli trochę pojeździłeś na tych za mocno skręconych to możesz się liczyć z wymianą...

Napisano

niee, jak za mocno skrecilem to tylko pare metrow wokol domu, pozniej dalem sobie spokoj... chyba lepiej jak pojde z tym do mechanika, sam nie wiem. ja to jak sie czegos dotkne to czesto psuje hehe ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...