Rolniq Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam! Ostatnio znalazłem w domu rower do jazdy szosowej - Huragan. Rower ma około 20 lat. W związku z tym ,że chciałem mieć tego typu rower ,a nie stać mnie na nowy ,mam zamiar go odrestaurować. Oto jego zdjęcia: http://img593.imageshack.us/g/dscn3807s.jpg/ Chciałbym ,abyście powiedzieli jak to zrobić ,aby doprowadzić go do dobrego stanu. Zdjąłem już kierownicę wraz z mostkiem.Koła i siodełko również są zdjęte.Widelca raczej nie zdejmuję ,bo nie chce aby ewentualnie kulki z łożysk się wysypały ,a łożyska chodzą dobrze.Tak jak mówiłem zdjąłem kierownicę i koła oraz siodełko ,i zacząłem ścierać papierem ściernym lakier i rdzę z ramy ,aby ją potem odmalować na biały kolor za pomocą szarego podkładu i białego sprayu. Teraz jest sprawa części: siodełko ,hamulce , kierownicę , mostek , łańcuch, opony i może korby i pedały muszę kupić.Problem w tym ,że nie wiem jakie części do niego pasują i gdzie je można kupić. Chciałbym abyście doradzili mi w ich dobrym wyborze i jak je zamontować (szczególnie mostek, przerzutki i hamulce.Kupię także owijkę na kierownicę. Za wszelką pomoc dziękuję . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny123 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 co do ramy sie wypowiem: radził bym ci oddać ją do piaskowania i lakierowania wtedy masz pewność że lakier nie zacznie odchodzić po miesiącu i wytrzyma kilka dobrych lat co prawda nie wiem jakie są teraz stawki ale myślę że to dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dawno temu stanąłem przed podobnym zadaniem, gdy otrzymałem w spadku rower Wagant Sport. Po kawałku rozbierałem go na części, czyściłem, smarowałem, składałem z powrotem, regulowałem. Wymienić musiałem jedynie linki, pancerze oraz zdewastowane klamki i przednią przerzutkę; łańcuch o dziwo był w świetnej kondycji. Później go rozbiłem w dziurze wykopanej przez drogowców, więc wygięte ramę i widelec zaniosłem na złom, a sprawne części sprzedałem. Pozostał mi jeszcze do dziś oryginalny mostek i stery, klamki Shimano Exage Motion oraz przednia przerzutka Shimano 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rolniq Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Tak więc proszę o podanie mi części lub linków do nich ,bo nie wiem jakie mogą do tego roweru pasować ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Suwmiarka powinna być dla ciebie jednym z głównych narzędzi, jeśli chcesz wymieniać części. Tak więc proszę o podanie mi części lub linków do nich ,bo nie wiem jakie mogą do tego roweru pasować ..... Tak więc proszę o podanie, o jakie części chodzi... Trochę więcej samodzielności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rolniq Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 mostek ,ale taki wpuszczany do główki ramy ,chyba że adapter rury sterowej i dopiero mostek na to. Koła , opony , hamulce ,klamki hamulcowe ,linki do hamulca ,suport i korby do niego pasujące. http://www.sklep-milou.pl - jak na razie znalazłem taką stron ,gdzie są stosunkowo tanie części ,tylko nie wiem które jest najlepiej kupić na moim miejscu. Chciałbym aby rower był taki oldscholowy i żeby był jak najbardziej podobny do tego huragana co mam teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 To może postaraj się zachować jak najwięcej oryginalnych części, a czego nie uda się uratować poszukaj wśród używek na Allegro. I przejdź się do jakiegoś rowerowego, bo linki (do klamek szosowych) i pancerze powinny pasować mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.