artois Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Witam Posiadam Krossa Levela A6 na axonie sl oraz shimano xt z tyłu. W tym roku postanowiłem zmienić łańcuch/zerwał się 2x/ oraz wymienić przednią przerzutkę z Alivio na XT z odwróconą sprężyną. Kupiłem łańcuch SHIMANO XTR DURA-ACE oraz ww. shimano. Ponieważ nie znam się na mechanice rowerowej zawiozłem rower do człowieka który miał mi dokonać wymiany. Mechanik wymienił wsio /ponoć skrócił łańcuch o 6 oczek? - a miał niby pasować?/ oraz wyprostował hak. W momencie odbioru rower pracował w miarę ok tzn jedynie przy skrajnych przełożeniach łańcuch tarł o bok prowadnicy przedniej przerzutki, teraz zaś trze praktycznie zawsze. Do tego fachowca już roweru nie zabiorę bo widzę że szkoda czasu i tu mam pytanie czy znacie jakiś site z dobrym opisem jak to wszystko ustawić bo przyznam że jestem rowerowym laikiem - czy jednak nie brać się za to i poszukać innego mechanika? Ogólnie pasowałoby się nauczyć tego - aby nie jeździć z byle pierdołą do specjalisty. Proszę bardzo o jakiś łopatologiczny opis /może video, skan/ jak się za to zabrać. ps odpowiedźcie mi jeszcze tylko na 1 pytanie: - czy napęd jak tu: http://www.rower.com/archiwum.php?art=2724 + przód i tył shimano xt + nowy łańcuch powinien pracować bez tarcia na wszystkich przełożeniach nawet tych skrajnych? Pozdrawiam Serdecznie Artur
MTBike Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Na wszystkich na pewno nie np. na 3x1 nie bedzie normalnie chodzil bedzie ocieral o wózek . Najlepiej zmien mechanika jezeli tak jak pisales jestes laikiem . Naped najlepiej chodzi jak wszystko jest z jednej grupy i nic nie jest pokrzywione jak np. hak noi jezeli masz suport z zew. lozyskowaniem HT to tez musza byc dobrane odpowiednio podkladki np. dla 68 mufy to 1 z lewej i 2 z prawej zeby linia lancucha byla odpowiednia wtedy wszystko chodzi jak w zegarku Mozesz spróbowac z dokrecaniem lub odkrecaniem śrubek na przerzutce przedniej H lub L . H jest bodajże od wychylenia na zew. roweru a L do środka .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.