xZNANYx Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam. Nie chcę być wulgarny ale mam głęboko w 4 literach ten osrany wolnobieg... Dzisiaj po prostej drodze z górki bez pedałowania, dosłownie ZMIELIŁO mi wolnobieg. Koło się zablokowało i trudno było je ruszyć. W domu po odkręceniu ośki wylatywały wióry z piasty. Ośka jakimś dziwnym sposobem nie chce wyjść całkowicie, tak jak by coś ją blokowało w środku. Po dłuższym wpatrywaniu się w gardło piasty zauważyłem że ta ( nie wiem jak to nazwać) nakrętka która trzyma kulki znalazła się w środkowej części piasty za kulkami W tej chwili obmywam palce bo są rozcięte do kości od zdejmowania tego kijowego wolnobiegu Mam do was wielką prośbę i pytanie Czy da radę złożyć kasetę +piastę za 100zł ( pista może być używana kaseta raczej też ) szprychy i obręcz zostawię. Z góry dzięki za propozycje i linki Idę dalej męczyć ten wolnobieg. Teraz się dowiedziałem ze go biłem w złą stronę Edit: zapomniałem dodać kaseta 7 rzędowa up.up ^^ proszę o pomoc bo już siły nie mam 3 godz sie mordowałem z tym wolnobiegiem i nic... nawet przecinakiem nie szlo.. chyba jutro kupię piłkę i odetne kawałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Kaseta Piasta Mieścisz się w 100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Jak chcesz zostawić szprychy, to musisz dobrać piastę o podobnym rozstawie i średnicy kołnierzy, do tej z wolnobiegiem, no i z taką samą ilością szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 a całe koło bym się zmieścił w tej cenie? mam 38 szprych a shimano acera potrzebuje 36 Średnica kołnierza to ok 68-70mm macie jakieś propozycje pod te wymiary? Witam znalazłem takie koło http://allegro.pl/kolo-26-cali-alexrims-z-opona-kaseta-i1639631649.html nadaje się do jazdy ? za tą cene opłaca się je kupic Ahh odpada jednak ;/ nie mam mocowania pod v-brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czyli musisz szukać piasty pod tarcze. Raczej będzie ciężko znaleźć taką piastę aby pasowały Twoje stare szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 jak już wymieniać, to wymień dwa koła naraz, na dodatek wymiana piasty wiąże się z ponownym zaplataniem koła tak ? a to kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 No jak sie chce samemu przepleść piaste to nic nie kosztuje a jest to naprawde proste, niewiem czemu wszyscy sie tego tak panicznie boją. Jedyny koszt to koszt nupli ale mozna to zanidbać dajać stare choc nie warte to nerwów MOzna sie zamknąć w 30zł ktore damy za piaste + nyple. Bo nawet uzywana piasta deore ktora mozna wychaczyć za 20zł bedzie lepsza od nowej na wolnobieg cena kusząca i opcja warta rozwarzenia ale jak kto woli. Ale jezeli faktycznie masz 38 co osobiście jescze nie widziałem to musisz chyba kupić całe koło bo ciezko bedzie o taką paiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam dzisaiaj na spokojnie policzyłem szprychy i jest ich 36 :)a skad mam się dowiedzieć jaka jest średnica kołnierza piast na aukcji. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/piasta-shimano-xt-tyl-kaseta-9-50-i1641022871.html Zastanawiam się też nad kupnem całego koła http://allegro.pl/ns-alexrims-26-pod-tarcze-super-stan-i1639065116.html Proszę o wasze propozycje piast i kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Hmm napisałeś, że masz już dość wolnobiegu bo...? No właśnie - dlaczego? Po co wymieniać wolnobieg 7kę na kasetę 7kę? Chyba, że rower nie jest niskobudżetowy Myślisz, że bębenka w piaście pod kasetą tak nie zajedziesz? W czym wg.Ciebie kaseta z piastą i bębenkiem będzie lepsza? Poważnie pytam - bo jeśli nie jesteś w stanie sam sobie na to odpowiedzieć to zastanów się czy jest sens..? Owe "zmielenie" wolnobiegu nie jest normalne i raczej wątpliwe jest aby była to jakaś wada sprzętowa. Nie jestem raczej dzieckiem wolnobiegu, ale po prostu nie widzę logiki w Twoim działaniu. Kup sobie nowy wolnobieg za 30-40pln z rodziny Shimano a w międzyczasie oszczędzaj na większy remont - a może i drugi rower a ten zostawisz sobie jako zimówkę czy treningówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xZNANYx Napisano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 W tym problem że ta piasta na wolnobiegu jest do wyrzucenia i nie ma sensu tego naprawiać, a dlatego chcę wymienić na kasetę bo to już mój 4 wolnobieg... 1 się przekręcił, w dwóch ośka się krzywiła , a czwartego zmieliło i miska została zassana do środka piasty Rower jest średnio budżetowy nie jest to już markosz ale też nie jest jakiś mega Northtec Halcyon DB Co do większego remontu to właśnie został przeprowadzony, parę tematów dalej pisałem o suporcie. Suport został wymieniony amortyzator po regeneracji, nowe klocki, a teraz czas na wymianę napędu. Proszę was o pomoc bo nie mam pojęcia jaką piastę kupić 36 szprych mocowanie pod tarczę ( rower nie ma mocowania na V) średnica kołnierza ok 70mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.