Skocz do zawartości

[wolnobieg] wymiana na kasetę

xZNANYx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie chcę być wulgarny ale mam głęboko w 4 literach ten osrany wolnobieg... Dzisiaj po prostej drodze z górki bez pedałowania, dosłownie ZMIELIŁO mi wolnobieg. Koło się zablokowało i trudno było je ruszyć. W domu po odkręceniu ośki wylatywały wióry z piasty. Ośka jakimś dziwnym sposobem nie chce wyjść całkowicie, tak jak by coś ją blokowało w środku. Po dłuższym wpatrywaniu się w gardło piasty zauważyłem że ta ( nie wiem jak to nazwać) nakrętka która trzyma kulki znalazła się w środkowej części piasty za kulkami :D

W tej chwili obmywam palce bo są rozcięte do kości od zdejmowania tego kijowego wolnobiegu :P

Mam do was wielką prośbę i pytanie :) Czy da radę złożyć kasetę +piastę za 100zł ( pista może być używana kaseta raczej też ) szprychy i obręcz zostawię.

Z góry dzięki za propozycje i linki :)

Idę dalej męczyć ten wolnobieg. Teraz się dowiedziałem ze go biłem w złą stronę :D

Edit:

zapomniałem dodać kaseta 7 rzędowa

up.up ^^ proszę o pomoc bo już siły nie mam 3 godz sie mordowałem z tym wolnobiegiem i nic... nawet przecinakiem nie szlo.. chyba jutro kupię piłkę i odetne kawałek ;)

a całe koło bym się zmieścił w tej cenie? mam 38 szprych a shimano acera potrzebuje 36 :) Średnica kołnierza to ok 68-70mm macie jakieś propozycje pod te wymiary?

Witam znalazłem takie koło http://allegro.pl/kolo-26-cali-alexrims-z-opona-kaseta-i1639631649.html nadaje się do jazdy ? za tą cene opłaca się je kupic

Ahh odpada jednak ;/ nie mam mocowania pod v-brake

• Mod Team

No jak sie chce samemu przepleść piaste to nic nie kosztuje a jest to naprawde proste, niewiem czemu wszyscy sie tego tak panicznie boją. Jedyny koszt to koszt nupli ale mozna to zanidbać dajać stare choc nie warte to nerwów :P

MOzna sie zamknąć w 30zł ktore damy za piaste + nyple. Bo nawet uzywana piasta deore ktora mozna wychaczyć za 20zł bedzie lepsza od nowej na wolnobieg cena kusząca i opcja warta rozwarzenia ale jak kto woli.

Ale jezeli faktycznie masz 38 co osobiście jescze nie widziałem to musisz chyba kupić całe koło bo ciezko bedzie o taką paiste.

Witam dzisaiaj na spokojnie policzyłem szprychy i jest ich 36 :)a skad mam się dowiedzieć jaka jest średnica kołnierza piast na aukcji. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/piasta-shimano-xt-tyl-kaseta-9-50-i1641022871.html Zastanawiam się też nad kupnem całego koła http://allegro.pl/ns-alexrims-26-pod-tarcze-super-stan-i1639065116.html

Proszę o wasze propozycje piast i kół

Hmm napisałeś, że masz już dość wolnobiegu bo...? No właśnie - dlaczego? Po co wymieniać wolnobieg 7kę na kasetę 7kę? Chyba, że rower nie jest niskobudżetowy :)

Myślisz, że bębenka w piaście pod kasetą tak nie zajedziesz? W czym wg.Ciebie kaseta z piastą i bębenkiem będzie lepsza? Poważnie pytam - bo jeśli nie jesteś w stanie sam sobie na to odpowiedzieć to zastanów się czy jest sens..?

Owe "zmielenie" wolnobiegu nie jest normalne i raczej wątpliwe jest aby była to jakaś wada sprzętowa.

Nie jestem raczej dzieckiem wolnobiegu, ale po prostu nie widzę logiki w Twoim działaniu. Kup sobie nowy wolnobieg za 30-40pln z rodziny Shimano a w międzyczasie oszczędzaj na większy remont - a może i drugi rower a ten zostawisz sobie jako zimówkę czy treningówkę.

W tym problem że ta piasta na wolnobiegu jest do wyrzucenia i nie ma sensu tego naprawiać, a dlatego chcę wymienić na kasetę bo to już mój 4 wolnobieg... 1 się przekręcił, w dwóch ośka się krzywiła , a czwartego zmieliło i miska została zassana do środka piasty :D

Rower jest średnio budżetowy nie jest to już markosz ale też nie jest jakiś mega :) Northtec Halcyon DB

Co do większego remontu to właśnie został przeprowadzony, parę tematów dalej pisałem o suporcie. Suport został wymieniony amortyzator po regeneracji, nowe klocki, a teraz czas na wymianę napędu.

Proszę was o pomoc bo nie mam pojęcia jaką piastę kupić

36 szprych

mocowanie pod tarczę ( rower nie ma mocowania na V)

średnica kołnierza ok 70mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...