Skocz do zawartości

[Hamulce] Prowadzenie przewodu w Epicu

cubus88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam zabawny problem z nową ramą i starymi hamulcami LX. Polega na tym iż nową ramą jest specialized epic 2008r. z brainem przy tylnej osi, a hamulce to LX'y z 2007r z wychodzącym przewodem od wewnętrznej strony (zdjęcia poniżej). Założenie hampla sprawia malutkie kłopoty ale ja tu nie o trudach. Kłopotem jest to iż przewód przy zacisku jest bardzo mocno wygięty i martwie się że w końcu coś mu się stanie, poza tym z powodu mało przemyślanego sposobu prowadzenia przewodu, ściera i rysuje mi się anoda na amortyzatorze, co doprowadza mnie do szału. Mało tego że ściera i rysuje mi się anoda, to jeszcze podczas pracy amortyzatora przewód haczy i zapiera się o amortyzator, co w końcu doprowadzi do tego że albo wyrwę przewód albo zacznie mi przeciekać amortyzator. Zastanawiałem się nad zmianą hamulców jednakże pomimo dualcontroli, jestem z nich całkiem zadowolony.

- czy da się zamienić mocowanie przewodu z odpowietrznikiem? (wiem że dziwna sprawa ale słyszałem taki mit)

- jak użytkownicy Epica prowadzą swoje przewody od hampla? (nie znalazłem żadnych fotek)

- czy coś się może stać jeśli zostawię tak wygięty przewód?

FOTY

Napisano

Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana przewodu na dłuższy. Z tak poprowadzonym przewodem nie powinno się nic stać tylko niech nie jest ułożony by ścierał Ci anodę bo szkoda by było kasy co jakiś czas na nowy, a i przy okazji przetrzesz z czasem przewód.

Napisano

Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana przewodu na dłuższy. Z tak poprowadzonym przewodem nie powinno się nic stać tylko niech nie jest ułożony by ścierał Ci anodę bo szkoda by było kasy co jakiś czas na nowy, a i przy okazji przetrzesz z czasem przewód.

Nie prawda.

Mialem podobny problem z prowadzeniem przewodu obok braina.

Przewod mimo tego ze dlugi, byl jednak zbyt sztywny.

Rozwiazania sa dwa.

Drozsze to zakup nowego hamulca z regulowanym banjo(jak na obrazku ponizej) i puszczenie przewodu nad/pod brainem jak w rowerach speca "prosto z polki".

Elixir_R_Rear.jpg

Tutaj przyklady:

http://www.perthmtb.asn.au/files/Epic%20Drive.jpg

http://twentynineinches.com/wp-content/uploads/2009/09/P1010118.JPG

Innym, tanszym rozwiazaniem jest zakup zestawu laczacego zacisk z przewodem za pomoca banjo:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=20424

Napisano

Już wymieniłem na 170cm (heh) bo rama to XL. Problem polega na tym iż nie mogę go tam dać dłużej bo z kolei w szprychy wpada i efekt jakbym koraliki sobie założył. na razie doraźnie go położyłem z drugiej strony tej ostatniej przelotki, tylko ramę taśmą zabezpieczyłem a sam przewód na tajsa chwyciłem. Nie ukrywam że drażni mnie ten temat. Szczególnie że w ten sposób jest poprowadzony seryjnie przewód że domyślnie rysuje i haczy amortyzator...

Mc WOlf widzisz u mnie jest trochę inne to prowadzenie bo rama 2008r, czyli przewód powinien iść przez przelotkę za brainem na górnych widłach, później otoczyć (ocierać) amortyzator i trafić do dolnej przelotki na dolnych widłach. W każdym serwisie w 3mieście pytałem się czy można taką przejściówke założyć do zacisku i nic... Tymczasem nawet kombinować nie trzeba bo taki kit nawet pod shimano istnieje heh.

Fotki jak teraz poprowadziłem.

Mój odnośnik

Napisano

Gdybys zalozyl banjo i puscil przewod pod katem 90 stopni w stosunku do obecnego ustawienie to moglo by znacznie ulatwic sprawe.

Napisano

Nie wiem czy dobrym pomysłem jest inwestowanie w te hamulce ale to już inna sprawa. Jeśli 27 funtów kosztuje w UK taki zestaw to u nas pewnie z 150zł. A pomyśleć że za same końcówki miałbym tyle zapłacić to lepiej odłożyć i upolować juicy 5/7. Szczerze mówiąc miałem nadzieję że ktoś słyszał o micie z zamianą mocowania przewodu z odpowietrznikiem. Nigdy nie rozbierałem zacisku na drobne więc nie wiem na ile to możliwe jest - dlatego proszę o nie zmieszanie z błotem jeśli pomysł jest z D@#$.

Napisano

Dzięki Sonix, Andrew stwierdził że nie ma co kombinować tylko kupić nowe hample. Nie pozostaje nic innego jak zamknąć temat, a ja ide szukać jakichś soczystych. Dziękuję wszystkim za pomoc. PZDR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...