mot4ba Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Witam. Mam w rowerze jakieś mechaniczne tarczówki noname które z przodu radzą sobie w miarę ale z tyłu to kompletna tragedia. Kompletnie nie hamują więc chce je wymienić. Poczytałem trochę i widzę że najlepszym wyborem w kwocie jaką dysponuje tzn ok 220zł są AVID BB7. Lecz to też są mechaniczne heble i to mnie troche martwi. Tzn. czy będą wystarczająco mocne żeby bez przesadnego ciśniecia na klamke zatrzymać tylne koło (ważę 100kg) ? Czytałem pare opinii i na przód są niby bardzo dobre lecz z tyłu były oceniane na ~3+. Na hydrauliki i tak mnie nie stać więc pewnie i tak wezme BB7, więc zna ktoś może jakiś zaufany sklep internetowy gdzie mógł bym je tanio dostać (same zaciski na tył)? Na allegro są komplety razem z tarczą lecz podobno ta tarcza nie spisuje się najlepiej. Co prawda moja stara tarcza od nonamów ma się całkiem nieźle lecz pewnie BB7 nie bedą z nią za dobrze współpracować. Ktoś polecił zestaw: zacisk BB7 (widziałem gdzieś link do sklepu za 140zł) + tarczę Accent Blade (allegro 55zł), więc myślę o takim zestawieniu. Proszę o opinie.
CarNeezA Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Mój znajomy ma BB7(waży coś około 65 kg) i jest bardzo zadowolony. Do juicy 7 się nie umywa, ale jest o WIELE tańszy. Jeżeli nie masz więcej kasy to bierz BB7. Jestem pewny, że będziesz zadowolony. Jeżeli będą słabe, kupujesz tarcze 203mm i już Mój znajomy kupił BB7 i w prezencie dostał tarcze.
mot4ba Napisano 30 Maja 2011 Autor Napisano 30 Maja 2011 A co z tą tarczą ? Ta którą dokładają do zestawu się nada czy wziąć zamiast niej tą Accent Blade o której pisałem ? A może inną jakąś? A może dozbierać do Avid Juicy 3, znalazłem za 250zł ? Tylko dodatkowym kosztem wtedy była by zmiana manetki bo obecnie mam jakąś zintegrowaną hamulce + przerzutki.
afly Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 ... Jeżeli będą słabe, kupujesz tarcze 203mm i już .... Tylko który amortyzator wytrzyma na dłuższą metę taki rozmiar tarczy? Nie zapominajmy że producent dla każdego amortyzatora okręśla największy dopuszczalny rozmiar! P.S. Jaki masz amortyzator?
mot4ba Napisano 30 Maja 2011 Autor Napisano 30 Maja 2011 Amortyzator mam jakiś bardzo ubogi. Poza tym chce wymienić tylko tylny hamulec gdyż przedni bardzo rzadko używam i nawet ten noname zacisk radzi sobie jakotako. Z juicy 3 chyba jednak zrezygnuje gdyż pociagneło by to za sobą wiekszę koszty niż w przypadku BB7. Sporo osób pisze że na przód bb7 a na tył starczą bb5, waże 100kg i czy takie bb5 by mi starczyły czy biorąc pod uwagę że to by był mój "jedyny" hamulec to lepiej jednak wziąć BB7 ?
Sonix Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 gdyż przedni bardzo rzadko używam To bardzo źle podchodzisz do hamowania. Głównym hamulcem w rowerze jest hamulec przedni. Jeśli przedni Ci dobrze hamuje to przełóż zacisk z przodu na tył, a na przód kup sobie bb7.
afly Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Dokładnie, przedni hamulec jest hamulcem "podstawowym", tylnym się tylko wspomagamy, zmień technikę hamowania a zauważysz korzyści
Mathiu Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 W twoim wypadku najlepszą opcją byłoby założenie tego Avida BB7 na przód oraz korzystanie z jego dobrodziejstw a ten gorszy dać na tył. Wystarczy kilka kontrolowanych hamowań przednim hamulcem aby opanować technikę i mieć pełną kontrolę nad rowerem...
mot4ba Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Kilka razy zjeżdżając z jakiś większych górek użyłem przedniego hamulca i gdy amortyzator nie zdołał wybrać nierówności to koło się blokowało i miałem uślizg z przodu więc robiło się dość nieprzyjemnie. Od tego czasu przerzuciłem się na tylny hamulec i nie wiem jak mógł bym siebie przekonać do używania przedniego w takich warunkach.
TomiX Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Na zjazdach tyłek nad koło, i korzystanie z przedniego z wyczuciem. Trzeba wyczuć moment blokowania koła. Druga sprawa, że przy tych tarczach może to być trudne
lgplay Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Zgadzam się z kolegami. Technika hamowania roweru jest podobna w tej kwestii do tej z motocykla: tylny hamulec tylko wspomaga i myślę, że po wymianie tylnego hamulca (skoro przód Cię zadowala choć w moim przypadku, nie wiem czy nie założył bym na przód czegoś lepszego/bardziej precyzyjnego ale każdy ma trochę inny styl jazdy, więc zrób tak jak będzie Ci wygodniej;)) i przestawieniu/wjeżdzeniu się chociaż w pewnym stopniu w tą technikę, odczujesz różnice. Ogólnie przedni amortyzator też ma znaczenie ale myślę, że dasz radę znaleźć odpowiedni balans .
mot4ba Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 OK. A zna ktoś jakiś zaufany sklep internetowy gdzie same zaciski BB7 mógł bym dostać ?
rybciasum Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 jakby amortyzator miał możliwość założenia V-ek to bym się skłonił do dobrych V-braków
mot4ba Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Sęk w tym że to jest jakiś makrokesz i nie ma on możliwości założenia V-ek ani z przodu ani z tyłu. Nie mam kasy na kupno całego roweru więc na razie tylko hamulec chce zmienić żeby się nie zabić. O nowym rowerze pomyśle jak będe miał coś więcej kasy a jako, że będę miał już jedne BB7 to pewnie sam jakiegoś złoże (z waszą pomocą )
CarNeezA Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Tylko który amortyzator wytrzyma na dłuższą metę taki rozmiar tarczy? Nie zapominajmy że producent dla każdego amortyzatora okręśla największy dopuszczalny rozmiar! P.S. Jaki masz amortyzator? Z tego co zrozumiałem, to kolega chciał kupić hamulec na tył, a tam amortyzatora nie ma.
afly Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Z tego co zrozumiałem, to kolega chciał kupić hamulec na tył, a tam amortyzatora nie ma. No ja się doczytałem czegoś takiego ...Kompletnie nie hamują więc chce je wymienić.... Nie hamują, nie; nie hamuje. Oraz "je", a nie "go" Ale fakt po przeanalizowaniu chodziło mu o tylni hamulec
Sonix Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Z tego co zrozumiałem, to kolega chciał kupić hamulec na tył, a tam amortyzatora nie ma. Tak maszrację, ale zasugerowaliśmy by przód przełożył na ty, a na przód kupił coś nowego.
mot4ba Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Który zestaw wybrać ? Zacisk jest ten sam lecz chodzi którą tarczę wybrać. Myślę o jakiejś 160mm ale może lepiej szarpnąć się od razu na 180mm ? TEN czy TEN ?
Sonix Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Ze względu na amortyzator który posiadasz pisałeś że jakiś ubogi to lepiej zastosuj tarczę 160 przy 185 amorek szybciej złapie luzy.
mot4ba Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 BB7 i nową tarcze dam na tył. Nie na przód.
mot4ba Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Którą tarcze wybrać ? Roundagon czy G2 Cleansweep ?
JaniszMTB Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 "Sęk w tym że to jest jakiś makrokesz i nie ma on możliwości założenia V-ek ani z przodu ani z tyłu."... To po co w niego takiej klasy elementy w niego pakujesz? Moim zdaniem wybór tarczy bardziej wedle wyglądu. Jak już to skłaniaj się do G2.
mot4ba Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 na razie zamontuje tutaj ten hebel ale mam już w planach składać nowy rower z dużo lepszych części.
Sonix Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Nie wiem w jakim celu pytasz się o rady skoro i tak robisz po swojemu. Co do tarczy to gs2, lecz często słyszy się że lubią dzwonić te tarcze.
tresor Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 witam , mam pytanie czy hamulce tarczowe mozna załozyc do kazdego koła czy musi to byc specjalne koło do tarczowek , pytam bo kupiłem Unibike Fusion 2011 i na przod zalozył bym tarczówke sobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.