Skocz do zawartości

[dopasowanie] Dostosowanie roweru dla wysokiej osoby

Grzesiek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was serdecznie,

Jest tu kilka tematów na ten temat, ale traktują one głównie o doborze ramy i rozmiaru roweru. Mam 195 cm wzrostu, ok. 100 kg wagi i ramę 22" CUBE. Jest to największa rama tego producenta w tym modelu. Sam rozmiar ramy jest całkiem dobry dla mnie, choć przy dobrym ustawieniu siodełka ciężko mi dostać do ziemi. To chyba zasługa wysokiego suportu, ale już przywykłem. Sztyca jest wysunięta na maksimum (nawet ponad punkt oznaczony jako maks.) i różnica wysokości pomiędzy kokpitem a siodełkiem jest potężna. W efekcie trzeba dość mocno się zginać. Mam dwie podkładki pod mostkiem (takie grubsze) i lekki kąt dodatni na mostku (na oko ok. 10 stopni). Kierownica oczywiście gięta, ale mimo to ta różnica wysokości to ponad 30 cm.!

Rowerem tym przejechałem już spory dystans, bo blisko 8 tys. km., ale nie powiem, że wygodnie się na nim siedzi. Drętwienie palców i stóp to norma już po zaledwie 10 km. Po dłuższych trasach nie mam czucia w palcach przez kilka godzin. Niestety w ostatnim czasie zacząłem więcej jeździć i ból kręgosłupa jest nie do zniesienia. Od znajomego lekarza dowiedziałem się, że takie wygięcie pleców w "łuk" jest niedopuszczalne przy wysiłku. Powinny być w miarę proste, bo inaczej sobie coś uszkodzę. Zauważyłem, że odruchowo przesuwam się na przód siodełka, czyli prostuję plecy. Zginając się tak mocno w dół na siodełku uciskam też krocze, co może mieć fatalne konsekwencje.

Teraz mam do Was pytanie: co tu przede wszystkim można zrobić, żeby jazda była przyjemnością, a nie wielkim dyskomfortem?

Mogę kupić krótszy mostek o większym kącie, bardziej giętą kierownicę co podniesie punkt chwytu. Podkładek już nie dołożę, chyba, że wymienia amortyzator, ale rury sterowe zazwyczaj nie są dłuższe od tej co mam. Tylko te zabiegi dadzą mi jakieś może 5 cm. A co dalej? Nadal będzie to spora różnica. Myślę, też o zakupie roweru na 29" kołach, ale czy tam nie będzie tych samych mankamentów?

Napisano

Możesz spróbować z mostkiem regulowanym zmienić pozycję i zobaczyć, czy w ogóle coś się da zrobić na twoim rowerze, czy trzeba zmienić ramę/rower.

Napisano

Dla wysokich osób 29" lub cross (28") jest zbawieniem :) Rowery na kolach 26" i ramie powyżej 20" wyglądają nieco dziwacznie a do tego upośledzają prowadzenie i stabilność.

Puki co przesuń siodło do przodu - jeśli się da (pisałeś, że nieświadomie przesuwasz się do przodu aby wyprostować plecy) - to Cię nic nie kosztuje a może będzie wygodniej.

Regulowany mostek to dobry pomysł ale ciągle idziemy w złym kierunku - próbować warto bo wymiana roweru to kosztowna sprawa.

Niech ktoś Ci zrobi foto jak jedziesz na rowerze lub wstaw zdjęcie samego roweru - zobaczymy gdzie można by coś poprawić.

pozdrawiam

Napisano

Bardzo dziękuję za pierwsze podpowiedzi. :) Aktualizowałem dane w profilu tutaj i zablokowało mi konto. Dopiero przyszedł link aktywacyjny, więc zaraz poszukam adekwatnego zdjęcia, albo pójdę zrobić nowe idealnie z boku z nową sztycą, to będzie lepiej obrazowało wszystko. Tak właśnie myślę, że to kombinowanie z mostkiem, sztycą, kierownicą i siodełkiem to droga w złym kierunku... Fakt, mniejsze fundusze, ale i korzyści mniejsze. Siodełko przesunąłem maksimum do przodu. Bardziej się już nie da, więc naturalne byłoby skrócenie mostka.

29" wydaje się najlepszym pomysłem, tylko z dostępnością u mnie bardzo słabo. Nie kupię do niego części na miejscu takich jak opony, dętki. W tym momencie jest też szczyt sezonu, więc z zakupem całości wolałbym poczekać do zimy, bo są obniżki spore. Taka 29" zabawka będzie przecież trochę kosztować z tego co się zorientowałem, więc te 15% będzie już robiło różnicę, a po sezonie pewnie łatwiej wytarguję rabat, bo teraz nie ma szans.

Tu na forum jest cały dział o rowerach 29", który już przeczytałem i wydaje mi się to najrozsądniejsze, ale do zimy muszę coś usprawnić w tym, który mam. Swoją drogą to zabawne, że w autach teraz regulacje kierownicy wprowadzają już w każdym prawie we wszystkich płaszczyznach, a w rowerach od tego odeszli na rzecz a-headów... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...