Skocz do zawartości

[rama] Co na bazę do cross'a?

bacownik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów :)

Przyszedł w końcu ten czas aby złożyć rower.

Interesuje mnie rama karbonowa do cross'a, pod hamulce tarczowe, w rozmiarze 18 cali (176cm wzrostu, 80kg wagi)

Znalazłem ramę Author Synergy, ale podobno są problemy z jakością lakierowania u Authora...

Podoba mi się rama Specialized Crosstrial, ale nie znalazłem nigdzie sklepu, który sprzedałby samą ramę.

Z góry dziękuję za pomoc i porady :)

Bacownik

Napisano

Ograniczeń budżetowych raczej nie mam.

Chcę wybrać dobre komponenty, ale jednocześnie nie popaść w skrajną przesadę i tzw wyścig zbrojeń.

Co do ramy, to znalazłem jeszcze taką Meridę.

Nawet cenowo wydaje się być rozsądna:

http://www.rowerymerida.pl/akcesoria/produkt126/rama-crossway-lite-3000-d.html

Ale i tak chciałbym znać opinię o karbonowej ramie Author Synergy - czy warto w to zainwestować? :)

pozdr,

Bacownik

Napisano

Ja w zeszłym roku rozmawiałem z właścicielem Author'a Avion, czyli crossa na takiej samej ramie jak Synergy. Użytkował ten rower już ponad rok (kupiony w 2009) i nic nie wspominał o problemach z lakierem. Zresztą w ogóle był zadowolony z tej ramy i roweru, jako całości. Sam jeździłem na Avion'ie i uważam, że jest naprawdę przyjemny. Jedyne zastrzeżenie jest takie, że ramy crossowe Author'a są dość krótkie, więc nie każdemu będą odpowiadać. Synergy i Avion mają w standardzie dość długie mostki, bo 110mm, ale dopiero po odsunięciu siodełka w tył o 1 cm było dla mnie OK. Wymiary mam praktycznie takie jak Ty.

Napisano

Wreszcie ktoś nadziany szuka crossa :D

Ta Merida to chyba najlepsza aluminiowa rama jaką można kupić.

No ale w tej cenie faktycznie dostaniesz karbonową Synergy 400g lżejszą.

Ja złożyłem crossa na aluminiowej Synergy i z ramy jestem zadowolony.

Zresztą jest to najlżejsza rama na rynku.

Gdyby się Tobie odechciało składać, to może pomyśl o X9 B)

Napisano

Ten Stevens praktycznie ma wszystko co trzeba. Jedynie nie pasuje mi prosta kierownica.

Cena jest także niemała - około 8k-10k PLN w zależności od sklepu.

1. Nową ramę Author Synergy mogę mieć za 1400 PLN

2. Nową ramę Merida Crossway Lite 3000 mogę mieć za 1350 PLN

3. I jest jeszcze rama Specialized z tego roweru: http://rowerowysklep.pl/specialized-rower-specialized-ct-deluxe-expert-wht-blk-10-o_l_1635.html

także za jakieś 1350 PLN

Uwzględniając w/w koszty za ramę, jestem w stanie złożyć fajny rower nawet na XTR poniżej ceny Stevensa :)

Wracając do tematu - którą z powyższych ram wziąć na bazę? :)

No i w jakim rozmiarze? Zmierzyłem sobie centymetry w kroku i wychodzi mi 72cm.

Uwzględniając współczynik 0,65 i przelicznik na cale, daje mi około 17,8".

Brać ramę 17 czy 18 cali?

pozdr,

Bacownik

Napisano

Ten Stevens praktycznie ma wszystko co trzeba. Jedynie nie pasuje mi prosta kierownica.

Cena jest także niemała - około 8k-10k PLN w zależności od sklepu.

1. Nową ramę Author Synergy mogę mieć za 1400 PLN

2. Nową ramę Merida Crossway Lite 3000 mogę mieć za 1350 PLN

3. I jest jeszcze rama Specialized z tego roweru: http://rowerowysklep.pl/specialized-rower-specialized-ct-deluxe-expert-wht-blk-10-o_l_1635.html

także za jakieś 1350 PLN

Uwzględniając w/w koszty za ramę, jestem w stanie złożyć fajny rower nawet na XTR poniżej ceny Stevensa :)

Wracając do tematu - którą z powyższych ram wziąć na bazę? :)

No i w jakim rozmiarze? Zmierzyłem sobie centymetry w kroku i wychodzi mi 72cm.

Uwzględniając współczynik 0,65 i przelicznik na cale, daje mi około 17,8".

Brać ramę 17 czy 18 cali?

pozdr,

Bacownik

Z własnego doświadczenia. Użytkuje ramę Meridy tą z modelu 800-D. Jak dla mnie bez zastrzeżeń. Ale tak jak pisał Pitof te ramy są dość krótkie. Mam identyczne wymiary jak Ty i wymagała przesunięcia siodełka i wydłużenia mostka. Ale na wysokość jest dobra. Brałem rozmiar 46cm czyli 18".

Napisano

No i w końcu podjąłem decyzję :)

Będzie karbonowy Author Synergy.

To dopiero początek :) A jeszcze tyyyllleeee elementów do wybrania :)

Jak będzie ktoś chętny na kontynuowanie dyskusji i pomoc w moim projekcie, to zapraszam na inne podfora.

pozdr,

Bacownik

Napisano

Nie mam listy części. Czekam i liczę na cenne uwagi forumowiczów :)

Celem jest rower o wadze poniżej 10kg, tak 9,5kg byłoby idealnie :)

pozdr,

Bacownik

Napisano

Niewielka różnica w cenie, a jednak Author wygląda poważniej i pewniej przy jakiś nieznanych produkcjach :)

Teraz czas na resztę elementów.

pozdr,

Bacownik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...