Skocz do zawartości

[Koła] Malowanie proszkowe

KenjiX1G

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Rozpoczynam renowacje roweru szosowego i zamierzam pomalować proszkowo koła i mam kilka pytań. Zamierzam pomalować obręcze i szprychy.

Koła aluminiowe, obręcze stożkowe. 28" kaseta 8 rzędowa Shimano.

1. W trakcie malowania proszkowego, a w zasadzie po, obiekt jest wygrzewany w temp. 200-230 stopni, czy to nie zniszczy kół?

2. Do jakiego stopnia rozebrać koło(przednie i tylne)?

3. Wycentrować koła przed, czy po?

Z góry dziękuje za odpowiedzi!

Napisano

2. Na czynniki pierwsze :D Kolejno: obręcz, nyple, szprychy, piasta. Piastę na korpus, ośkę, konusy, nakrętki kontrujące, śruty, szybkozamykacz, podkładki. Coś więcej? :D

Napisano

2. Na czynniki pierwsze :D Kolejno: obręcz, nyple, szprychy, piasta. Piastę na korpus, ośkę, konusy, nakrętki kontrujące, śruty, szybkozamykacz, podkładki. Coś więcej? :D

nieźle :D nakrętek kontrujących nie zamierzam malować :P Chodziło mi o to, czy na pewno zdejmować kasete(bo przecież można ją osłonić przed proszkiem), choć sam wymyśliłem, że może to być dla niej niezdrowe, idąc dalej czy trzeba rozplatać koło, wyjmować piastę i szprychy, czy mogą zostać? Nie śmiejcie się :P po prostu nie mam pojęcia co do wytrzymałości aluminium.

Napisano

Adii, kulek nie wymieniłeś :P .

Jeśli chcesz zrobić to dobrze to rozplataj. Jeśli nie, to rób jak chcesz i opisz nam potem efekty. Łożyska na pewno powinieneś (wszystkie), bo uszczelnienia oraz rozszerzalność cieplna je może zbrinellować.

PS: że wypalisz smar i byłyby potem i tak do rozebrania to nawet nie pisałem bo to oczywiste, ale niektórym chyba jednak trzeba.

Napisano

Malowanie to jedno ale najpierw trzeba powierzchnię przygotować. Stary lakier zedrzeć mechanicznie za pomocą szkiełkowania (nie piaskowania bo alu jest za delikatne) a anodę usunąć chemicznie.

Szprychy to ciężki orzech bo jak zawalą gwinty lakierem to mogiła. Najlepiej by było pomalować je z nakręconymi do końca nyplami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...