radamenes Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Witam. Rower dostałem w spadku ma przejechane około 2000km (dlatego trochę mi go żal) Poproszę o jakieś informacje o tym modelu Gianta, rocznik i ile teraz jest wart. Jest to rozmiar 21,5" a ja mam 176cm wzrostu i nogę 84cm. Jeżdżę raczej rekreacyjnie czasem trochę po lesie poszaleje dla zabawy czy gdzieś tam skocze z krawężnika. Wydaje mi się że 21.5" to dla mnie za dużo. Zastanawiam się czy może kiedyś za czasów tego gianta inaczej się podchodziło do geometrii bo rama jest dość krótka ma 580 mm patrząc na dzisiejsze modele to mało. Ostatnio myślałem nad zakupem czegoś nowego. Mierzyłem kilka rowerów (kross a2, author, kelly's w rozmiarach od 17" do 19,5" jakoś mi nie podeszły) Najlepiej się czułem na 18" z meridy matts v20, giant revel czy cuba aim, z 19" tylko unibike fussion mi podszedł. Największa różnica jaka jest zaraz odczuwalna to taka że na tym 21,5" nie mogę zbytnio na jednym kole poszaleć Podoba mi się jeszcze SCHWINN MESA GS SRAM SX5 ROCK SHOX 2006 19" ale jego nie mam jak przymierzyć i nie znam geometrii. Rower musi też mieć możliwość założenia fotelika na tył a przy GS chyba mogę mieć problem bo rura idzie nisko. Mam dylemat bo mam tego gianta i nie wiem co robić, czy go sprzedać, czy wymienić się może na mniejszy z kimś z forum, czy wymienić może tylko ramę a tą sprzedać, czy zostawić tak jak jest i go zajechać? Nie ukrywam że kwestia finansowa też ma tu znaczenie. Podpowiedzcie coś bo ja się motam strasznie z tym. Tutaj kilka zdjęć gianta.
radamenes Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Nikt się nie wypowie? Koło przednie uniosę na około 10cm. Tutaj napisali że dla nogi 84cm 21", nic już nie rozumiem.
Sandacz Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Takiej perełki chcesz się pozbywać? Wygląda jak nowy - zresztą 2 tys. km. to prawie tyle co nic - na takim przebiegu to nawet łańcucha nie da się przyzwoicie rozciągnąć :-). Jeśli jeździsz rekreacyjnie, bez szaleństw, nie przejmuj się zbyt dużą ramą. Ja bym ten rowerek zajeżdżał - wymieniając sukcesywnie podzespoły, które będa się zużywać - i ani myślał o innym...
marky5 Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Teoretycznie dla twojego wzrostu optymalny rozmiar ramy to powinien być 18-19 cali.21.5 to jednak trochę za dużo.Ja bym jednak zdecydował się na inny rower,ale dużo zależy do czego będziesz używał rower.Jeśli zamierzasz montować foteliki czy inne bagażniki i spokojnie śmigać po szosach czy lekko gorszych drogach,to ten Giant wydaje się być do tego odpowiedni.W sumie rower poszanowany,rama jest solidna i fajna,niema się czego wstydzić mimo,że jest to model jeszcze z lat 90- siątych na osprzęcie Shimano również z tamtego okresu,można tam rozróżnić elementy z takich grup Shimano jak LX,STX RC,czy Alivio.Amortyzator RST to również przeżytek i słabszy model sprężynowo-elastomerowy,ale dla amatorskiego użytku zupełnie wystarczający.Sam miałem kiedyś bardzo podobnego RST.Hamulce typu V-brakee spokojnie dają radę. No więc jeśli brakuje kasy i czasu na nowego to go zostaw,a jeśli chcesz zacząć przygodę z nowocześniejszym sprzętem i odpowiedniejszą ramą,to decyduj się na coś nowego.
radamenes Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Dziękuje za cenne uwagi. Rowerek jest też dość lekki bo ma 13kg. Co byście w nim wymienili? Wyślę o amortyzatorze a-head, stery tez muszę wymienić? Jaki do niego polecacie na 80kg wagi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.