Skocz do zawartości

[Hamulce]Formula ORO K18 i K24

pelen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam hamulec Oro K24 i K18. Oba nowe i oba maja ten sam problem. Podczas naciskania dzwigni z dziurki zaznaczonej na zdjeciu saczy sie najprawdopodobniej plyn hamulcowy. Naciskam klamke delikatnie i pojawia sie plyn. Nie sadze zeby bylo to naturalne stad moje pytanie do Was czy ktos wie co moze byc przyczyna i co nalezy ewentualnie wymienic. Moze membrana jest nieszczelna a moze problem lezy gdzie indziej. Nie demontowalem tego czarnego docisku (pol uchwytu) zebym nie musial zmieniac plynu ale jezeli to konieczne to oczywiscie moge to zrobic. Element ten jest dokrecony.

Prosze o pomoc w tej sprawie.

Z gory dziekuje bardzo

post-141133-0-16803300-1306666826_thumb.jpg

Płyn wydobywający się z tego otworu świadczy o nieszczelności membrany. Membrana jest wymienna.

Hamulce musiały długo leżeć - płyn nie był zmieniany przez lata i membrana sparciała.

Kupiłeś je prosto od Formuli z Włoch ?

Płyn wydobywający się z tego otworu świadczy o nieszczelności membrany. Membrana jest wymienna.

Hamulce musiały długo leżeć - płyn nie był zmieniany przez lata i membrana sparciała.

Kupiłeś je prosto od Formuli z Włoch ?

Kupilem je z serwisu w norwegii w ktorym pracuje. Mozliwe ze hamulce lezaly troche. Gdzie moge zamowic takie membrany i ile to moze mniej wiecej kosztowac? Dodam ze my nie posiadamy czesci do tarczowek wiec u siebie tego nie zrobie..

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam serdecznie

W Norwegii dystrybutorem Formuli jest Deler AS (deler.no). Przy czym odrobinka płynu niekoniecznie musi oznaczać wyciek, jest bardzo możliwe że podczas napełniania układu odrobina płynu dostała sie ponad membranę przez ten otwór odpowietrzający.

Ps. Mieszkasz w Bergen? W którym serwisie pracujesz?

Mam ten sam problem, jeszcze nie zamawiałem nowych, na razie kombinowałem z zamianą membran pomiędzy klamkami żeby się upewnić czy to wina membrany.

Gregorio niestety samej membrany nie sprzedaje - zaproponowali mi całą klamkę :blink:

Napisałem do producenta i wstawili na stronę membrany - roczniki 06/07 pasuje każda, ale lepiej chyba zamówić nowszą: http://store.formula-brake.com/items/oro-mastercylinder-diaphragm-kit-season-2006

http://store.formula-brake.com/items/oro-mastercylinder-diaphragm-kit-season-2007

W Norwegii dystrybutorem Formuli jest Deler AS (deler.no). Przy czym odrobinka płynu niekoniecznie musi oznaczać wyciek, jest bardzo możliwe że podczas napełniania układu odrobina płynu dostała sie ponad membranę przez ten otwór odpowietrzający.

Ps. Mieszkasz w Bergen? W którym serwisie pracujesz?

W sykkelbutikken :)

Mam ten sam problem, jeszcze nie zamawiałem nowych, na razie kombinowałem z zamianą membran pomiędzy klamkami żeby się upewnić czy to wina membrany.

Gregorio niestety samej membrany nie sprzedaje - zaproponowali mi całą klamkę :blink:

Napisałem do producenta i wstawili na stronę membrany - roczniki 06/07 pasuje każda, ale lepiej chyba zamówić nowszą: http://store.formula-brake.com/items/oro-mastercylinder-diaphragm-kit-season-2006

http://store.formula-brake.com/items/oro-mastercylinder-diaphragm-kit-season-2007

W gregorio zaproponowali mi klamke za 180zl.. Sprawdze to o czym pisal radomir82 i odezwe sie co dalej w tej sprawie.

Dzieki za linki. na razie nie mialem kiedy sprawdzic membran u siebie bo jestem na wyjezdzie. Temat w toku :)

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam :)

Części można zamówić w gregorio. Nie wiem, czy będą chcieli wysłać do Norwegii. W razie problemów mogę pomóc.

Dziekuje za propozycje pomocy :)

Nawet jeśli nie posiadacie części do formuli to na pewno jesteście w stanie je sprowadzić, bo deler as zaopatruje chyba wszystkie sklepy w Norwegii posiadamym przez siebie asortymentem.

W katalodu deler as jest szczegółowy rysunek "wybuchowy" na którym rozpisane są numerami wszystkie dostępne części, plus dodatkowe zestawienie tabelaryczne. Wystarczy że ktoś z personelu sklepu zadzwoni do deler as i zapyta - cen podanych na tego typu drobiazgi nie ma. Kontakt z firmami dostarczającymi części ma zazwyczaj główny mechanik sklepu, który załatwia zamówienia części zamiennych. Przeważnie zamówienie z gratis dostawą wynosi ok 2500 koron (tak jest w shimano Norway), jeśli coś się chce warto poczekać i dorzucić się do większego zamównienia sklepu. Sklep robi zamówienia w shimano, deler as czy stians bardzo często w okresie sezonu, nawet parę razy w tygodniu.

• 1 miesiąc temu...

odkręć zacisk, wyjmij klocki, odkręć dolną śrubę zacisku, poluzuj górną i przekręć połówki zacisku względem siebie o 180*. Odpowietrz hamulec i wypompuj tłoczki klamką.

Ten bardziej ruchomy tłok przytrzymaj szczypcami, najlepiej przez szmatę.

Andrew niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :thumbsup:

wielkie dzięki

ps. a podpowiedz mi jeszcze, czy uzywać i jakiego lubrykantu dla poprawy pracy tłoczka w cylindrze?

np. taki stosowany w układzie w samochodzie (metalowy tłoczek) bedzie dobry? Formula ma tłoczki z tworzywa...

masz do wyboru:

- smar oryginalny Formula - do dostania za 10zł w gregorio

- smar Avida - do dostania w harfie za 50zł

- smar http://allegro.pl/pasta-do-konserwacji-hamulca-bremszylinder-ate-i1575667555.html

Najlepszy do zacisków jest smar Avida, do klamek - smar Formuli. A Ate jest taki sobie, łatwo go płyn wymywa.

Aha, formula ma tłoczki ceramiczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...