Skocz do zawartości

[Poradnik] dla pytających o dobór roweru

Sonix

Przykleić temat  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy temat warty przyklejenia?

• TAK
      14
    • NIE
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Propozycja dla pytających – Kochani !

Otrzymacie odpowiedź równie precyzyjną jak pytanie, które zadacie. Jeśli zawrzecie w swoim poście dużo danych o sobie otrzymacie konkretną odpowiedź.

Proponuję skorzystać z poniższej listy. Prośba o dobór roweru powinna zawierać następujące informacje o pytającym :

1. K/M

2. Wiek

3. Waga

4. Wzrost

5. Jaki masz teraz rower / na jakich już jeździłeś ? ( opisz swoje wrażenia )

6. Jakie lubisz trasy, szybkość jazdy ?

7. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? ( turystycznie, sportowo )

8. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na rowerze ?

9. Możliwości finansowe

P.S. Jeśli któryś z czytających adminów stwierdzi, że temat warty przyklejenia proszę to zrobić. Z pewnością ułatwi nam to pomoc w doborze roweru pytającym.

Napisano

Bardzo ciekawa forma, z pewnoscia zaoszczedzilo by sie nabijanie duzej ilosci zbednych postów, ale wg mnie pytania troche za "pro" dla poczatkujacych swiezakow, niektore osoby moga nie wiedziec o co chodzi.

Napisano

ale wg mnie pytania troche za "pro"

Wiesz nie zawsze muszą odpowiedzieć na wszystkie pytania, ale wydaje mi się, że znacznie to nam ułatwi podpowiedzi.

Napisano

Jak dla mnie do przyklejenia :) Na pewno nie wszyscy skorzystają z szablonu (wiemy na jakim świecie żyjemy ;) ), ale dla tych, którzy poświęcą swój czas na poszukiwania będzie to pomocne - takie poukładanie tego, co jest potrzebne do zadania kompletnego pytania.

P.

Napisano

Na pewno nie wszyscy skorzystają z szablonu

Zawsze będzie można pierw ich odesłać do szablonu, a następnie poczekać co napiszą.

Napisano

To w takim razie może ja zacznę po potrzebuje podpowiedzi ponieważ nie wiem na co się zdecydować, a chciałbym mieć rower dobry na szosę i w teren może coś poradzicie no to może do rzeczy:)

1. M

2. 21 lat jeszcze:)

3. 75 kg

4. 173 cm

5. 2x góral(w tym jeden jeszcze komunijny:) ale nadal jeździ, a drugi bez żadnych rewelacji tylko amortyzacja na przód i tył) i taka troszkę wiekowa szosówka. Szosówka super sprawa ale ma jedną wadę ponieważ mieszkam na wsi to na przejażdżki trzeba się wybierać na asfalt a przez to że jeżdżę rekreacyjnie i turystycznie trudno czasami zboczyć w jakieś bezdroża natomiast góral na szosie to dla mnie porażka.

6. Jak wyżej turystyka i rekreacja chociaż czasami ciągnie do większych szybkości:)

7. Wszystko pozostanie jak dawniej jazda sportowa odpada.

8. Głównie wyjazdy weedendowe, czasami wypady krótkie na tygodniu.

9. Rower tak do 1000 może być jakiś używany.

Zastanawiałem się nad jakimś rowerem typu "góral" i dokupienie do niego drugich kół z oponami bardziej na szosę. Proszę o opinie i wskazówki oraz przykładowe linki do konkretnych rowerów np. z allegro.

Napisano

@zbychacz89,

Załóż nowy temat sobie. To jest tylko wzór jak ma on wyglądać. Bo jak zaczną Ci tu odpowiadać to zrobi się śmietnik z tego tematu.

Zamieszczam ankietę. Proszę głosować czy temat wart przyklejenia czy nie.

Napisano

Przeciez to pytajacemu powinno zalezec na odpowiedziach, ja jak widze posty "Chce kupic rower mam 1500zlt" to w wolnej chwili spytam, jednak denerwujace jest to, ze odpowiedzi wymagaja, ale nie udzielaja wskazowek, ktore moga im pomoc. Tez niedobrze jest jak ktos pisze wypowiedz na pol strony, szczegolnie o tym jaki kolor roweru lubi i ze srebne pedaly sa ladne. Krotko i na temat, na takie posty najlepiej sie odpowiada, chyba ze cos potrzebuje wyjasnien to wiadomo. Powinno to obowiazywac nie tylko w dzialach o zakupie roweru, ale takze akcesorii itp(takie szablony). POzdr!

Napisano

Jeśli taki szablon się sprawdzi mogę popracować nad następnymi w innych działach. Teraz wszystko w rękach adminów.

Napisano

Chyba cały dział jest o tym... Jeden temat nie wystarczy.

Ale jak już wspomniałem może nam bardziej doświadczonym ułatwić doradzenie innym.

Napisano

Hetman, wydaje mi się, że Sonix ma na myśli nie jeden temat, a po prostu wzór, jakim mogliby się posługiwać poszukujący. W konstrukcji forum nic się nie zmienia.

P.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...