K4milk Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam serdecznie. Mój rower to Kross Best B250. Chciałbym go trochę zmodernizować, ponieważ nie działają w nim przerzutki. Po pierwsze chciałbym zmienić manetki na SHIMANO SL-TX30, tylko mam pytanie, czy będą one pasowały do mojego roweru ? Ponieważ jak go kupiłem to miał przerzutki obrotowe, niestety ale starła się tam guma i nie da rady zmienić. Kolejna sprawa to wolnobieg, aktualnie mam 3 i 6-rzędowe. Chciałbym zmienić na jakiś SHIMANO i mam pytanie, czy lepiej jest kupić wolnobieg 7-rzędowy czy 6 ? Jest duża różnica ? Bo manetki ( jeśli by pasowały te co napisałem wyżej ) i tak i tak bym kupywał nowe, także bez różnicy. Dalej, przerzutka tylna, prawdopodobnie też nie działa ( nie mam nawet jak sprawdzić ze względu na manetkę ), jaką możecie mi polecić tanią SHIMANO ? Widziałem jakieś TOURNEY, ale to chyba na przód a przednie mnie raczej nie interesują Jest to stary rower, chcę go trochę zmodernizować przy niewielkich kosztach, dlatego proszę o podawanie rozsądnych cen. Pozdrawiam i liczę na was drodzy Użytkownicy PS: Znalazłem w necie ZDJĘCIA mojego roweru, różni się tylko kolorkiem i brakiem błotnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiozzz Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Manetki z pewnością podpasują, jeśli chodzi o wolnobieg 6 a 7 to rożnica jest chyba tylko w ostatniej koronce w 6 to 14t a w 7 to 13t do tego 7 jest cieższa. Jeśli chodzi o przerzutkę tylnią to polecam dozbierac do przynajmniej altusa/acery. Nie ma co sie pakować w tourneye. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K4milk Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Ok, dzięki na odpowiedź. A czy wolnobieg 7-biegowy będzie pasował do koła na którym jest wolnobieg 6-biegowy ? Czy trzeba będzie nowe koło kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiozzz Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Będzie pasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmax3030 Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 jak wymieniasz wolnobieg to wymień też łańcuch. Bo zapewne nie będzie współgrać nowy wolnobieg ze starym łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K4milk Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Nie będzie pasować ze względu na to, że jest 6-rzędowy a zmienię na 7-rzędowy ? Myślałem, że łańcuch jest jeden i pasuje do wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiozzz Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Raczej chodzi o to że Twój stary łańcuch może być rozciągnięty i nie przyjmie się do nowego wolnobiegu. Łańcuchy mają różne szerokości i twardości do Twojego napędu myśle że shimano hg40 bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Przede wszystkim komplet nowych linek i pancerzy. Wolnobiegu szukaj na 7 - megarange w zakresie 11-34(ważne!), była taka krótka seria ale już jej nie produkują. Będziesz miał tanio i sensowny wolnobieg, jak go upolujesz. Łańcuch wymień do kompletu na coś nienajtańszego. Zajrzyj do piast, co z nimi? Jak to zrobisz, wszystko ładnie nasmarujesz i spróbujesz wyregulować to wrócimy do tematu przerzutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K4milk Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Ok, dzięki za odpowiedzi. Będę szukał tego wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.