borsooq Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, powoli staram się odrestaurować swój stary rower. Rower był od nowości bardzo mało używany, jednak przeleżał w piwnicy kilka lat i większość elementów ruchomych/mechanicznych nie wytrzymała próby czasu. Zatem tak: 1. Do wymiany mam: - Korba (niestety popisując się niewymowną głupotą powiesiłem rower pod sufitem za koło i korbę. Jak teraz wygląda ta korba, chyba nie trzeba tłumaczyć). Jest 48/36/26. Będzie 42/32/24. Zdecydowanie nie pasowało mi poprzednie zestawienie koronek. Zamówiłem już Truvativ Fived. Czytałem, że to dobre korby, więc się skusiłem - Manetki - stare to SRAM GripShift 3.0. Zamówiłem już Shimano RS35. Jest to zestawienie 3/6 - Przerzutka przednia - obecnie jest jakiś Falcon i działa strasznie ciężko. Chciałbym to wymienić na cokolwiek lepszego. Bardzo proszę o poradę w tym temacie. Jak napisałem korba będzie 42T, ciąg dolny. Znalazłem coś takiego: FD-TX50 - http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-fd-tx50-tx50-super-i1629733778.html . Jednak wyczytałem gdzieś w internecie, że nie wcale nie warto inwestować w produkty Shimano z serii Tourney. Czy mógłby ktoś potwierdzić/zdementować? - Przerzutka tylna. Tu znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/tyl-shimano-turney-tx-51-na-hak-do-osi-i1639473124.html . Większość (o ile nie wszystkie) dedykowanych do 6-cio rzędowych kaset to produkty z serii Tourney. Ja potrzebuję dodatkowo na hak. Mam w związku z tym pytanie: znalazłem na allegro takie haki do przykręcania niby do przerzutek na śrubę. Taka jakby przelotka/adapter. Czy dobrze kombinuję, że jeślibym kupił taki hak (http://allegro.pl/hak-do-zamocowania-przerzutki-na-srube-i1629859957.html), to mógłbym się rozglądać też za przerzutkami na śrubę? Aktualnie mam jakiś model SISa, z wyglądu to chyba jest TY-05, ale nie dam głowy. Działa to podobnie, jak przednia - ciężko, niestety sprężyna w niej zardzewiała i chciałbym ją wymienić. 2. Kilka pytań: - czy faktycznie produkty Tourney są tak kiepskie, że mają luzy od nowości i nie warto za nie płacić nawet tych marnych groszy? Co można zrobić, w moim przypadku? Czy ten hak/adapter to dobre wyjście, by kupić coś solidniejszego? - czy przy wymianie korby i przerzutki tylnej muszę wymieniać łańcuch? Obecnie mam coś, co nie ma nazwy, więc nie wiem, co to jest. Wolnobieg, to Shimano MF-TZ06 (nawet na allegro już czegoś takiego nie widziałem). Całość nie jest zajechana - ma od nowości przejechane może ze 100km. - czy jeśli zastosowałbym hak/adapter, to mogę do 6-cio rzędowego wolnobiegu zastosować przerzutkę z serii Acera Alivio dedykowaną po 7/8 rzędowe kasety? Przepraszam, jeśli to jest zbyt głupie pytanie, ale wydawało mi się, że to kwestia regulacji. Nie znam się, więc pytam. 3. Zastosowanie roweru: - głównie jazda rekreacyjna - spacery na kółkach, z żoną i dzieckiem w foteliku. Trochę po szosie, trochę po wsiach, jakieś łąkowe bezdroża. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Hak jak najbardziej taki, możesz na nim wszystko co chcesz powiesić, z dowolnej grupy i na dowolną rzędowość. Kup dwa, drugi obetnij i załóż z drugiej strony bo inaczej będziesz miał niesymetrycznie podparte koło i każdy jego montaż to mordęga z ustawianiem i potem regulacją wszystkiego. Tourney to grupa "marketowa". Sam oceń czy będzie dla Ciebie odpowiednia, czy masz chęć/pieniądze na coś więcej. Nie będą lepszej klasy niż to co masz - tyle że będą nowe. Jeśli napęd ma NAPRAWDĘ tylko 100km to łańcuch, pomijając wyrdzewienie, nie będzie zużyty. Proponuję stan odenić sprawdzianem w serwisie. Proponuję wymienić wszystkie pancerze i linki (linki na nierdzewne a nie ocynkowane), szczególnie że coś, jak piszesz, ciężko Ci chodzi. PS: co z piastami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsooq Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Aby nie zaginęło, bo oże kiedyś komuś się przyda. Zrobiłem tak: - Korba Truvativ Fived za 70pln z allegro 42/34/24 - Suport Accent BB-40 113,5 BSA - łańcuch UG51 ze spinką - przerzutka przód - FD-M311 to jest Alivio - przerzutka tył - TX31 na śrubę + przelotka hak->śruba (pomyliłem się w zamówieniu i musiałem tak zrobić) - manetki Shimano RS35 3x6 Dodatkowo dokupiłem chwyty Accenta podobne do tych, ale krótsze, bo do gripshifta. Są rewelacyjne. Pedały takie. Nie pasują kolorystycznie, ale to szczegół. Fajki Alhonga do hamulców V-brake Linki Clarks do przerzutek, a do hamulców jakieś tanie. Po remoncie rower jeździ jak złoto. Nic nie stuka, nic nie puka, leciutko i generalnie jestem z niego wściekle zadowolony, mimo, że to już mocno stary i ciężki grat, a dodatkowo wożę prawie za każdym razem dzieciaka w foteliku. Rower ma zamontowany wolnobieg z zębatkami Shimano MF-TZ06, których nie ruszałem, bo nie było takiej potrzeby. Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłem Aha, no, oczywiście zestaw kluczy do tego mam - musiałem kupić, ale się opłacało, bo widzę, że znowu czeka mnie zabawa z rowerem żony Co do piast, to są przyrdzewiałe, ale pojechałem je WD-40 i trochę się przejaśniły. Lepiej nie będzie - trudno, a wymieniał ich też nie będę, bo na razie nie czuję takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.