Skocz do zawartości

[przerzutki] kilka pytań.

borsooq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli staram się odrestaurować swój stary rower. Rower był od nowości bardzo mało używany, jednak przeleżał w piwnicy kilka lat i większość elementów ruchomych/mechanicznych nie wytrzymała próby czasu. Zatem tak:

1. Do wymiany mam:

- Korba (niestety popisując się niewymowną głupotą powiesiłem rower pod sufitem za koło i korbę. Jak teraz wygląda ta korba, chyba nie trzeba tłumaczyć). Jest 48/36/26. Będzie 42/32/24. Zdecydowanie nie pasowało mi poprzednie zestawienie koronek. Zamówiłem już Truvativ Fived. Czytałem, że to dobre korby, więc się skusiłem

- Manetki - stare to SRAM GripShift 3.0. Zamówiłem już Shimano RS35. Jest to zestawienie 3/6

- Przerzutka przednia - obecnie jest jakiś Falcon i działa strasznie ciężko. Chciałbym to wymienić na cokolwiek lepszego. Bardzo proszę o poradę w tym temacie. Jak napisałem korba będzie 42T, ciąg dolny. Znalazłem coś takiego: FD-TX50 - http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-fd-tx50-tx50-super-i1629733778.html . Jednak wyczytałem gdzieś w internecie, że nie wcale nie warto inwestować w produkty Shimano z serii Tourney. Czy mógłby ktoś potwierdzić/zdementować?

- Przerzutka tylna. Tu znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/tyl-shimano-turney-tx-51-na-hak-do-osi-i1639473124.html . Większość (o ile nie wszystkie) dedykowanych do 6-cio rzędowych kaset to produkty z serii Tourney. Ja potrzebuję dodatkowo na hak. Mam w związku z tym pytanie: znalazłem na allegro takie haki do przykręcania niby do przerzutek na śrubę. Taka jakby przelotka/adapter. Czy dobrze kombinuję, że jeślibym kupił taki hak (http://allegro.pl/hak-do-zamocowania-przerzutki-na-srube-i1629859957.html), to mógłbym się rozglądać też za przerzutkami na śrubę? Aktualnie mam jakiś model SISa, z wyglądu to chyba jest TY-05, ale nie dam głowy. Działa to podobnie, jak przednia - ciężko, niestety sprężyna w niej zardzewiała i chciałbym ją wymienić.

2. Kilka pytań:

- czy faktycznie produkty Tourney są tak kiepskie, że mają luzy od nowości i nie warto za nie płacić nawet tych marnych groszy? Co można zrobić, w moim przypadku? Czy ten hak/adapter to dobre wyjście, by kupić coś solidniejszego?

- czy przy wymianie korby i przerzutki tylnej muszę wymieniać łańcuch? Obecnie mam coś, co nie ma nazwy, więc nie wiem, co to jest. Wolnobieg, to Shimano MF-TZ06 (nawet na allegro już czegoś takiego nie widziałem). Całość nie jest zajechana - ma od nowości przejechane może ze 100km.

- czy jeśli zastosowałbym hak/adapter, to mogę do 6-cio rzędowego wolnobiegu zastosować przerzutkę z serii Acera Alivio dedykowaną po 7/8 rzędowe kasety? Przepraszam, jeśli to jest zbyt głupie pytanie, ale wydawało mi się, że to kwestia regulacji. Nie znam się, więc pytam.

3. Zastosowanie roweru:

- głównie jazda rekreacyjna - spacery na kółkach, z żoną i dzieckiem w foteliku. Trochę po szosie, trochę po wsiach, jakieś łąkowe bezdroża.

Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

Hak jak najbardziej taki, możesz na nim wszystko co chcesz powiesić, z dowolnej grupy i na dowolną rzędowość. Kup dwa, drugi obetnij i załóż z drugiej strony bo inaczej będziesz miał niesymetrycznie podparte koło i każdy jego montaż to mordęga z ustawianiem i potem regulacją wszystkiego.

Tourney to grupa "marketowa". Sam oceń czy będzie dla Ciebie odpowiednia, czy masz chęć/pieniądze na coś więcej. Nie będą lepszej klasy niż to co masz - tyle że będą nowe.

Jeśli napęd ma NAPRAWDĘ tylko 100km to łańcuch, pomijając wyrdzewienie, nie będzie zużyty. Proponuję stan odenić sprawdzianem w serwisie.

Proponuję wymienić wszystkie pancerze i linki (linki na nierdzewne a nie ocynkowane), szczególnie że coś, jak piszesz, ciężko Ci chodzi.

PS: co z piastami?

• 4 tygodnie później...

Aby nie zaginęło, bo oże kiedyś komuś się przyda. Zrobiłem tak:

- Korba Truvativ Fived za 70pln z allegro 42/34/24

- Suport Accent BB-40 113,5 BSA

- łańcuch UG51 ze spinką

- przerzutka przód - FD-M311 to jest Alivio

- przerzutka tył - TX31 na śrubę + przelotka hak->śruba (pomyliłem się w zamówieniu i musiałem tak zrobić)

- manetki Shimano RS35 3x6

Dodatkowo dokupiłem chwyty Accenta podobne do tych, ale krótsze, bo do gripshifta. Są rewelacyjne.

Pedały takie. Nie pasują kolorystycznie, ale to szczegół.

Fajki Alhonga do hamulców V-brake

Linki Clarks do przerzutek, a do hamulców jakieś tanie.

Po remoncie rower jeździ jak złoto. Nic nie stuka, nic nie puka, leciutko i generalnie jestem z niego wściekle zadowolony, mimo, że to już mocno stary i ciężki grat, a dodatkowo wożę prawie za każdym razem dzieciaka w foteliku.

Rower ma zamontowany wolnobieg z zębatkami Shimano MF-TZ06, których nie ruszałem, bo nie było takiej potrzeby.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłem :)

Aha, no, oczywiście zestaw kluczy do tego mam - musiałem kupić, ale się opłacało, bo widzę, że znowu czeka mnie zabawa z rowerem żony :)

Co do piast, to są przyrdzewiałe, ale pojechałem je WD-40 i trochę się przejaśniły. Lepiej nie będzie - trudno, a wymieniał ich też nie będę, bo na razie nie czuję takiej potrzeby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...