Skocz do zawartości

[Manetki] Wymiana na klamkomanetki

zdzislaw2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić manetki hamulców do roweru górskiego. Zacząłem się zastanawiać czy zamiast samych manetek do hamulców nie lepiej byłoby kupić klamkomanetki czyli takie manetki które mają zarówno manetki hamulców jak i te przerzutek.

Proszę o informację czy warto je kupić i ile kosztują najtańsze do roweru górskiego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ja mam oddzielnie klamki i manetki ładnie wszystko działa. Jestem bardzo zadowolony.

W razie uszkodzenia np. klamki też sporo mniejsze są koszty wymiany samych klamek niż całości klamkomanetek.

Klamki i manetki używam Deore LX. Polecam.

Najlepszy argument jest taki że jak się zepsuje manetka/klamka to nie trzeba wymieniać całości. Druga sprawa jest taka że wśród samych klamek jest większy wybór.

Jak kupować klamki to tylko Avid FR-5 za 50 zł zestaw. Wymień sobie też drugą klamkę jak możesz sobie na to pozwolić - będziesz bardzo zadowolony.

Pozdro

W starym rowerze miałem klamkomanetki i powiem szczerze byłem średnio zadowolony w nowym mam oddzielnie klamki i manetki z grupy LX i jest o wiele lepiej, z resztą gdyby się coś stało zawsze łatwiej wymienić same klamki bądź manetki :)

Ja miałem kiedyś klamkomanetki XT i byłem bardzo zadowolony, miałem oddzielnie klamki srama 9.0 i manetki deore, manetki xt, klamki avida 7.0, klamki hydrauliczne deore, juicy 7, manetki sram x9... jeśli masz dobre klamkomanetki, to różnica między nimi a tymi samymi klasowo manetkami i klamkami osobno jest żadna.

Jeżeli mogę się wypowiedzieć :)

W tej chwili mam klamkomanetki Shimano Acera i w każdej chwili bym mógł się zamienić bądź kupić osobno Dlaczego ? Wydaje mi się , że są wygodniejsze, poza tym cena też jest inna za komplet trzeba dać 70zł w góre jeżeli chodzi o nowe części. Klamkomanetki tak jak koledzy wyżej się wypowiadają są tańsze poza tym popatrz na te Avidy za 60zł nie całe masz już dośc dobry sprzęt.Do tego manetki i jazda. Wyjdziesz na tym lepiej.

Pozdrawiam Kacper

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...