slik Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, poszukuje roweru trekingowego. Chciałbym zmieścić się w cenie do 1100 zł. Nie orientuje się w temacie, ale znalazłem dwa ciekawe modele, który z nich jest lepszy? a może w tym przedziale cenowym jest coś innego warte uwagi? I jeszcze mam pytanie odnośnie miejsca zakupu tj, allegro, sklep rowerowy internetowy czy zwykły sklep, gdzie najlepiej kupić? poniżej modele które mnie interesują: author compact 2011 Mój odnośnik merida crosswal 5 v Mój odnośnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 1. to rowery crosowe nie trekkingi 2. brutalna prawda jest taka , że to najnizsza półka - tu nie ma dobrych rowerów , jesli chcesz dużo jeździć musisz wydać pare stówek wiecej ( kupujac najtańsze modele po roku albo i szybciej i tak wydasz kasę na serwis i cześci ) 3. znajomy kupił niedawno Herkulesa Jump - wygląda przyzwoicie 4 gdzie kupować ???? ja zawsze w stacjonarnym , no chyba że wczesniej gdzies oglądniesz rower i przymierzysz sie do niego ( rozmiar ! ) 5.gdybyś zdecydował sie wydać ok 1500 sprawdź jeszcze ofertę Scotta , Unibika , Meridy , Krossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 przepraszam za głupie pytanie, jestem zielony w temacie ale gdzieś czytałem, że cross i treking to to samo, w związku z czym pytanie czym one sie różnią? Wiem, że są to rowery z dolnej półki ale mimo wszystko prosze o radę, ewentualnie jakieś konkretne propozycje nieco lepszych rowerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mesophie Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Cross to połaczenie uniwerslane między MTB a szosówką. Nie ma dodatkowego osprzetu ani nic. Trekking jest przystosowany do długich jazd z ciężarami po lekkim terenie, ma osprzet do sakw, oświetlenie itp. trekking http://www.rowerzysta.pl/trekking/rower-trekingowy-unibike-vision-lds-2010.html cross http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-crossfire-lds-2010.html#fragment-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Cross od trekinga ( oprócz błotników , bagaznika itp ) różni się nieco geometrią - to bardziej sportowy rower . Jeśli nie planujesz wielodniowych wypraw z sakwami po asfalcie cross bedzie fajniejszy . Najczęściej do crossa da się zamontować błotniki i bagaznik . Inne rowery - zobacz Herkules Jump - w necie jest za ok 1400 ale administrator nie pozwala umieszczać tego linka (?? )- może jacyś oszuści ? Napisz ile max . możesz wydać - 1500 to już fajny rower - warto dołozyć . A teraz czas jechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 to w takim razie wole cross, dojazd do pracy po asfalcie + troche po mieście 16 km w jedna stronę i czasami jakaś wycieczka: szosa, szuter, leśne drogi. Co do ceny to fajnie by było zmieścić się w tych 1100 zł, ale jak naprawdę będzie warto dołożyć jeszcze te 200 to pewnie się skusze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzszczecin Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 KUP UŻYWANY w tej cenie będzie porządny dwuletni. LUB NOWY ALE DAMKA porządny rower za pół ceny --http://allegro.pl/kross-crow-rubble-shimano-deore-damka-wyprzedaz-i1631861365.html DOBRY OSPRZĘT DOBRA CENA. Sam na takim jeżdżę. Rowerek ten jest o kilka klas wyżej niż Crossway 5v lub Compact Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 sorry ale damka to nie dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzszczecin Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 OK. To kup sobie najtańszą meridę crossway 5v. Po krótkim czasie przekonasz się , że amortyzator, przerzutki, korba, a nawet siodełko są nie do zaakceptowania. Chyba , że zamierzasz jeździć 10 km dziennie wtedy nie ma co zastanawiać się nad czymś porządniejszym ponieważ każdy rower da radę. Pamiętaj przemyśl do czego ma Ci służyć rower. Im tańszy rower tym częstsze naprawy i wymiany, nie mówiąc o komforcie jazdy. naprawdę pomyśl o używce. Pamiętaj nowa rama to 300-400 zł Może za rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Wcale nie jest tak ze im tanszy rower tym wiecej problemow, duzo zalezy od jakosci danych czesci jak i marki. Ja bym bral na Twoim miejscu: http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-crossfire-gts-2010.html?keyword=crossfire Ciezko o cos podobnego w tej cenie, a rowerek moim zdaniem fajny, jakbym mial mniej kasy i nie wybralbym vipera to pewnie bylby to jego "brat". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzszczecin Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 SLIK Może takie: http://allegro.pl/rower-univega-terreno-200-bonusy-dostawa-i1632234975.html http://allegro.pl/mongoose-crossway-350-2009-shimano-acera-hit-30-i1627092487.html http://allegro.pl/rower-arkus-c-1200-28-cross-rama-19-r183-i1625705267.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 wszystko, fajnie super, ale czym one oprócz wyglądu i firmy się różnią? wygląd to wiadomo kwestia gustu, ale jak z osprzętem który najlepszy, najmniej awaryjny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzszczecin Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Wiesz w tej kwocie to osprzęt jest mniej ważny niż rama. Arkus ma ponoć kiepską ramę , nie wiem. Unibike spośród pojawiających się w tym wątku jest najsensowniejszy. Miałem e jeździć crossfire w tej konfiguracji. Świetny , lekki, fajne przerzutki, wygodny. Rewelacyjny stosunek cena - jakość. Dobry Polski sprzęt. brt0555 ma rację - ten Unibike nie ma konkurencji. Smiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 1. nie podałeś ile masz wzrostu , koledzy wyszukują rowery ale nie wszystkie muszą byc dla ciebie odpowiednie - rozmiar ma znaczenie 2. trochę namacę : dojazdy do pracy - to troche zmienia postać rzeczy ,może trekking byłby lepszy ? miałby fabrycznie błotniki , osłonę łańcucha , oświetlenie . Do crossa założysz błotniki ale osłonę łańcucha ? nogawki w niebezpieczeństwie ! Oświetlenie pewnie kupisz bareryjne - diodowe . Sa b.dobre lampki ale kosztują . Problem w ograniczeniach finansowych za ta samą kwotę kupisz trekinga gorszej klasy niż crossa . 3.wszystkie rowery z linków od kolegów są przyzwoite . Który najlepszy ? W tej klasie zawsze są jakieś kompromisy . Jeden ma to , drugi tamto . Unibike ma równy osprzęt , 21 biegów ale na kasecie (+) , swoje waży ( amortyzowana sztyca , regulowany mostek,nóżka )no i dostepne są wszystkie rozmiary Uniwega - opis jest mało precyzyjny , na + 24 biegi Mongoose - kierownica na duszę ( słabo ) , reszta ok Arkus - tylne koło z oska na nakretki , rama to raczej też nie mistrzostwo swiata ale biorąc pod uwage cenę nie ma co marudzić 4.tak na szybko linki z Lublina - może oglądniesz , albo cos utargujesz http://allegro.pl/trans-alp-meski-mocny-trekking-tanio-lublin-i1622676546.html , http://allegro.pl/merida-crossway-20-v-48cm-2011-gratisy-lublin-i1628472123.html i jeszcze ten Herkules http://allegro.pl/rower-hercules-jump-28-alivio-trekking-hit-lodz-i1621613837.html , http://allegro.pl/hercules-jump-z-1699-zl-alivio-lockout-sklep-i1630094977.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Merida slaba, kross to bardziej juz trekk. za to tego herculesa jumpa bralbym od razu za taka kase! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 co do wzrostu to 181 cm, waga 76 kg. Z całą pewnością cross nie treking, wiejskie drogi też lubie, do pracy jeżdze w "sportowym" stroju a potem zmiana na coś bardziej biurowego kiedyś trochę jeździłem tz tak koło 100 km dziennie ale to było na byle jakim góralu. Wiem, że dobry rower kosztuje ale niestety muszę wybrać coś z dolnej półki. bardzo dziękuje za rady i pomoc, widzę, że najczęściej pojawia się opinia, że najlepszy to Herkules albo unibike. naparwdę ciężko coś wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eklerek Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Do takich wymiarów i zastosowań dobry będzie ten Hercules w rozmiarze 20,5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosekBd Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam kupiłem HERKULESA JUMPA I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY.Mój wzrost to 181 a waga 120.Rower petarda --POLECAM WSZYSTKIM.Naprawdę dobry rower.Ja kupiłem taką wersje http://allegro.pl/hercules-jump-urban-z-1899-zl-www-rower-com-pl-i1545538810.html z ramą 52, no i dałem z przesyłką 1400 ,Trzeba tylko pogadać ze sprzedawcą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 a coś takiego jak merdia crossway 20 v tyle tylko , ze hamulcami tarczowymi (mechanicznymi) za 1250 zł ? jaka jest różnica między przerzutkami alivio / acera ? wiem, że alivio lepsze ale czy odczuje różnice, awaryjność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzszczecin Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Lepiej daj sobie spokój z mechanicznymi hamulcami tarczowymi. Alivio podczas podjazdów lepiej zmieni przełożenia. Jest po prostu szybsze. Acera to dużo niższy model - pół ceny. Miałem acera w pożyczonym od ojca trekkingu kellys. powiem Ci , że na trasie nie zauważyłem wielkiej różnicy ale podczas zmiany przełożeń jest różnica w szybkości działania. Na prostej jest Ok ale po co jadąc po płaskim zmieniać biegi? Myślę, że unibike , który pojawił się w linku sprawdzi się Tobie. Nie wiem czy znasz ceny podzespołów np przerzutek? Zorientuj się to może przestaniesz patrzeć na przerzutki i zaczniesz interesować się resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 prawda jest taka, że się nie znam na tym, dlatego pytam i proszę o pomoc. waham się między tym unibikiem a herculesem, czym one się różnią - na co powinienem zwrócić uwagę ? czy warto dołożyć ta kasę do herculesa? czy w ubu tych rowerach amortyzator można zablokować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 cóż nikt ci nie powie co masz robić , ja gdybym mogl dolozylbym do herkulesa - 24 biegi , waga ,a jak nie to kup Unibika i tez gut w herkulesie jest blokada amora - tak jest napisane , w Uni nic o tzm nie ma .... ten znajomy znajomego dostal ze sklepu internetowego lekko porzsowana rame herkulesa , dla mnie to bzdet ale..... nie moge pisac cos sie porobilo z klawiatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A ja bym nie dokladal, tylko te dwie stowy przeznaczyl na licznik, rekawiczki, pompke,smar- podstawy. Rower to nie wszystko, jak chcesz zeby jezdzil trzeba tez o niego dbac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 brt0555 zobacz jakie dystanse robił i chce robić autor tematu , uważam że 24 biegi to duży + , a jesli juz cos kupić do roweru to najpierw kask ( 200zł w sam raz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slik Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 jeżeli unibike będzie miał blokade amortyzatora to go wezme, a jak nie to pewnie herkules, po pracy wybieram się do kilku sklepów i moze gdzies w Lublinie je znajde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.