Wafel Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Może najpierw zdefiniuj jeszcze raz do czego chcesz rower. Jeśli do "tricków" jak już wcześniej napisałeś, to rower MTB nie jest dla Ciebie. W tym przypadku musiałbyś szukać roweru typu dual... Jeśli jednak jesteś pewien, że chcesz MTB to: 1. Przymierz się do obydwu (17" i 19") ram i sam zdecyduj na której Ci lepiej. Koleś powiedział że 19"? Ja sam miałem okazję porównać ramy Leveli i przyznam że na 19" leżałem wyciągnięty jak struna (przy 170 cm wzrostu), a na 17" było mi całkiem wygodnie. Ale to tylko moja opinia, zdecyduj sam. 2. Nie dziwne, że masz złe doświadczenia z V-kami, skoro jeździłeś do tej pory na "wyrobie roweropodobnym". V-ki w A2 są OK. 3. Czy bierzesz w ogóle pod uwagę kupno roweru przez internet? Bo wcale nie musi to być Kross (choć jest to dobra propozycja)...
laha321 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Witam Rower Kross Level A2 Wzrost 185 Waga 75 Rama 21 A więc tak mam parę pytań dzisiaj dostałem rower i praktycznie całego sam złożyłem i nie wiem czy : - Ustawiłem siodełko na najniższy stopien do samego dołu, boli mnie troche krok czy pochylenie go do przodu pomoże mi w tym ? oraz jak to się tyczy z plecami bo jestem pochylony i za bardzo nie wiem jak ustawic to siodełko aby miec proste plecy?. -Zamocowałem koło przednie i gdy jechałem koło dawało wrażenie z usemkowane ,siadłem na ławce odciągnąłem bolec przykręcłem palcami z drugiej potem chciałem zaciągnąć bolec, ale się nie da a na siłę nie chcę tego robić bo jeszcze pęknie, znacie jakoms jakąś przyczynę tego ?? tu jest zdjęcie akurat z tej strony nie widać bolca którego się zamyka klick Pozdrawiam
Mod Team mrmorty Napisano 7 Marca 2011 Mod Team Napisano 7 Marca 2011 Zrobiłem edycję i poprawiłem najbardziej rzucające się w oczy orty. Stylistyki nie ruszałem bo musiałbym napisać temat od nowa. Nic osobistego.
laha321 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 pisałem to na szybko bo jadę zaraz teraz już uregulowałem praktycznie wszystko tylko problem z tym kołem mam wrażenie jakby było z usemkowane rozcentrowane.
P3NNY Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Tu masz wyczerpująco opisane najważniejsze zagadnienie twojego postu: http://www.sjp.pl/%F3semka Podnieś koło do przodu i zobacz czy nie jest krzywe obracając nim w powietrzu, jeśli oczywiście o to Ci chodzi.
Dogwill Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Hehhe właśnie.W rowerach koła mogą być rozcentrowane,a nie ,,zósemkowane".Tak jak wyżej podnieś koło i zakręć ew. jeśli się nie znasz to nakręć film i wrzuć.Co do pozycji na tym rowerze chyba tylko mega koszykarz byłby wyprostowany.Jeśli chcesz mieć proste plecy to kup inny rower.Trzecia sprawa masz za dużą ramę ale z tym się już nic nie zrobi poza wymianą(zakładam że już nie rośniesz) i jeszcze o kole może po prostu źle założyłeś.Zdejmij je i załóż jeszcze raz tak abyś niczego nie robił na chama, a z zaciskiem to chyba po prostu za mocno zakręciłeś nakrętkę i nie możesz zacisnąć
Mod Team mrmorty Napisano 7 Marca 2011 Mod Team Napisano 7 Marca 2011 Oj stary - pchasz się w gips , ale tygodniowe zatwierdzanie postów przez moderatora dobrze Ci zrobi ramę rzeczywiście masz za dużą, ale już po ptokach. Co możesz teraz zrobić by pozycja nie była za mocno sportowa: 1) siodło trochę do przodu, ale bez przesadyzmu; 2) skrócić mostek ale też jak wyżej - najlepiej by było gdyby kierownica podczas jazdy zasłaniała Ci oś koła. Jeśli oś koła jest za kierownicą to rower jest dobry na podjazdy ale przy okazji jesteś na nim bardziej rozciągnięty. 3) mostek o większym wzniosie 4) codziennie owsianka z mlekiem, a na kolację twaróg ze śmietaną - byś szybciej urósł 5) na przyszłość korzystać z naszej szukajki - ona prawdę Ci powie jaki rozmiar ramy musisz sobie dobrać. P.S. istnieje duże prawdopodobieństwo, że możesz mieć bicie na oponie - np powyginany drut.
Michalek Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Masz 185cm wzrostu i całkowicie opuszczone siodełko? Ja jestem niewiele wyższy i przy tym samym rozmiarze ramy sztycę mam wysuniętą na jakieś 15 cm
johny123 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Masz 185cm wzrostu i całkowicie opuszczone siodełko? Ja jestem niewiele wyższy i przy tym samym rozmiarze ramy sztycę mam wysuniętą na jakieś 15 cm a rama pewnie 19?...
HECki Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Ostatecznie kupiłem krossa level A4(2010) bo był na promocji a osprzętowo wyszedł lepiej
Adamkr Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Witam wszystkich Forumowiczów. Zastanawiam się nad http://www.kross.pl/rower/134-LEVEL_A2.html lub http://www.bikecenter.pl/index.php?p4493,cube-aim-white-n-blue-2011 Rower ma być przeznaczony do rekreacyjnego xc, od czasu do czasu jakiś cięższy całodniowy wypad (180cm wzrostu, 72kg) Budżet mam ściśle określony i nie moge go przekroczyć. Przy okazji jaki rozmiar ramy - Kross ma 19", Cube 20" Doradźcie co wybrać Dzięki z góry, pozdrawiam
Wafel Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Kross. Tu masz na identycznym osprzęcie, ale sporo taniej - link. Tylko zmień od razu opony, np. na Kendy Karma. Rozmiar 19" będzie OK.
Mod Team Franio Napisano 22 Marca 2011 Mod Team Napisano 22 Marca 2011 J/w. Kross ma zdecydowanie lepszy osprzęt i będzie to lepszy wybór.
PiTkom Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Witam. Stoję właśnie przed zakupem roweru, wiem że to będzie Kross Level A2. Pytanie tylko czy brać na miejscu czy kupować przez internet. Jeżeli na miejscu to model z 2011 roku: http://www.domenasportowa.pl/product-pol-8499-Rower-MTB-XC-KROSS-Level-A2-2011.html (czarny) przez internet to model A2 XT z 2009 roku: http://rowery.shop.pl/view/187/ (biały) Generalnie osprzęt lepszy w modelu z 2009 roku, ale mam kilka wątpliwości: - hamulce tarczowe, czy nie przysporzą mi więcej kłopotów jak v-brake? - czy równica w siodełku jest kosmetyczna czy nowszy model jest wygodniejszy, trwalszy, z lepszego materiału? - czy różnica pomiędzy przerzutką Deore XT Shadow a Alivio RD-M430 jest aż taka duża ze warto się kupić model z 2009? Co myślicie?
LRBUKOWSKI Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 różnica w deore xt jest duża jeżeli będzież jeździł po błocie to szybko dojdziesz do wniosku, że vałki sie zapychają od zaklejonych obręczy. tarcze są wyżej więc nie taplają się w błocie hamowanie na tarczówkach jest płynniejsze. jeżeli obrecz ma bicie to tańczy w hamulcu. tarcza jest na osi.
Wafel Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Zdecydowanie XT 2009. Rożnica jest bardzo duża, a oba rowery są w podobnej cenie. Jak dla mnie, nie ma się nad czym zastanawiać. Hydrauliczne hamulce tarczowe wyrosły już dawno z chorób wieku dziecięcego i nie będą wymagały wiele więcej uwagi niż V-brake.
Zymelka Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Dodam swoją opinię Po przejechaniu 3500km na level a2 XT (2009) mogę co nieco powiedzieć Z hamulcami przez ten czas nie robiłem kompletnie nic teraz przyda się już zmiana klocków bo są zjechane. Przerzutka 2x do roku podlega regulacji żeby chodziło wszystko jak należy i biegi zmieniały się płynnie. Polecam bo te nowe krossy a2 mają śmieszy osprzęt...
LukaszKg Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Witam, Chcę na dniach zakupić sobie rower. Na samym początku rozważałem zakup roweru crossowego. Stanęło w końcu na MTB. I teraz pytanie czytałem trochę pozytywnych opinii na temat tego roweru to Kross level A2 XT. >>http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-super-gratis-zobacz-i1514951312.html<< i mam prośbę do Was bardziej zaawansowanych użytkowników Czy mam zostać przy tym wyborze czy ewentualnie macie coś podobnego nad czym mógłbym się zastanowić? Proszę o doradztwo:)
ImLegend Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Sam jeżdżę na takim krossie tylko że w biały malowaniu ;p i rowerek polecam jak na razie zrobiłem na nim około 2000km i rower bardzo dobrze się spisuje ;)na Twoim miejscu bym się w ogóle nie zastanawiał tylko brał ten rower
LukaszKg Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 właśnie się dowiedziałem, że mają tylko pomarańczowe malowanie a szkoda bo biało czarne jest bardzo ładne. Ale znalazłem jeszcze stronę http://rowery.shop.pl/view/187/ i jest dostępne malowanie biało czarne
Dinozaur Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Podepnę się pod temat. Mam zamiar kupić level'a A2 z 2009r. Problem tkwi z rozmiarem ramy. 17" czy 19"? Mój wzrost to 174 cm. Miałem okazję mierzyć Level A4 z 2010roku i 18" dla mnie była idealna. Czy ramy z 2009 w porównaniu do 2010 różnią się, czy może są takie same z tym, że inne malowania? Jest ktoś w stanie pomóc?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.