Skocz do zawartości

[Rower] Kross Level A2

dreamer86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OT ale muszę to wydusić.Nastolatkom się wydaje że lepszy rower z marketu niż sensowna używka.Młodzi ludzie(sam nim jestem) sądzą, że jak używany to na pewno jakiś grat i dla szpanu wolą wziąć szajs ze sklepu, niż rower używany który posłuży latami.Ale jeśli nie chcesz używki to nie będę naciskał.Bierz A2 bo w tej cenie to nic lepszego(nowego) nie znajdziesz.

Napisano

skoro jestes z Krakowa to jedź do Mudserwisu . tam mają zazwyczaj promocje na krossy , mozna negocjowac ceny i dobrze Ci doradzą . A2 jest jak najbardziej ok jak na początek

A jaki rocznik kupić? I rozmiar ramy? (chciałbym trochę na nim pojeździć nie żebym wyrósł z niego po roku!)

A któryś z Hexagonów??

Napisano

OT ale muszę to wydusić.Nastolatkom się wydaje że lepszy rower z marketu niż sensowna używka.Młodzi ludzie(sam nim jestem) sądzą, że jak używany to na pewno jakiś grat i dla szpanu wolą wziąć szajs ze sklepu, niż rower używany który posłuży latami.Ale jeśli nie chcesz używki to nie będę naciskał.Bierz A2 bo w tej cenie to nic lepszego(nowego) nie znajdziesz.

Rozumiem kolego że weźmiesz odpowiedzialność jak kupi używany syf? powiedział że się nie zna, więc nie piernicz mu głupot, nowy rower będzie dużo lepszy.

rozmiar ramy myślę że 17/18" ciężko powiedzieć do ilu urośniesz

Napisano

Są ludzie którzy po prostu nie lubią kupować używek... Sam do nich należę i czasem wole wybrać coś trochę gorszego nowego, niż używanego, którego tak naprawdę historii nie znasz.

Napisano

sprawdzałeś które roczniki i w jakich rozmiarach są dostepne ? na moje ok dla Ciebie 17 bedzie gitara. hexagon tez na początek bedzie ok . w sumie ramy prawie takie same o ile nie takie same . zostanie troche kaski na kask , licznik , koszyk i bidon ew. camelbaka

Napisano

sprawdzałeś które roczniki i w jakich rozmiarach są dostepne ? na moje ok dla Ciebie 17 bedzie gitara. hexagon tez na początek bedzie ok . w sumie ramy prawie takie same o ile nie takie same . zostanie troche kaski na kask , licznik , koszyk i bidon ew. camelbaka

2009-2011 są od 17-21

To co się wkońcu bardziej opłaca? Chexa któryś model czy Level A2?

Napisano

jak jest dostepny to 2009 . z roku na rok dawali gorszy osprzet. idelny by był 2009 wersja "exportowa" na tarczach i z XT z tyłu

Napisano

jak jest dostepny to 2009 . z roku na rok dawali gorszy osprzet. idelny by był 2009 wersja "exportowa" na tarczach i z XT z tyłu

...z XT z tyłu... ??? co to jest XT?

Napisano

Kup KROSSa LEVELa A2. Jakbyś mógł to tak jak wcześniej napisali rocznik 2009. Niestety są już bardzo trudno dostępne. Jeżeli nie znajdziesz kup ten http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a2-vbrake-2010-p-424.html z 2010 roku. W HEXAGONy się nie baw. Taki rower się nie nadaje do XC. Za to LEVEL jest już dość dobry, z resztą cena jest niska. ;) Jaki masz budżet na rower? Aha, no i rozmiar ramy to 17", albo 19". Większa byłaby bardziej przyszłościowa, bo myślę że na dniach urośniesz z 10cm, więc będzie ok. Z aktualnym wzrostem też można jeździć. :) Chyba, że będziesz preferować jazdy w wyścigach to można byłoby kupić 17". Jest bardziej zwrotna. Jest osobny temat z wyborem ramy, więc wybór należy do Ciebie. http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

Napisano

Kup KROSSa LEVELa A2. Jakbyś mógł to tak jak wcześniej napisali rocznik 2009. Niestety są już bardzo trudno dostępne. Jeżeli nie znajdziesz kup ten http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a2-vbrake-2010-p-424.html z 2010 roku. W HEXAGONy się nie baw. Taki rower się nie nadaje do XC. Za to LEVEL jest już dość dobry, z resztą cena jest niska. ;) Jaki masz budżet na rower? Aha, no i rozmiar ramy to 17", albo 19". Większa byłaby bardziej przyszłościowa, bo myślę że na dniach urośniesz z 10cm, więc będzie ok. Z aktualnym wzrostem też można jeździć. :) Chyba, że będziesz preferować jazdy w wyścigach to można byłoby kupić 17". Jest bardziej zwrotna. Jest osobny temat z wyborem ramy, więc wybór należy do Ciebie. http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

Budjet na rower ok. 1400zł, obliczyłem ramę na mój wzrost i wyszło: 19,78...... to 20"! A level a2 jest na tyle lekki do robienia różnych trkcków i jazdy po trudnym terenie? (mieszkam na obrzeżach miasta)?

Budjet mam ok. 1400zł, Rozmiar ramy na mój wzrost wyszedł 19,78....... czyli 20"! A nie wiecie czy można pomalować ten rower w serwisie na barwy modelu 2011(strasznie mi się podoba)

Teraz mam rower Travers x coupe

mam go od 2 klasy. On ma amortyzator pod siodełkiem i widelec, obydwa tak mi się wybiły że jak podskoczę przednim kołem potem ono spadnie na ziemie to stuka do samego końca widelec :D złom!

Napisano

Nie wiem jak Ty to obliczyłeś, ze 160cm wzrostu pewnie nawet nie wejdziesz na 20". 19" to max, nie wiadomo nawet czy tyle urośniesz, więc szukaj 17". Z takim budżetem możesz się też zastanowić nad Unibike Evolution. W Krakowie na pewno Secesja i chyba Windsport (na pewno mieli model Fusion) sprzedają te rowery.

Do tricków nie potrzebujesz roweru specjalnie lekkiego, a wytrzymałego. Level to rower do jazdy w terenie, nie zabawy. Koniec.

• Mod Team
Napisano

Rowery górskie (ang. MTB - Mountain Bike) – ogólna nazwa rowerów, których główne przeznaczenie to jazda w ciężkim terenie np. górzystym.

Odmiany rowerów górskich:

- rower XC (cross country) - służący do jazdy w urozmaiconym terenie. Według przeznaczenia: lasy, polne drogi, góry, kamieniste i szutrowe podłoża, użytkowany również na szosie. Rower cross-country/maratonowy jest najbardziej uniwersalny i najbardziej popularny w Polsce. Najczęściej posiada przedni amortyzator, jednak coraz częściej ma pełną amortyzację. Dobierając w szczególności ramę, amortyzator, opony, rozmiar zębatek, można go ukierunkować bardziej na tereny płaskie lub górzyste. Dobra masa roweru XC to 10-12,5 kg. Najlżejsze konstrukcje to około 7kg-8,5kg.

- rower DH (zjazdowy)

- rower do 4x/dual-slalomu

- rower FR - freeride

- rower enduro

- rower trialowy - rower o bardzo oryginalnej budowie, bardzo niskiej ramie, praktycznie nie da się na nim normalnie jeździć na długich dystansach. Prawdziwe rowery do trialu nie mają siodełka. Służy do wykonywania "sztuczek", oraz do cyklotrialu - czyli jazdy po krótkiej ale bardzo trudnej trasie wymagającej pokonywania przeszkód w rodzaju wysokich ścianek, beczek, poręczy, schodów itp. Głównym zadaniem trialowca jest wykonywanie jak najwyższych skoków i zachowywanie równowagi przez jak najdłuższy czas.

- rower streetowy - rower najczęściej na kołach 24" z ramą mniejszą od zwykłego górskiego, a większą od BMX'a. Rozpowszechniony jest brak przerzutek, widelec z przodu jest sztywny (istnieje jednak szerokie grono osób, które wolą jeździć z amortyzatorem), często w wersji brakeless (brak przedniego i tylnego hamulca). Robi się na nim akrobacje na schodach, murkach, poręczach oraz płaskiej powierzchni.

- rower dirtowy - rower podobny do streetowego, ale z amortyzatorem o skoku najczęściej 80-100 mm (istnieje jednak szerokie grono osób, które wolą skakać ze sztywym widelcem), zazwyczaj jednym hamulcem; z tyłu. Skacze się nim po wybiciach usypanych z ziemi zwanych "dirtami" bądź "hopami" i wykonuje się rozmaite ewolucje powietrzne z rowerem zwane trikami.

Jak widać rower XC służy do jazdy, a 3 ostatnie to robienia tricków. :)

Napisano

Tylko tak postrzegasz wartość XT? :o

A czy było pytanie wymagające podawania wartości XT? pozatym nie miałem styczności z tym sprzętem więc zbędne wydaje mi się gloryfikowanie go ;)

Napisano

ej w takim razie jakie sa roznice mtb a xc skoro hexagon v4 2011 juz ma prawie identyczne wyposazenie co a2 2011? hmnnn...

Różnice są w geometrii ramy. Tutaj jest to tak ogólnie opisane - http://www.kross.pl/pol/products/index. W myśl tego XC ma bardziej chyloną pozycję - sportową, a mtb bardziej wyprostowaną - trochę rekreacyjną.

Napisano

Co do tej geometrii, to według mnie jest ona taka sama, ponieważ róznice w długość górnej rury to zaledwie 1.3mm! a w długości całego roweru 0.4mm, kąty są zachowane te same. Hexagon miał w rocznikach 2007/2008 znacznie inną ramę od Levela, od 2009 roku ciężko doszukiwać się różnic, a opis pozostał ten sam. Główna różnica pomiędzy nimi to osprzęt jakim dysponują.

Patrzyłem na rozmiar 21", dla 19" różnica w górnej rurze wynosi 7mm, dla 17" 0,7mm - więc niewiele.

• Mod Team
Napisano

MTB to ogólne pojęcie rowerów górskich.

Pozycję sportową i pochyloną uzyskujemy na rowerach XC, ale tę bardziej wyprostowaną i rekreacyjną na rowerach Trekkingowych i Crossowych.

Napisano

Ja w tym miesiącu zdecydowałem się na zakup Krossa A2 XC '09. Spodziewałem się, że rocznika '09 będzie już naprawdę ciężko znaleźć, nie wspomnę że interesowała mnie tylko rama 19". Na szczęście znalazłem ostatnią sztukę. :) Kolor dla mnie nie grał roli ale wolałem pomarańczowy. Taki też udało mi się znaleźć. :)

Powiem tak. Znaleźć 19" z '09 jest bardzo trudno. Sam szukałem dość długo. 17" i 21" jeszcze jako tako da znaleźć (prędzej 17").

http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-super-cena-wawa-i1447918234.html

http://allegro.pl/kross-a2-na-xt-nowy-rower-za-60-ceny-xt-xtr-i1455734938.html

Widać kolego wcale nie szukałeś ;)

Napisano

Ja w tym miesiącu zdecydowałem się na zakup Krossa A2 XC '09. Spodziewałem się, że rocznika '09 będzie już naprawdę ciężko znaleźć, nie wspomnę że interesowała mnie tylko rama 19". Na szczęście znalazłem ostatnią sztukę. :) Kolor dla mnie nie grał roli ale wolałem pomarańczowy. Taki też udało mi się znaleźć. :)

Powiem tak. Znaleźć 19" z '09 jest bardzo trudno. Sam szukałem dość długo. 17" i 21" jeszcze jako tako da znaleźć (prędzej 17").

http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-super-cena-wawa-i1447918234.html

http://allegro.pl/kross-a2-na-xt-nowy-rower-za-60-ceny-xt-xtr-i1455734938.html

Widać kolego wcale nie szukałeś ;)

Bo ja jakoś wole w sklepie zobaczyć ten rower, wsiąść na niego, a nie kupować na oko przez allegro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...