dreamer86 Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam, jestem nowy na forum i laik jeżeli chodzi o rowery trochę już poczytałem wybór padł na Kross Level moje pytanie jest następujące czy warto dopłacić do A4 aż 700 zł ? W sklepie internetowym mogę mieć A2 za 1189 zł Niedaleko mojej miejscowości jest A4 w cenie 1899 zł. Z racji tego że nie orientuję się w cenach i w osprzęcie roweru pytam ponieważ różnica jest bardzo duża. Czy może taka super promocja A2 jest i dlatego tak tanio ? Jest A4 w tym sklepie za 1699 ale rozmiar 16 więc za mały jak dla mnie. Mam również pytanie odnośnie rozmiaru ramy mam 174 cm wzrostu i 70 kg wagi myślę że 17 będzie ok nie ma 18 w tym modelu a 19 pewnie za duża będzie. Dzięki
Szogun123 Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Które to są roczniki? Bo one różnią się osprzętem. Co do rozmiaru - idealnie byłoby 18"... rośniesz jeszcze? jeśli tak, to może jednak 19"... 17" będzie trochę za mała..
dreamer86 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Napisano 5 Sierpnia 2010 Roczniki 2010 wszystko wg specyfikacji producenta czyli nic w nich nie zmieniane. Nie już nie rosnę właśnie idealne było by 18 ale niestety nie ma. To będzie mój pierwszy poważny rower więc pewnie i tak będę zadowolony skłaniam się ku modelowi A2 cena mi odpowiada i jak na pierwszy rower myślę że będzie ok.
Artro Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Załamałem się patrząc w co są zaopatrzone nowe Krossy... W dupach im się poprzewracało! Chyba myślą, że faktycznie są wielkim i sławnym producentem ram rowerowych A8 za 4 kafle na Torze i SLX... To ja dopłacam 1800zł i mam w tej cenie Reactiona na Sidzie/Elixirach/Full XT To taki mały offtop Wracając na ziemię Ja bym poszukał wśród innych producentów, jeśli to niekoniecznie musi być Kross. W tej cenie nie sugeruj się ramą roweru bo wszystkie są bardzo podobnej jakości, tylko osprzętem. chyba najlepsze rozwiązanie: http://allegro.pl/show_item.php?item=1161097510 W cenie tej A4 masz nową A6
dreamer86 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Napisano 5 Sierpnia 2010 Hmm... a co możesz polecić w cenie do maks 1400-1500 zł lepsze od tego krossa A2 ?
JakeShake Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam kolegę Postaram się nie rozpisywać,ale zacznę od tego,że 2 lata temu miałem bardzo podobny dylemat,ale z tą różnicą,że do wyboru miałem Levela A2 i Hexagona V6 wersja Import(czy coś w tym stylu,jakieś drobne zmiany w osprzęcie miał). Oba rowery zamykały się w cenie 1200 zł. Roczniki 2008. Zdecydowałem się na Levela A2,dlaczego? Osprzęt SH Alivio- osprzęt dobry dla amatora(nie za drogi w razie awarii),hamulce v'brake tektro, oponki też b.dobre moim zdaniem Schwalbe. Tak jak Ty teraz,to miał być mój pierwszy "poważny rower". Dwa lata dosyć ostrej jazdy,nawet zimą. A wymieniałem w nim tylko linkę od hamulca,tylną oponę,siodełko(od razu po zakupie,na wygodne żelowe Velo) oraz łańcuch w tym sezonie. Jak na pierwszy rower to szczerze polecam Pozdrower, Kuba
Artro Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 JakeShake tylko sobie zobacz jaka jest przepaść w wyposażeniu między rocznikami 2008 a 2010... Co do roweru to codziennie po 10 osób zakłada temat: "rower do 1200zł co wybrać?" i jest już tak oklepany, że aż się sam sobie dziwię, że chce mi się na niego odpowiadać
dreamer86 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Napisano 5 Sierpnia 2010 Znalazłem model 2008 rzeczywiście ma dużo innych rzeczy jest dostępny to może brać ten model 2008 ? cena 1249 zł więc spoko. Korba kierownica suport Truvativ są lepsze od tych zastosowanych w modelu 2010 ? Tak to rozumiem skoro mówisz że teraz montują gorsze. Kupie chyba ten model z 2008.
filutylu Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam! Mam pytania odnośnie tego roweru. Sprzedawca mi mówił że jest on tak zbudowany że na nim praktycznie się leżyi że nie będzie on wygodny czy to prawda? Nie jeżdze po jakiś strasznych górach, czasami(w wakacje 2/3 razy na tydzien) jeżdze sobie po lesie, używam roweru jako środka komunikacji czasami gdzieś dalej czasami 7 km czasami pare kilometrow po mieście, do dziadkow itd czy jest to rower dobry dla mnie?? czy nie złamie się bo waże prawie 100 kg? może ktoś może mi polecić jakiś inny rower? najlepiej krossa ale inne firmy teżmogą być?
Wafel Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Nie ma to jak olać regulamin i założyć byle jak temat w pierwszej lepszej zakładce...
SpamBoot Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Tiaa, nikt nigdy nie wiem ^^ Co do tematu to firma Kross jest mi bardzo bliska, postawa.. hmm, jak postawa, na większości rowerów MTB XC postawa jest leżąca, i nie jest to strasznie uciążliwe mimo twojej wagi Ważę też prawie 100kg i jeżdże szosą Kross'a i nic się z nim nie dzieje a z mtb tym bardziej nie będzie się działo. Ale jak na twoje wymagania to kupiłbym coś tańszego, chociażby Hexagona V3/V4 nie jest to duża różnica w cenie ale zawsze trochę, a na jazdę po lesie o małych i średnich stopniach trudności te właśnie hexagony są przeznaczone
Wafel Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Ewentualnie, jeśli zależy Ci na tarczach może być Hexagon V6. Wyjdzie mimo wszystko taniej niż z Levelem A2, a osprzęt bardziej do niego zbliżony niż w niższych Hexagonach. I nie masz się co martwić o sztywność ramy.
filutylu Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 no nie wiem. sprzedawca mi polecał właśnie tego level a2 disc lub z v -brakeami. apozatym bardzo mi sie ten biały bardzo podoba to co kupowac hexagony czy level no albo jakis innej firmy? bede miał około 1500 zł, level a2 disc w sklepie jest za 1409 zł.
Blood Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 No i pytanie też jak wyglądają te hydrauliki w A2 ? Nie są zbyt problematyczne i czy np. te Tektro 836AL, które są w A2 V-Brake dadzą dobrą siłę hamowania w porównaniu z tarczami w A2?
filutylu Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Aha no i jaka rama mam około 175 cm moge t4roche urosnąć ale myśle że nie wiele. aha no i chyba przy level a 2 trzeba inny rozmiar ramy niz przy hexagonach?
Blood Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Rama jest ta sama co w Hexagonie, na 175 cm wzrostu to pewnie 17-18". Ale sam ciekawy jestem co specjalista powie o tych hamulcach hydraulicznych, porównując je z hamplami w wersji V-Brake. Ktoś ogarnia temat?
djmiki Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam.Upatrzyłem sobie dwa rowerki które są w zasięgu mojego portfela.Wymienię teraz podobieństwa i różnice ich: -mogę je mieć za te same pieniądze - około 1400 zł -Mają te same amortyzatory oraz podobny osprzęt (potrzebuję nawet badziewne tarczówki, bo później łatwiej wymienić na porządne ze względu na piasty itp) -różnią ich kasety( RR 9-o rzędowa a A2 8-o) -różni ich wygląd na plus dla A2 oraz hamulce(hydraulika tektro troszkę więcej warta od mechaniki w RR) -główną różnicą jest dostępność - RR dostaję od ręki w decathlonie w Lublinie a Levela musiałbym kupować przez neta i nie mam możliwości zmierzenia go. Jeździłem wcześniej rok kenzelem blade DH z 2008 roku i był dla mnie jak marzenie - sprzedałem bo potrzebowałem kasy a teraz po roku bez roweru odzywa się cykloza.Kupiłbym ten sam lecz niestety portfel pozwala jedynie na któryś z tych dwóch sprzętów.Czekam na pomoc z waszej strony Pozdrawiam
slomax Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Bierz Kross'a. Poczytaj sobie tutaj, jeżeli już tego nie zrobiłeś. http://www.forumrowerowe.org/topic/69153-rower-rockrider-53-1150-zl-czy-warto/
ziemian Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam Sam mam KROSS A2 XT z 2009 roku i jestem naprawdę bardzo, ale to bardzo zadowolony. Wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku i kupiłem go za naprawdę przystępną cenę również przez internet ;] Rower jeśli chodzi o cenę to masz naprawdę full jeśli brać pod uwagę cena/jakość Polecam jak najbardziej KROSSa
filmofoniak Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Czy rama Kross levela a2 2010, rozni sie cos po za malowaniem od hexagona v4 2010? Jak patrze na rozne fotki to jakos nie widze roznicy - nawet material ten sam... bo v6 na bank ma inne malowanie, a jak to jest z levelem?
djmiki Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 W takim razie ostatnie pytanie przed zamówieniem - czy rama 17 cali przy wzroście 174cm będzie odpowiednia? Bo na jednym rowerze podchodzi mi 19" a przy innym 16" jest odpowiednie ze względu na geometrię.Podpowiecie coś?
Fenthin Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Powinna być ok, ale jak zawsze powtarzam, wszystko zależy od osobistych preferencji.
filmofoniak Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Ja mam 19" hexagona (podobny) i mam 170cm wzrostu i do takiego rozmiaru sie przyzwyczilem, fakt ze np. lekki bol plecow itp. ale teraz juz jest dobrze, a rozmiar jak dla mnie sprzedawca powiedzial jest dobry, a jeszcze kilka cm podrosne Ja na twoim miejscu bralbym 19" lub 18" (?)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.