Skocz do zawartości

[przerzutki] wymiana manetek i przerzutek w starym mtb

gabrys69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowy na tym forum .

Od razu przejdę do rzeczy .Wziąłem od siostry rower MTB lecz on jest troszeczkę zdewastowany tzn. manetki zepsute , przerzutki nie działają , kasety trochę przyrdzewiałe , łańcuch tak samo . Postanowiłem sie za niego wziąć i go troszeczkę odrestaurować . Chciałbym wymienić miedzy innymi przerzutki (przód i tył ) , kasety oraz pedały na jakieś aluminiowe . Przeznaczyć mogę ok 200 -230 zł na to i chciałbym żebyście mogli mi doradzić co kupić .

Żeby wam ułatwić zadanie to zrobie taką ankietę

Rower : MTB

Rodzaj drogi : mieszany ,raz asfalt raz szosa a raz po łące

Preferencje biegowe : przód standard czyli 3 a tył z 8

Hamulce : tarczowe

Dodam że rower ma być na dłuższe trasy sięgające do 60 km w jedną strone

Napisano
manetki zepsute , przerzutki nie działają , kasety trochę przyrdzewiałe , łańcuch tak samo

To są normalne objawy leżakowania roweru, sądzę że trzeba wymienić linki, pancerze, łańcuch przeczyścić(zrobić shake) a kasetę przeczyścić benzyną ekstrakcyjną. Do tego jeżeli masz odpowiednią wiedzę możesz rozebrać tylną przerzutkę, przeczyścić ją i przesmarować. Sądzę że to powinno pomóc a wyniesie cię to max 40 zł.

Napisano

manetki są rozwalone dosłownie rozwalone przez jakieś dzieci . A pozatym chciałem wymienic po przerzutki są typu grip za którymi osobiście nie przepadam . Uważam iż wygodniejsze są shimano alivio .Rower posiada przerzutki 3x6 wydaje mi sie że to troche mało , wolałbym 3x8 ewentualnie 3x7 .

Napisano

Może zdjęcia najpierw?

Oczywiście komplet linek i pancerzy to możesz już wymieniać, bez zdjęć nawet. Reszta powinna być do uruchomienia.

Napisano

Ok . Zdjęcie postaram się jutro wrzucić . A co do przerzutek to co myślicie o zestawie alivio ? ( manetki z klamkami , przerzutki , kasety )

Ok . Zdjęcie postaram się jutro wrzucić . A co do przerzutek to co myślicie o zestawie alivio ? ( manetki z klamkami , przerzutki , kasety ) '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...