gabrys69 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Witam jestem nowy na tym forum . Od razu przejdę do rzeczy .Wziąłem od siostry rower MTB lecz on jest troszeczkę zdewastowany tzn. manetki zepsute , przerzutki nie działają , kasety trochę przyrdzewiałe , łańcuch tak samo . Postanowiłem sie za niego wziąć i go troszeczkę odrestaurować . Chciałbym wymienić miedzy innymi przerzutki (przód i tył ) , kasety oraz pedały na jakieś aluminiowe . Przeznaczyć mogę ok 200 -230 zł na to i chciałbym żebyście mogli mi doradzić co kupić . Żeby wam ułatwić zadanie to zrobie taką ankietę Rower : MTB Rodzaj drogi : mieszany ,raz asfalt raz szosa a raz po łące Preferencje biegowe : przód standard czyli 3 a tył z 8 Hamulce : tarczowe Dodam że rower ma być na dłuższe trasy sięgające do 60 km w jedną strone
Grand231 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 manetki zepsute , przerzutki nie działają , kasety trochę przyrdzewiałe , łańcuch tak samo To są normalne objawy leżakowania roweru, sądzę że trzeba wymienić linki, pancerze, łańcuch przeczyścić(zrobić shake) a kasetę przeczyścić benzyną ekstrakcyjną. Do tego jeżeli masz odpowiednią wiedzę możesz rozebrać tylną przerzutkę, przeczyścić ją i przesmarować. Sądzę że to powinno pomóc a wyniesie cię to max 40 zł.
gabrys69 Napisano 28 Maja 2011 Autor Napisano 28 Maja 2011 manetki są rozwalone dosłownie rozwalone przez jakieś dzieci . A pozatym chciałem wymienic po przerzutki są typu grip za którymi osobiście nie przepadam . Uważam iż wygodniejsze są shimano alivio .Rower posiada przerzutki 3x6 wydaje mi sie że to troche mało , wolałbym 3x8 ewentualnie 3x7 .
Hetman Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Może zdjęcia najpierw? Oczywiście komplet linek i pancerzy to możesz już wymieniać, bez zdjęć nawet. Reszta powinna być do uruchomienia.
gabrys69 Napisano 28 Maja 2011 Autor Napisano 28 Maja 2011 Ok . Zdjęcie postaram się jutro wrzucić . A co do przerzutek to co myślicie o zestawie alivio ? ( manetki z klamkami , przerzutki , kasety ) Ok . Zdjęcie postaram się jutro wrzucić . A co do przerzutek to co myślicie o zestawie alivio ? ( manetki z klamkami , przerzutki , kasety ) '
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.