Gość Gość_Gosc_* Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Chcialbym Was zapyatc co muslicie o klamkomanetkach Altus! Ostatni poszly mi Altusy tyle ze stary model C 10, i zastanawiam sie nad zakupem nowym klamkomanetek! Mozecie mi cos napisdac o nowych altusasch(dostepnych we wszystkich sklepach). Ewentualnie zastanawiam sie na Shimano Alivio! Ale na razie w gre wchodzi Shimano Altus! Czekam na Wasze posty Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Jezeli mowa o nowym tzn 2005-2004 altusie jak dla mnie odpada. bardzo mi sie niepodoba praca. Stary mi sie bardzo podoba chetnie bym go sam sobie kupił. Jak dla mnie tylko Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 A tak w ogóle to lepiej kupić osobno klamki i osobno manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 A tak w ogóle to lepiej kupić osobno klamki i osobno manetki. pewnie, przy wymianie klamkomanetek, warto zalozyc osobne klamki i manetki. mozna wtedy sie pokusic np. o klamki avida, a manetki shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Grudnia 2005 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Zdecydowanie Alivio i tak jak przedmówcy radzą - najlepiej osobno klamki, osobno manetki. Jak nie masz kasy to tymczasowo możesz kupić najtańsze klamki za 10-15zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Zdecydowanie jak przedmówcy ,osobno klamki osobno manetki-można złożyć komplet ,a jak klamka się uszkodzi ,to łatwiej kupić nową ,niż klamkę od klamkomanetki. Co do altusów t tymczasowo używam http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78685566 i jest znośnie ,moz enei jest to szczyt wykonania i precyzji ,ale zawsze shimano. Potem mam zamiar kupicosobno klameczki i manetki alivio...jak bedzie kasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Polecam osobno klamki i manetki. Na jednym z wyscigow po glebie urwalem manetke, klamka przetrwala. Musialem wymienic tylka ta czesc, klameczka sie ostala. Polecam takie rozwiazanie. Poza tym mozna potem wymieniac dowolnie klameczki (Avid, Shm, Sram czy inne) czy zalozyc hydraulika, a koszt mniejszy. Co do Alivio kontra Altus, hmmm... dziewczyna w rowerku ma Altusy, ja mam Alivio w starym rowerku i u dziewczyny wszystko lepiej i plynniej dziala, ale to moze byc kwestia skatowanego napedu w moim biku. Wybralbym Alivio gdyz nie sa takimi klamotami i oba "popychacze" znajduja sie pod kiera co bardziej mi odpowiada Ale to kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Johnny G. Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 A co myślicie o manetkach shimano revoshift tych w kierownicy? Szybciej się zużywają niż normalne? I czy nie przeszkadzają przy trzymaniu kierownicy? Nigdy takich nie miałem a rower, który chce kupić takie właśnie ma. Z góry thanks Johnny G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 A co myślicie o manetkach shimano revoshift tych w kierownicy? Szybciej się zużywają niż normalne? I czy nie przeszkadzają przy trzymaniu kierownicy? niebardzo rozumiem o co chodzi z "tych w keirownicy" ja mam u siebie gripshifty mialem revoshifty (revoshifty to grip shifty) i szczerze mowiąc niechce innych niz te działające na tej zasadzie. Żywotnośc ? ze mna przetrwały 2lata az wymieniłem z przymusu gdyż zmieniłem naped gdyby nie to dalej by zyły.. niejedna gleba itp. w sumie nie ma co sie urwać bo niema dźwigni.. ja jestem za :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 30 Grudnia 2005 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 A co myślicie o manetkach shimano revoshift tych w kierownicy? Szybciej się zużywają niż normalne? I czy nie przeszkadzają przy trzymaniu kierownicy? Nigdy takich nie miałem a rower, który chce kupić takie właśnie ma. Ja osobiście nienawidzę tych manetek. Miałem je kiedyś bo właśnie kupiłem z nimi rower i po pół roku poszły do wymiany. Jak dla mnie były niewygodne i często zdarzało mi się przypadkowo zmieniać biegi. Ale to chyba kwestia osobistych upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Ja osobiście nienawidzę tych manetek. Miałem je kiedyś bo właśnie kupiłem z nimi rower i po pół roku poszły do wymiany. Jak dla mnie były niewygodne i często zdarzało mi się przypadkowo zmieniać biegi. Ale to chyba kwestia osobistych upodobań. Mi przez te dwa lata zdarzylo sie moze ze dwa razy zmenic bieg przez przypadek.. teraz w sumie to co mam to chyba tez jest revoshift. Zrobilem na nich ponad 2k km i ani razu niepamietam sytuacji zeby mi sie sam (przez przypadek) zmienił bieg. Ja hamuje jednym palcem moze dlatego bo w trakcie jazdy trzymam za gripy a nie za część manetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 30 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 ja mam te shimano revoshifty i po niecałych 6 tys km są tak wyrobione (szczególnie prawa, bo częściej używana) że działają prawie jakby były nieindeksowane, np. często zdarza mi się że przekręce ją kawałek dalej niż chciałem i zostaje np między 6 a 7 przełożeniem :035: . Jeśli chodzi o sam system zmiany biegów to mi akurat odpowiada (następne moje manetki to będą jakieś gripy srama) ale trwałość i jakość wykonania shimano revoshift - moim zdaniem koszmarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Jakbyś jednak wybrał klamkomanetki to powiem że po 5000 km najmniejszych śladów zużycia solidny wyrób i tyle. (mowa o alivio) co do oddzielnie klamki, oddzielnie manetki pewno macie racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Klamkomanetki Altusa (ST-EF29) są niezłe na początek, mam je od 2100km i nie mogę narzekać, jedyne co mnie zdziwiło to duże opóźnienie działania na mrozie (jazda w zimie). Poza tym ok, ale popieram kolegów polecających Alivio, z Shimano to jedyna 8-biegowa grupa warta polecenia. Oczywiście pomysł osobnych klamek i manetek jest najlepszy, zmiana na hydraulik czy remont po uszkodzeniu jest tańszy i łatwiejszy. Poczekaj do wiosny, wychodzi Alivio 2006, ma troszkę lepsze wzornictwo wg mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 16 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Moje doświadczenia opisałem tutaj - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=9551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jestem za manetkami Aliwio i klamakami Avida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja mam obecnie klamkomanetki Alivio i jestem zadowolony cprawda jeśli hajs dopisz e zmienie na klamki Avida i manetki 7.0 "rapid fire" Srama. Co do klamkomanetek jestem z nich naprawde zadowolony przez cały okres naszej współpracy (8000 km) nie zawiodły mnie ani nawet nie rozczarowały ja bym brał Alivio. Albo najlepeije poczekac i wziasc Deore bo to juzjest jednak te 9 biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ja mam klamko manetki( ) Alivio i są wporzo działają bardzo dobrze(mam cały osprzęt Alivio). Mój brat ma te grip shifty(nie wiem zbytnio czym to się może różnić od revoshiftów) i działają bardzo dobrze(wg niego of kors -ja jestem zwolennikiem manetek "dzyndzelkowych" :: :ph34r: ). Jeszcze jedno: Klamko-manetki Alivio są tak skonstruowane że można np odczepić hamulec lub część z przerzutką... W niektórych serwisach w razie awari nie wymieniają całych klamko-manetek tylko przerzutki lub klamkę hamulcową(oddzielnie). Są lepsze od "zestawów oddzielnych"(oddzielnie klamka, oddzielnie manetka) pod tym względem że zajmują mniej miejsca i jak ktoś ma kierownicę "giętą" to, to jest idealne wyjście jeśli chce zamontować jeszcze lampę lub prędkościomierz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biker_Maras Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam. Jeśli chodzi o klamkomanetki to polecam stare (dostępne na allegro) klamkomanetki "Shimano STR RC" jest to stara grupa dzisiejszego deore, naprawde wymiatają jezdziłem na nich. Ale co prawda to prawda na dzień dzisiejszy lepiej założyć manetki np. RAPIDFIRE alivio i klamki deore. Ale jeśli ktoś ma zamiłowanie do klamkomanetek to proszę bardzo. PozdRower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Najelepsze rozwiązanie to rapid fire alivio lub deore (8 lub 9) i klamki firmy której masz hamulec wtedy najlepeij to wszystko ze soba współgra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Jeszcze jedno: Klamko-manetki Alivio są tak skonstruowane że można np odczepić hamulec lub część z przerzutką... W niektórych serwisach w razie awari nie wymieniają całych klamko-manetek tylko przerzutki lub klamkę hamulcową(oddzielnie). Są lepsze od "zestawów oddzielnych"(oddzielnie klamka, oddzielnie manetka) pod tym względem że zajmują mniej miejsca i jak ktoś ma kierownicę "giętą" to, to jest idealne wyjście jeśli chce zamontować jeszcze lampę lub prędkościomierz... hmm mam nadzieje , ze sie nie mylisz Kupuje klamkomanetki Alivio 06 i mam nadzieje , ze w raazie czego bedzie mozna zrobic w servisie tak jak mowisz Musze sie przypatrzec tym klamkomanetkom POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.