Skocz do zawartości

[Szprycha]Jak zmierzyć szprychę ?

KUKA1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pękła mi szprycha w rowerze, i chciałem sobie kupić nową.

Niestety nie wiem jak wymierzyć jej długość, czy mierzyć od zagięcia, czy razem z główką?

Która metoda pomiarów jest prawidłowa? czerwona czy żółta?

szprycha.jpg

Napisano

Jakich klinów? Czy ja o czymś nie wiem? Gdzieś w rowerze są kliny poza starymi korbami?

Do kulek służy suwmiarka. Jeśli nie umiesz jej używać to tym bardziej nie powinieneś pracować w serwisie :) .

PS: już widzę na zdjęciu "crank cotter sizes", czyli jednak chodzi o, historyczne wręcz, korby. Te kliny też można, a nawet powinno się suwmiarką. Tym nie da się zmierzyć przecież.

Napisano

Ha ha, sory kolego ale nie Tobie oceniać gdzie powinienem pracować.

Ps. zapewniam Cię że zmierzyć się da. Poza tym nie posiadam suwmiarki calowej, a przeliczać mi sie nie chce.

Napisano

Ha ha, sory kolego ale nie Tobie oceniać gdzie powinienem pracować.

Ps. zapewniam Cię że zmierzyć się da. Poza tym nie posiadam suwmiarki calowej, a przeliczać mi sie nie chce.

Właśnie udowodniłeś jakim jesteś specjalistą :( .

To "coś" może robić za sprawdzian i to w bardzo ograniczonym (niedokładnym) zakresie a nie za przyrząd, którym zmierzysz dokładny wymiar - przykład, traf na kulkę w pośrednim wymiarze. Kulek masz aż tyle wymiarów w rowerze, że nie możesz zapamiętać kilku nominalnych? Naprawdę, musisz je rzadko widywać, o ile faktycznie w serwisie pracujesz tak w ogóle.

Napisano

Nie ośmieszaj się "Inżynierze", tak się składa cwaniaku że w rowerach używa sie kulek w rozmiarach calowych: 1/4 , 7/32 , 3/16, 5/32 i 1/8", i akurat taki przymiar pokrywa cały zakres wielkości, pośrednie to możesz mieć ale "obrobione" albo z radzieckiej "ukrainy". Obserwuję cie już trochę na forum kolego, strasznie się puszysz chłopie, posiadasz jakąś wiedzę teoretyczną w dziedzinie technicznej, ale o rowerach to się musisz jeszce dużo nauczyć. Pozdro i nie napinaj się tak bo zamęt Pan siejesz HETMANIE.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...