KUKA1 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Witam Pękła mi szprycha w rowerze, i chciałem sobie kupić nową. Niestety nie wiem jak wymierzyć jej długość, czy mierzyć od zagięcia, czy razem z główką? Która metoda pomiarów jest prawidłowa? czerwona czy żółta?
pawelsystem Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 do mierzenia szprych słuzy takie coś http://www.velo.com.pl/produkty/?m=11&pk=%&id=645
cebul08 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Do mierzenia szprych wystarczy Ci zwykła linijka. Mierzy się od zgięcia do końca gwintu.
Grand231 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 do mierzenia szprych słuzy takie coś http://www.velo.com....=11&pk=%&id=645 Trzeba być ładnie naiwnym żeby za linijkę dawać 30 zł.
Grand231 Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Nie róbmy z igły widły przecież to jest zwykła linijka.
radomir82 Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Czy zwykła linijka posiada otwory na główkę szprychy, oraz przymiar do kulek i klinów?
Hetman Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Jakich klinów? Czy ja o czymś nie wiem? Gdzieś w rowerze są kliny poza starymi korbami? Do kulek służy suwmiarka. Jeśli nie umiesz jej używać to tym bardziej nie powinieneś pracować w serwisie . PS: już widzę na zdjęciu "crank cotter sizes", czyli jednak chodzi o, historyczne wręcz, korby. Te kliny też można, a nawet powinno się suwmiarką. Tym nie da się zmierzyć przecież.
radomir82 Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Ha ha, sory kolego ale nie Tobie oceniać gdzie powinienem pracować. Ps. zapewniam Cię że zmierzyć się da. Poza tym nie posiadam suwmiarki calowej, a przeliczać mi sie nie chce.
Hetman Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Ha ha, sory kolego ale nie Tobie oceniać gdzie powinienem pracować. Ps. zapewniam Cię że zmierzyć się da. Poza tym nie posiadam suwmiarki calowej, a przeliczać mi sie nie chce. Właśnie udowodniłeś jakim jesteś specjalistą . To "coś" może robić za sprawdzian i to w bardzo ograniczonym (niedokładnym) zakresie a nie za przyrząd, którym zmierzysz dokładny wymiar - przykład, traf na kulkę w pośrednim wymiarze. Kulek masz aż tyle wymiarów w rowerze, że nie możesz zapamiętać kilku nominalnych? Naprawdę, musisz je rzadko widywać, o ile faktycznie w serwisie pracujesz tak w ogóle.
radomir82 Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Nie ośmieszaj się "Inżynierze", tak się składa cwaniaku że w rowerach używa sie kulek w rozmiarach calowych: 1/4 , 7/32 , 3/16, 5/32 i 1/8", i akurat taki przymiar pokrywa cały zakres wielkości, pośrednie to możesz mieć ale "obrobione" albo z radzieckiej "ukrainy". Obserwuję cie już trochę na forum kolego, strasznie się puszysz chłopie, posiadasz jakąś wiedzę teoretyczną w dziedzinie technicznej, ale o rowerach to się musisz jeszce dużo nauczyć. Pozdro i nie napinaj się tak bo zamęt Pan siejesz HETMANIE.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.