Bogutinni Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Cześć Niedawno nabyłem Krossa Hexa V4 i z czasem zamierzam wkładać w niego części z wyższych półek. Natomiast nie wiem jak to jest z kasetą... Mam obecnie 7rz a w przyszłości chciałbym zmienić na 9rz. I tutaj zadaję pytanie, czy się "zmieści"? Jak to jest? Słyszałem rozmowę pracownika sklepu rowerowego z posiadaczem właśnie tego samego roweru co ja i mówił że max wejdzie 8rz... Możecie mi to wytłumaczyć? I jakie części trzeba wymieniać przy takiej zmianie? Przepraszam, może głupie pytanie, ale jestem jeszcze laikiem w kolarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 27 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Bleh, kaseta 8 i 9 jest szersza niż 7, więc nie da rady za bardzo tego zmienić. Piasta nowa byłaby potrzebna. Gdybyś był bardzo przekonany do wymiany to musiałbyś zmienić piastę, kasetę, łańcuch i manetki. BTW. Na pewno masz kasetę a nie wolnobieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogutinni Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kurczę, fakt nie pomyślałem Mały błąd Przy okazji- jaka jest różnica między wolnobiegiem a kasetą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 27 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Wolnobieg się nakręca, bębenek jest nagwintowany, kasetę się nakłada, tam jest wielowypust. Najłatwiej sprawdzić ile ząbków ma najmniejsza zębatka - wolnobieg ma zazwyczaj 13, kaseta 11 (szosowe mają 12) Gdybyś użył wyszukiwarki zapewne znalazłbyś to szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Jeszcze bym dodał że jak masz teraz wolnobieg a chcesz założyć kasetę, to musisz zmienić piastę, a więc przeplatanie koła Cię czeka. A koło pewnie masz nie wysokiej jakości, więc samej piasty wymieniać sie nie opłaca (całe koło najlepiej wymienić). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Jak piastę zmienisz to możesz liczyć się również z wymianą szprych, bo te które masz obecnie będą za krótkie lub za długie. Droga inwestycja Cię czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Dokładnie. Na wszystko musisz liczyć min. 500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogutinni Napisano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Dzięki wielkie Teraz już wszystko rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 W niższych hexach były wolnobiegi. Ale nic straconego, czasem się zdarzają jakieś chińskie na 8 , jak dobrze poszukasz. Oczywiście wiesz, jak to jest z chińszczyzną. A shimano zrobiło jeden świetny wolnobieg na 7 z zakresem 11-34 więc to nie jest oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogutinni Napisano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Nie nie, nie chcę eksperymentować z chińszczyzną Wolę zbierać cały sezon $ i kupić rzeczy z górnych półek, niż szybko kupić jakieś badziewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 29 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Dokładnie miernota gorsza od niczego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 No to zbieraj, ładny pieniądz wyjdzie. Kaseta, piasta, przeplatanie (albo nowe kółko całe) i manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.