Skocz do zawartości

[opony] Opona Zimowa 28"

szczepa_n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję opony na zime na mojego crossa, bo jak dzis sie wyalem na sniegu w ''szosowych'' to zdalem sobie sprawe ze to koniecznosc :025:

Czy moze mi ktos polecic jakies niedrogie dobre oponki? Ciezko ogolnie takowe znalezc na necie... ;)

Napisano

Pewnie zamierza wydać o wiele mniej i tutaj jedynym rozsądnym rozwiązaniem poniżej 180-200zł będzie zrobienie własnych oponek z kolcami. Ja też zeszłej zimy wyrżnąłem parę razy na oponkach przystosowanych niby do błota i niestety rozważam opcję opon z kolcami (niestety= 200zł lub więcej)

Tak naprawdę żadna firma nie robi opon z typowo zimową mieszanką gumy która pozwalała by na lepszą przyczepność, kolce to jedyne i w miarę bezpieczne rozwiazanie na śnieg i lód. Jedynie w warunkach miękkiego i płytkiego śniegu można sobie pozwolić na jazdę bez kolców ale rozumiem że autor wątku szuka raczej czegoś na asfalt/chodnik - przy temp. poniżej 0 nie ma bata: zawsze się zbierze trochę lodu na czymś takim.

Rafaello

Napisano

Tak jak mówisz - głównie potrzeba czegoś na miasto. Ale zimą to fajniej gdzieś na jakieś pagórki poza miasto się wybrać ;) Takie w cenie powyżej 100 zł za sztukę Continentala czy Schwalbe to znalazłem, ale sądziłem, że może ktoś zna jakieś podobne, a tańsze. Sądzicie, że te zlinkowane Kendy będą za słabe czy cokolwiek mogą pomóc? Zrobić zimowej opony z kolcami na razie nie mam z czego, bo nie mam starej szerszej opony żadnej. Chyba, że kupiłbym właśnie te i za rok zrobił w nich kolce :)

Napisano

Ta Kenda na pewno troszkę pomoże ale moim zdaniem niewiele. i niestety ma chyba za małe klocki na bieżniku żeby udało się zrobić ją później z kolcami. Jeśli już to szukaj właśnie oponki z klockami takimi jak w tym Continentalu.

Rafaello

Napisano

Poprzeglądaj stronki firm oponiarskich, pewnie ktoś coś takiego robi - i potem szukaj i pytaj w sklepach, trochę zachodu będzie ale coś powinieneś znaleźć

Rafaello

Napisano

w zależności od powierzchni po jakiej będziesz jeździł, to możesz sobie zrobić taniutką zimówkę. za 25zł już masz świetną na ubity śnieg, lód :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ktoś już tutaj polecał tę oponkę Continental Nordic Spike http://cyklotur.com/go/_info/?id=3420&sess...0d38613bd94c480

Cena zaporowa niestety 172zł ;) Wątpię abyś znalazł coś dobrego i niedrogiego na obecne warunki.

Ja przymierzam się do zakupu oponek Continental Vapor - http://cyklotur.com/go/_info/?id=3256&sess...0d38613bd94c480

Cena mniej zaporowa bo 51zł za sztuke ale to bardziej oponka w cięższy teren, błoto i szuter niż na śnieg i lód.

A tak w ogóle to zapraszam użytkowników Crossa do wpisania się tutaj: :twisted:

<<CROSS - Bike Team>>

http://forumrowerowe.jgc.pl/-t9823.html

Pozdro!

• 2 lata później...
Napisano

Właśnie w tym roku zaskoczył mnie pierwszy raz śnieg. Jako że po mieście poruszam się rowerem to i rowerem musiałem wracać podczas niezlej chlapy. Mało co sie nie wywalilem przy hamowaniu i przy skrecaniu. Czy istnieją jakieś opony zimowe do kół 700-28c. Teraz mam kenda kwesty zalozone i w takich warunkach (leciutka warstwa sniegu i duzo wody) nie sprawdzają się one i trzeba wolno jechać. A gdy jade wolno to wtedy posiadanie mojej crossówki traci sens :/ Jakies rady?

Napisano

Jeżdzę na Panaracer rolling stone, nie wiem czy gdzieś są do kupienia, już 2 zimy w nich przejeździłem i nie było z nimi problemu, bez różnicy czy snieg ubity czy puszek. Z typowo zimowych to są schwalbe marathon winter, z kolcami. Jest też seria CX, specjalnie do przejału więc i one mogą się sprawdzić,

pozdro.

Napisano
Jeżdzę na Panaracer rolling stone, nie wiem czy gdzieś są do kupienia, już 2 zimy w nich przejeździłem i nie było z nimi problemu, bez różnicy czy snieg ubity czy puszek. Z typowo zimowych to są schwalbe marathon winter, z kolcami. Jest też seria CX, specjalnie do przejału więc i one mogą się sprawdzić,

pozdro.

tak są do kupienia na www.velo.pl i pewnie w kilku innych sklepach także

oponki badzo przyjemne, dają radę w przeróżnym terenie

podrawiam,

Bartosz

Napisano

Witam,

Pozwolę sobie skopiować recenzję jaką "popełniłem" w zeszłym roku na innym portalu,

Opony Schwalbe Snow Stud (jeszcze nie przełożone) ale pewnie już niedługo.

Oponki na koła 28 cali.

Ulubiona marka Schwalbe jak zwykle droga,(119 PLN/szt) ale jakościowo OK. Opona nie ma "kolców" sensu stricto, sa to raczej małe walce z hartowanej stali, co nie zmienia faktu że przy zakładaniu można się pokaleczyć :icon_mrgreen:). Po założeniu należy w/g producenta przejechać kilkanaście km po twardej nawierzchni żeby kolce ułożyły się w oponie. Schwalbe zaleca eksploatację na dwóch ciśnieniach - na czarnym asfalcie nabicie 5 atm pozwala nie zużywać kolców; zejście do ca. 2.5 na śniegu włącza do napędzania boki bieżnika z kolcami. Opory i hałasy toczenia na asfalcie, po przesiadce z semislicków zauważalnie wzrastają, ale to wina agresywnego bieżnika, kolców i wkładki antyprzebiciowej. Jazda: świeży śnieg tnie jak masełko, ubity śnieg - parametry trakcyjne bez zmian. Po wjeździe na lód/śnieg + zmrożone koleiny wrażenia są bardzo podobne do jazdy w rzadkim błocie. Rower "pływa", wymaga większej koncentracji, ale z grubsza zachowuje zamierzony kierunek jazdy. Uślizg przodu bardzo łatwo wyczuwalny i do opanowania, bo następuje "w zwolnionym tempie". Uślizgów tyłu nie stwierdzono na żadnej nawierzchni. 120 kolców na oponę, czyli po 60 z każdej strony. Myślę że gdyby były gęściej umieszczone rower dałoby się kontrolować w pełni, nie tylko "z grubsza". Minusy opony to na pewno waga, (800 g/szt), opory toczenia i cena. Choć to kevlar - dość ciężko ją założyć. Niezaprzeczalny plus: wrażenia z jazdy "po białym" i poczucie że można sobie pozwolic na więcej niż na zwykłej oponie. Jakość/cena dałbym minus 4 na 5 możliwych. Do jazdy zimą nie jest niezbędna, ale znacznie ją uprzyjemnia.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam.

Kupiłem miesiąc temu 2 sztuki SCHWALBE MARATHON WINTER 28x1,60 po pierwszym oblodzeniu.

Jednak przyszła odwilż i opony czekają na zimę. Przynajmniej mnie zima w tym roku nie zaskoczy:)

Ma ktoś doświadczenie jak się na tym jeździ? Ciekawi mnie jak się zachowuje przy odwilży i na błocie pośniegowym.

Napisano

Tak naprawde do jazdy po miescie nie potrzeba jakichs specjalnych opon. Wiadomo, pada ostry snieg - jest niebezpiecznie i trzeba zwolnic, ale to trwa z reguly nie dluzej, niz dojazd do pracy w jedna strone. Potem sytuacja sie klaruje i jest normalnie. Jezdze od dwoch zimowych sezonow na kompletnie lysych Schwalbe Kojak i w Poznaniu byly w tym czasie 4-5 dni gdy musialem jechac wolniej przez snieg. Ale i tak wtedy jechalem na poziomie ruchu samochodowego, tak ze nie odczuwalem dyskomfortu.

Napisano

Ja przejezdzam cały Wrocław do pracy wałami.

I czasami jest niebezpiecznie.

W zacienionych miejscach gdzie ludzie mało chodzą na kostce długo utrzymuje się lód. Tak było w zeszłym roku. Na ulicach i chodnikach dawno wszystko stopniało a na uboczu lodowisko.

Co innego jak jeździ się chodnikiem a co innego jak wjedziesz na mniej uczęszczany trakt. Najgorsze są wały gdzie ludzie tylko częściowo rozchodzą śnieg, a następnie to wszystko zamarznie. Po chodnikach wszystko ludzie zdepczą i jest ok.

Napisano

Mam do sprzedania nowe opony zimowe Continental NORDIC SPIKE.

• cena : drutówka: 90zł /szt.
  • opona z kolcami na zimę : 120 kolców
  • otwarty bieżnik dla przyczepności na śniegu
  • technologia : trzy warstwy oplotu/ 84 TPI
  • rozmiar : 700X42C
  • waga : drutówka: 850g (700X42C 120 kolców)
  • ciśnienie zalecane - bar (psi) : 3,5
  • ciśnienie maksymalne - bar (psi) : 4,5

Mogę wystawić na allegro lub możemy umówić się telefonicznie : 608 47 07 37

Wystawiam paragon lub fakturę VAT.

Gwarancja 2 lata.

W załączniku przesyłam 2 fotki na których jest wersja opony z 240 kolcami .

Opony które posiadam nie mają dwóch środkowych rzędów kolcy.

Pozdrawiam.

post-111069-1230029274_thumb.jpg

post-111069-1230029286_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...