szczepa_n Napisano 28 Grudnia 2005 Napisano 28 Grudnia 2005 Potrzebuję opony na zime na mojego crossa, bo jak dzis sie wyalem na sniegu w ''szosowych'' to zdalem sobie sprawe ze to koniecznosc :025: Czy moze mi ktos polecic jakies niedrogie dobre oponki? Ciezko ogolnie takowe znalezc na necie...
Marix Napisano 29 Grudnia 2005 Napisano 29 Grudnia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=79241096
Rafaello Napisano 29 Grudnia 2005 Napisano 29 Grudnia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=79241096 Lepsze to niż slick ale żadna rewelacja w takich warunkach jakie teraz mamy za oknem . Poszukaj raczej czegoś z kolcami, Continental robi takie coś co się nazywa Nordic Spike na 28" ale cena za sztukę to niestety ok stówki Rafaello
sirspider Napisano 29 Grudnia 2005 Napisano 29 Grudnia 2005 Tutaj na forum jest "przepis" jak własnoręcznie zrobić oponę zimową (ja jakieś 15 min temu skończyłem robić drugą w tym roku "zimówke" )
Marix Napisano 29 Grudnia 2005 Napisano 29 Grudnia 2005 nie przypuszczałem że autor zamierza wydać 250 zł na opony
Rafaello Napisano 29 Grudnia 2005 Napisano 29 Grudnia 2005 Pewnie zamierza wydać o wiele mniej i tutaj jedynym rozsądnym rozwiązaniem poniżej 180-200zł będzie zrobienie własnych oponek z kolcami. Ja też zeszłej zimy wyrżnąłem parę razy na oponkach przystosowanych niby do błota i niestety rozważam opcję opon z kolcami (niestety= 200zł lub więcej) Tak naprawdę żadna firma nie robi opon z typowo zimową mieszanką gumy która pozwalała by na lepszą przyczepność, kolce to jedyne i w miarę bezpieczne rozwiazanie na śnieg i lód. Jedynie w warunkach miękkiego i płytkiego śniegu można sobie pozwolić na jazdę bez kolców ale rozumiem że autor wątku szuka raczej czegoś na asfalt/chodnik - przy temp. poniżej 0 nie ma bata: zawsze się zbierze trochę lodu na czymś takim. Rafaello
szczepa_n Napisano 30 Grudnia 2005 Autor Napisano 30 Grudnia 2005 Tak jak mówisz - głównie potrzeba czegoś na miasto. Ale zimą to fajniej gdzieś na jakieś pagórki poza miasto się wybrać Takie w cenie powyżej 100 zł za sztukę Continentala czy Schwalbe to znalazłem, ale sądziłem, że może ktoś zna jakieś podobne, a tańsze. Sądzicie, że te zlinkowane Kendy będą za słabe czy cokolwiek mogą pomóc? Zrobić zimowej opony z kolcami na razie nie mam z czego, bo nie mam starej szerszej opony żadnej. Chyba, że kupiłbym właśnie te i za rok zrobił w nich kolce
Rafaello Napisano 30 Grudnia 2005 Napisano 30 Grudnia 2005 Ta Kenda na pewno troszkę pomoże ale moim zdaniem niewiele. i niestety ma chyba za małe klocki na bieżniku żeby udało się zrobić ją później z kolcami. Jeśli już to szukaj właśnie oponki z klockami takimi jak w tym Continentalu. Rafaello
szczepa_n Napisano 30 Grudnia 2005 Autor Napisano 30 Grudnia 2005 Tylko oprocz tych oponek Kendy nie znalazlem zadnych innych :029:
Rafaello Napisano 30 Grudnia 2005 Napisano 30 Grudnia 2005 Poprzeglądaj stronki firm oponiarskich, pewnie ktoś coś takiego robi - i potem szukaj i pytaj w sklepach, trochę zachodu będzie ale coś powinieneś znaleźć Rafaello
sirspider Napisano 2 Stycznia 2006 Napisano 2 Stycznia 2006 w zależności od powierzchni po jakiej będziesz jeździł, to możesz sobie zrobić taniutką zimówkę. za 25zł już masz świetną na ubity śnieg, lód
Selvan82 Napisano 26 Stycznia 2006 Napisano 26 Stycznia 2006 Ktoś już tutaj polecał tę oponkę Continental Nordic Spike http://cyklotur.com/go/_info/?id=3420&sess...0d38613bd94c480 Cena zaporowa niestety 172zł Wątpię abyś znalazł coś dobrego i niedrogiego na obecne warunki. Ja przymierzam się do zakupu oponek Continental Vapor - http://cyklotur.com/go/_info/?id=3256&sess...0d38613bd94c480 Cena mniej zaporowa bo 51zł za sztuke ale to bardziej oponka w cięższy teren, błoto i szuter niż na śnieg i lód. A tak w ogóle to zapraszam użytkowników Crossa do wpisania się tutaj: :twisted: <<CROSS - Bike Team>> http://forumrowerowe.jgc.pl/-t9823.html Pozdro!
Selvan82 Napisano 29 Stycznia 2006 Napisano 29 Stycznia 2006 Znalazłem jeszcze jedną ciekawę oponkę Ritchey Comp Z.E.D. 700 http://www.ritcheylogic.com/web/Ritchey~Lo...ompZED700.html#
susi33 Napisano 21 Listopada 2008 Napisano 21 Listopada 2008 Właśnie w tym roku zaskoczył mnie pierwszy raz śnieg. Jako że po mieście poruszam się rowerem to i rowerem musiałem wracać podczas niezlej chlapy. Mało co sie nie wywalilem przy hamowaniu i przy skrecaniu. Czy istnieją jakieś opony zimowe do kół 700-28c. Teraz mam kenda kwesty zalozone i w takich warunkach (leciutka warstwa sniegu i duzo wody) nie sprawdzają się one i trzeba wolno jechać. A gdy jade wolno to wtedy posiadanie mojej crossówki traci sens :/ Jakies rady?
Myszek Napisano 21 Listopada 2008 Napisano 21 Listopada 2008 Jeżdzę na Panaracer rolling stone, nie wiem czy gdzieś są do kupienia, już 2 zimy w nich przejeździłem i nie było z nimi problemu, bez różnicy czy snieg ubity czy puszek. Z typowo zimowych to są schwalbe marathon winter, z kolcami. Jest też seria CX, specjalnie do przejału więc i one mogą się sprawdzić, pozdro.
zgud Napisano 22 Listopada 2008 Napisano 22 Listopada 2008 Jeżdzę na Panaracer rolling stone, nie wiem czy gdzieś są do kupienia, już 2 zimy w nich przejeździłem i nie było z nimi problemu, bez różnicy czy snieg ubity czy puszek. Z typowo zimowych to są schwalbe marathon winter, z kolcami. Jest też seria CX, specjalnie do przejału więc i one mogą się sprawdzić,pozdro. tak są do kupienia na www.velo.pl i pewnie w kilku innych sklepach także oponki badzo przyjemne, dają radę w przeróżnym terenie podrawiam, Bartosz
slav4 Napisano 22 Listopada 2008 Napisano 22 Listopada 2008 Witam, Pozwolę sobie skopiować recenzję jaką "popełniłem" w zeszłym roku na innym portalu, Opony Schwalbe Snow Stud (jeszcze nie przełożone) ale pewnie już niedługo. Oponki na koła 28 cali. Ulubiona marka Schwalbe jak zwykle droga,(119 PLN/szt) ale jakościowo OK. Opona nie ma "kolców" sensu stricto, sa to raczej małe walce z hartowanej stali, co nie zmienia faktu że przy zakładaniu można się pokaleczyć ). Po założeniu należy w/g producenta przejechać kilkanaście km po twardej nawierzchni żeby kolce ułożyły się w oponie. Schwalbe zaleca eksploatację na dwóch ciśnieniach - na czarnym asfalcie nabicie 5 atm pozwala nie zużywać kolców; zejście do ca. 2.5 na śniegu włącza do napędzania boki bieżnika z kolcami. Opory i hałasy toczenia na asfalcie, po przesiadce z semislicków zauważalnie wzrastają, ale to wina agresywnego bieżnika, kolców i wkładki antyprzebiciowej. Jazda: świeży śnieg tnie jak masełko, ubity śnieg - parametry trakcyjne bez zmian. Po wjeździe na lód/śnieg + zmrożone koleiny wrażenia są bardzo podobne do jazdy w rzadkim błocie. Rower "pływa", wymaga większej koncentracji, ale z grubsza zachowuje zamierzony kierunek jazdy. Uślizg przodu bardzo łatwo wyczuwalny i do opanowania, bo następuje "w zwolnionym tempie". Uślizgów tyłu nie stwierdzono na żadnej nawierzchni. 120 kolców na oponę, czyli po 60 z każdej strony. Myślę że gdyby były gęściej umieszczone rower dałoby się kontrolować w pełni, nie tylko "z grubsza". Minusy opony to na pewno waga, (800 g/szt), opory toczenia i cena. Choć to kevlar - dość ciężko ją założyć. Niezaprzeczalny plus: wrażenia z jazdy "po białym" i poczucie że można sobie pozwolic na więcej niż na zwykłej oponie. Jakość/cena dałbym minus 4 na 5 możliwych. Do jazdy zimą nie jest niezbędna, ale znacznie ją uprzyjemnia.
klopot Napisano 23 Grudnia 2008 Napisano 23 Grudnia 2008 Witam. Kupiłem miesiąc temu 2 sztuki SCHWALBE MARATHON WINTER 28x1,60 po pierwszym oblodzeniu. Jednak przyszła odwilż i opony czekają na zimę. Przynajmniej mnie zima w tym roku nie zaskoczy:) Ma ktoś doświadczenie jak się na tym jeździ? Ciekawi mnie jak się zachowuje przy odwilży i na błocie pośniegowym.
Klosiu Napisano 23 Grudnia 2008 Napisano 23 Grudnia 2008 Tak naprawde do jazdy po miescie nie potrzeba jakichs specjalnych opon. Wiadomo, pada ostry snieg - jest niebezpiecznie i trzeba zwolnic, ale to trwa z reguly nie dluzej, niz dojazd do pracy w jedna strone. Potem sytuacja sie klaruje i jest normalnie. Jezdze od dwoch zimowych sezonow na kompletnie lysych Schwalbe Kojak i w Poznaniu byly w tym czasie 4-5 dni gdy musialem jechac wolniej przez snieg. Ale i tak wtedy jechalem na poziomie ruchu samochodowego, tak ze nie odczuwalem dyskomfortu.
klopot Napisano 23 Grudnia 2008 Napisano 23 Grudnia 2008 Ja przejezdzam cały Wrocław do pracy wałami. I czasami jest niebezpiecznie. W zacienionych miejscach gdzie ludzie mało chodzą na kostce długo utrzymuje się lód. Tak było w zeszłym roku. Na ulicach i chodnikach dawno wszystko stopniało a na uboczu lodowisko. Co innego jak jeździ się chodnikiem a co innego jak wjedziesz na mniej uczęszczany trakt. Najgorsze są wały gdzie ludzie tylko częściowo rozchodzą śnieg, a następnie to wszystko zamarznie. Po chodnikach wszystko ludzie zdepczą i jest ok.
maratonczyk Napisano 23 Grudnia 2008 Napisano 23 Grudnia 2008 Mam do sprzedania nowe opony zimowe Continental NORDIC SPIKE. cena : drutówka: 90zł /szt. opona z kolcami na zimę : 120 kolców otwarty bieżnik dla przyczepności na śniegu technologia : trzy warstwy oplotu/ 84 TPI rozmiar : 700X42C waga : drutówka: 850g (700X42C 120 kolców) ciśnienie zalecane - bar (psi) : 3,5 ciśnienie maksymalne - bar (psi) : 4,5 Mogę wystawić na allegro lub możemy umówić się telefonicznie : 608 47 07 37 Wystawiam paragon lub fakturę VAT. Gwarancja 2 lata. W załączniku przesyłam 2 fotki na których jest wersja opony z 240 kolcami . Opony które posiadam nie mają dwóch środkowych rzędów kolcy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.