rybciasum Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Ale halo halo, o jakich my rowerach mówimy ?? Jak ukradną Ci makrokesza za 400 zł oznakowanego to złodzieje nic z nim nie zrobią, ale jak to będzie już jakiś na shimano alivio chociaż, to rame zmieniają i rower idzie na sprzedaż z inną ramą, więc co daje to znakowanie?
TrzecieKolo Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Dokładnie tak, ramę oznakowaną mogą wyrzucić i sprzedać po prostu części. Generalnie najlepiej dobrych rowerów nie zostawiać bez opieki, nawet z tysiącem zabezpieczeń. Widziałem gdzieś w necie taki eksperyment zrobiony przez TVP info, gość chodził po centrum chyba Poznania, w biały dzień, masa ludzi, z sekatorem, czy czymś w tym rodzaju i kradł rowery. Nikt nawet nie zwrócił uwagi, miał 100% sukcesu, rozcinał zabezpieczenia i odjeżdżał na rowerze. Zostawiać tylko jakieś tanie bajki, a drogich nie spuszczać z oczu, przynajmniej w dużych miastach tak jest. Mojej koleżance zawinęli Garego Fishera o 13 w weekend sprzed sklepu w centrum Warszawy, na maxa dużo ludzi, a rower był przypięty... Weszła do sklepu na dosłownie 5 minut po picie...
Grand231 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Mojej koleżance zawinęli Garego Fishera o 13 w weekend sprzed sklepu w centrum Warszawy, na maxa dużo ludzi, a rower był przypięty... Weszła do sklepu na dosłownie 5 minut po picie... Taki to już kraj ta Polska, jako ciekawostkę dodam przykład rowerzysty, który na rowerze zjechał cały świat a gdzie mu ukradli rower?-w Polsce.
borek Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Wracając do tematu, czy ktoś ma doświadczenie z zabezpieczeniami typu podkowa zapinanymi na tylnym kole? O takimi: http://allegro.pl/axa-solid-blokada-typu-podkowa-oryginal-okazja-i1699630564.html Od łańcuchów odstrasza mnie waga, U-locka nie mam gdzie wozić. Może takie coś się sprawdzi, tym bardziej że jest to rzadko spotykany typ blokady, więc powinien być zaskoczeniem dla złodzieja?
mklos1 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Niezłe! Złodziej weźmie rower na plecy i sobie pójdzie... Moim zdaniem to żadne zabezpieczenie. Jakaś farsa. Podjeżdżasz samochodem combi, wrzucasz na pakę i odjeżdżasz.
Grand231 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Dlatego najlepszym zabezpieczeniem jest nie spuszczanie roweru z oka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.