karniak Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Podczas jazdy rowerem, słyszę dziwny dźwięk w korbce/łańcuchu. Rozebrałem już całe koło i hamulec. Wszystko sprawdziłem, ale po założeniu nadal słychać ten dźwięk. Pewnie to ma związek z tym że wcześniej korbę czyściłem wd-40. Tylko teraz nie wiem co mam posmarować, aby wszystko ładnie chodziło? I czy zwykły olej teflonowy wystarczy? VIDEO http://www.youtube.com/watch?v=ASlVgS02xIU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 W temacie piszesz korba, nagrywasz kasetę... Moim zdaniem może być coś nie tak z bębenkiem... EDIT: Jakieś trzeszczenie też słychać... Może kółka w przerzutce... U mnie np piszczały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Proponowałbym zdjąć łańcuch i pokręcić samą korbą i potem samą kasetą.Wtedy zlokalizujesz żródło tego trzeszczenia. Może to być z zamocno skręconych łożysk korby,coś z bębenkiem.Może też przerzutka być nieco żle wyregulowana. Kręcisz na filmiku do tyłu czy podczas jazdy też to słychać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karniak Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kręcę do tyłu. A w czasie jazdy prawie tego nie słychać, ale słychać. Dodam tylko że wczoraj przed czyszczeniem/myciem roweru wszystko było ok. W serwisie, za naprawę "tego czegoś" policzyli sobie 70zł. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Słabe nagrane,a le jak dla mnie to łańcuch trący o prowadnicę przerzutki wydaje taki odgłos. Wrzuć max bieg z tyłu - znikło? A do tego jak by kółka tylnej przerzutki piszczały na tulejkach. Nie wiem po cholerę nagrywasz kasetę jak to coś w okolicach korby.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickey11 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nagrałeś kasete zamiast korbe. Ściąg z korby łańcuch i wtedy nią pokręć. Jak będzie z niej słychać to znaczy że po smarowaniu mogło jakieś resztki piachu zostać i tak szumi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karniak Napisano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Przepraszam za błędny tag powinno być [kaseta] Dźwięk słychać w piascie/kasecie, ale bardziej w piascie. Myślę że to ma związek z tym że pryskałem te okolice wd-40. Tylko teraz gdzie i co mam posmarować i czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Mi się wydaje że to tylna piasta, a dokładnie bębenek. Pokręć kołem i zobacz czy kaseta pływa. Najrozsądniej będzie chyba jak oddasz to do serwisu, ale wtedy musiałbyś czekać 2 tygodnie. Te piasty są raczej dobrze uszczelnione, ale jak napisałeś, że psikałeś WD-40 to lepiej byłoby to otworzyć, wyczyścić i przesmarować. Jak się zdecydujesz żeby to przeserwisować samemu, to będziesz potrzebował bacika do kaset, klucza do kaset, klucza płaskiego do konusów piast, zwykłego francuza, imbusa 11, troche smaru stałego i szmat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.