Skocz do zawartości

[korba] Gdzie nasmarować korbę?

karniak

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas jazdy rowerem, słyszę dziwny dźwięk w korbce/łańcuchu.

Rozebrałem już całe koło i hamulec. Wszystko sprawdziłem, ale po założeniu nadal słychać ten dźwięk. Pewnie to ma związek z tym że wcześniej korbę czyściłem wd-40. Tylko teraz nie wiem co mam posmarować, aby wszystko ładnie chodziło?

I czy zwykły olej teflonowy wystarczy?

VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=ASlVgS02xIU

Proponowałbym zdjąć łańcuch i pokręcić samą korbą i potem samą kasetą.Wtedy zlokalizujesz żródło tego trzeszczenia. :thumbsup:

Może to być z zamocno skręconych łożysk korby,coś z bębenkiem.Może też przerzutka być nieco żle wyregulowana.

Kręcisz na filmiku do tyłu czy podczas jazdy też to słychać?

Kręcę do tyłu. A w czasie jazdy prawie tego nie słychać, ale słychać. :)

Dodam tylko że wczoraj przed czyszczeniem/myciem roweru wszystko było ok.

W serwisie, za naprawę "tego czegoś" policzyli sobie 70zł. :/

Słabe nagrane,a le jak dla mnie to łańcuch trący o prowadnicę przerzutki wydaje taki odgłos. Wrzuć max bieg z tyłu - znikło? A do tego jak by kółka tylnej przerzutki piszczały na tulejkach. Nie wiem po cholerę nagrywasz kasetę jak to coś w okolicach korby.. ;)

Przepraszam za błędny tag powinno być [kaseta]

Dźwięk słychać w piascie/kasecie, ale bardziej w piascie.

Myślę że to ma związek z tym że pryskałem te okolice wd-40.

Tylko teraz gdzie i co mam posmarować i czym? :(

Mi się wydaje że to tylna piasta, a dokładnie bębenek.

Pokręć kołem i zobacz czy kaseta pływa.

Najrozsądniej będzie chyba jak oddasz to do serwisu, ale wtedy musiałbyś czekać 2 tygodnie.

Te piasty są raczej dobrze uszczelnione, ale jak napisałeś, że psikałeś WD-40 to lepiej byłoby to otworzyć, wyczyścić i przesmarować.

Jak się zdecydujesz żeby to przeserwisować samemu, to będziesz potrzebował bacika do kaset, klucza do kaset, klucza płaskiego do konusów piast, zwykłego francuza, imbusa 11, troche smaru stałego i szmat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...