Skocz do zawartości

[v-brake] urwana śruba w czopie hamulca

beelee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

podczas wymiany hamulców (dokręcania jednej ze śrub która je trzyma), zerwała mi się główka śruby (imbus). zerwała się tak, że jest na równo z czopem.

czy jest możliwość wymiany czopa trzymającego hamulec, a jeśli tak, to jak to zrobić?

dzięki za wszystkie odp.

Napisano

Śrubę dostaniesz nową na pewno, tylko musisz się pozbyć urwanego rdzenia śruby który został w piwocie. Ostatecznie gdy nie będzie się dało taki piwot też kupisz i przekręcisz na nowy.

Napisano

Zależy jaka rama... A ramię hamulca dasz radę zdjąć?

dam radę

Czop czyli tak zwany piwot można wymienić o ile jest przykręcany,a nie przyspawany!

czop, piwot - jak zwał tak zwał ;)

jak to poznać

zrobię fotki i później wrzucę, może wtedy będzie się dało łatwiej ocenić

Napisano

Na dole przy piwocie powinieneś mieć miejsce na klucz 10 albo 12 ;) zaraz nad tym o co zaczepiasz sprężyne hamulca.

nie posiadam :(

Napisano

Widać wyraźnie że tu nic nie odkręcisz,są patenty na wykręcanie zerwanych śrub,tutaj nic nie rozwiercisz i nie wkręcisz nowego,jakikolwiek warsztat mechaniki precyzyjnej powinien za dwa piwka to wykręcić.

Napisano

Za piwka to teraz nikt nic nie robi...

Trzeba to ostrożnie nawiercić i spróbować wykrętakiem, Albo przejechać po całości i gwintownikiem.

Co to za rama jest? Wygląda na jakiś zabytek.

Napisano

Za piwka to teraz nikt nic nie robi...

Trzeba to ostrożnie nawiercić i spróbować wykrętakiem, Albo przejechać po całości i gwintownikiem.

Co to za rama jest? Wygląda na jakiś zabytek.

zabytek, zabytek ;) jakiś stary ROMET Atlas

już naprawione. nawierciłem urwana śrubę, tak że mogłem użyć śrubokręta do wykręcenia i... udało się :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...