tresor Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam , czytałem kompedium i probowałem juz regulowac i nic , a wiec mam problem z jednym ramieniem tylego v-brake po nacisnieciu klamki pracuje tylko jedno ramie , dodam że kreciłem śrubka przy hamulcu i nic nie daje.zaraz dodam zdjecie dodaje foto jak to wygląda Witam , czytałem kompedium i probowałem juz regulowac i nic , a wiec mam problem z jednym ramieniem tylego v-brake po nacisnieciu klamki pracuje tylko jedno ramie , dodam że kreciłem śrubka przy hamulcu i nic nie daje.zaraz dodam zdjecie dodaje foto jak to wygląda Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 moze sprężyna jest za słabo napieta zrób tak: zdejmij linke z ramienia odkrec hamulce od roweru odkrec wszystkie śrubki w nich złóż jeszcze raz zostawiając odkrecone te śrubki po bokach co jak je sie wkreci to odciagają ramie (na obrazku spring tension centering screw) załóż hamulce na piwoty i dokreć mocno - zobacz czy ramiona ruszają sie gładko i bez oporów załóż linke wyreguluj klocki !I teraz sedno sprawy: dokrecając śrubke z jednej strony napnij spreżyne tak zeby przeciwne ramie z klockiem przylegało do obreczy później dokrec sróbke z na drógim ramieniu tak żeby pierwsze ramie sie od niej odsuneło i zeby z zadnej strony klocek nie ocierał o obrecz mozesz pominać odkrecanie hamulca - pisałem to jak jeszcze nie było zdjecia Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 dzieki , teraz oba odbijają , ale te remie po lewej patrzac od tyłu jest bardziej odchylone od obreczy krecenie sroby nic nie pomaga nada; w tej samej pozycji jest klocek, a te co teraz dokreciłem jest tylko lekko od obręczy oddalone. dzieki , teraz oba odbijają , ale te remie po lewej patrzac od tyłu jest bardziej odchylone od obreczy krecenie sroby nic nie pomaga nada; w tej samej pozycji jest klocek, a te co teraz dokreciłem jest tylko lekko od obręczy oddalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 wiec odkrec troche śrube w lewym ramieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 jeszcze mozesz miec takie cos (wspominalem juz komus o tym) ze pivot jest za krótki i śruba i jest tak dokrecona ze sa opory śruba-ramie hamulca . Spróbuj tak : odkręć śrube mocujaca to ramie hamulca i (tylko trosze odkrec zeby mozna bylo odkrecac srube palcami i wtedy sprawdz czy lzej chodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 wiec odkrec troche śrube w lewym ramieniu kreceni w lewym ramieniu nic nei daje , ramie dalej w tej samej pozycji , dodam ze rower nowy Unibike Fusion 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 zobacz od dołu pod hamulcem w ramie, beda takie 3 dziurki i w jedną z nich bedzie wsadzony taki bolec od hamulca zobacz czy w obu ramionach bolce sa w tych samych dziurkach, jeśli nie to odkrec hamulec i wsadź oba w środkową dziurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 zobacz od dołu pod hamulcem w ramie, beda takie 3 dziurki i w jedną z nich bedzie wsadzony taki bolec od hamulca zobacz czy w obu ramionach bolce sa w tych samych dziurkach, jeśli nie to odkrec hamulec i wsadź oba w środkową dziurkę. oba bolce są w środkowej dziurce , problem tylko w tym ze jedno ramie a dokładnie klocek jest dalej od obrczy niz drugi i nic z tym nei moge zrobic , klamka chodzi teraz lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 To teraz zobacz czy podkładki regulujące(na tym trzpieniu od klocka)w obu są tak samo,jesli są i dalej klocki są w różnych odległościach od obręczy musisz zdjąć podkładki(lub dołożyć po przeciwnej stronie)tak aby było równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Jak nowy to zasuwaj do serwisu a nie sam psujesz . Przegląd gwarancyjny już był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Miałem podobny problem z Tektro V. U mnie problemem był plastik (otacza dolną część sprężyny) blokujący hamulec. Taka wada konstrukcyjna całej serii. Rozwiązanie ? Nowe hamulce. Tym razem Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Miałem podobny problem z Tektro V. U mnie problemem był plastik (otacza dolną część sprężyny) blokujący hamulec. Taka wada konstrukcyjna całej serii. Rozwiązanie ? Nowe hamulce. Tym razem Shimano Nie bardzo chce kupywac nowe , rower jeszcze tygodnia nie ma , kombinowałem przez weekend i skonczylo sie tym ze wyrobiłem "główke" tej sróbki , byłem u siebie w miescie w rowerowym , sprzedawaca powiedział ze raczej takiej srobki nie dostane nowej , i tylko z kompletem ramion ona bedzie , wiecie mzoe jaki ta srobka ma rozmmir / fachową nazwe ? [ Jak nowy to zasuwaj do serwisu a nie sam psujesz . Przegląd gwarancyjny już był? Zamawiałem w internecie przeglądu nie miał robionego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 taką śrubke spokojnie mozesz zastapić inną dłuższą albo krótszą, idź do sklepu ze śrubkami i oni ci znajdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 witam , aktulanie sobie poradziłem i tył hamuje , ale nei zabieram sie na razie za regulacje przedniego jest troche słaby klamka chodzi lekko czy zeby łapał szybciej trzeba pokrecic ta srobka przy klamce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 tak odkrecając ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinder1 Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam! Też miałem problem z hamulcem Tektro - jedna szczęka mi nie odbijała od koła, mimo maksymalnego naciągnięcia jednej, a zluzowania drugiej sprężyny w hamulcach. Poradziłem sobie zmieniając zaczep jednej sprężyny przy pivocie (tam są te trzy otworki) tak, aby jedna była bardziej naciągnięta. Tu nasuwa mi się pytanie, czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne? Czy są jakieś przeciwwskazania żeby jedna sprężyna była w innym otworze niż druga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Nie ma żadnych przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.