Skocz do zawartości

[Łańcuch] problem z wyborem

beskid

Rekomendowane odpowiedzi

Łacuchy i kasety sram ma kijowe. Przerzutki owszem, ale łańcuchy omijaj.

A od kiedy sram ma łańcuchy kijowe? Krążą pogłoski że kasety ma kijowe - nie wiem, nie mam - nie wypowiadam się. Ale czy kolega wikrap1 ma/miał łańcuch SRAMa że go odradza? Sam mam łańcuch SRAMa i jestem bardzo zadowolony.

Jak chcesz zmienić ten łańcuch, to chyba najlepiej na taki sam jaki masz teraz (z tego co się orientuję to ig to starsza technologia). Nie masz kasety przypadkiem też zużytej? Zużyta może nie przyjąć łańcucha...

• Mod Team

Problem w tym, że jest w dobrym stanie i nie kwalifikuje się do wyminy. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ktoś polecił mi HG 50 (alivio)ale soś mi tu nie pasuje. :)

Aghh, sorry, nie zauważyłem, że stary łańcuch masz pod 7/8 rz. Jego odpowiednik to XTR, ale pod 8 rz. to go nie dostaniesz.

Tu masz HG50: http://rower-sport.pl/index.php?products=product&prod_id=292 akurat to jest bardzo dobry łańcuch, świetny stosunek jakości do ceny, to podejdzie pod 8 rz.

O ile mi wiadomo to łańcuchy IG to łańcuchy do napędów 8-mio biegowych,a łańcuchy HG są dedykowane do 9-wiątek z tyłu,więc raczej nie można tutaj mówić o odpowiednikach. B)

Proponowałbym aby nie wypowiadać się na temat o którym nie ma się pojęcia.

Cytat za ABC rowerzysty:

Kiedy w 1880r - Harris Renold - opatentował łańcych rolkowy jako sposób przenoszenia napędu, na pewno nie to skomplikowany, złożony wyrób metalowy wymagający starannej pielęgnacji. Dość szybko się zużywa . Mimo to jest najbardziej rozpowszechnioną formą przenoszenia napędu w jednośladach - stanowi on najlepszy kompromis między właściwościami użytkowymi, trwałością i komplikacją techniczną.

Łańcuch ma następującą budowę: Sworzeń przechodzi przez dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne ogniwa. Między wewnętrznymi ogniwami sworzeń jest ułożyskowany w tulejce. Między sworznie a tulejkę wtłacza się smar. Na tulejach są osadzone obrotowo rolki, których zewnętrzna powierzchnia otacza się po kołach łańcuchowych.

Długość tulejek decyduje o szerokości całego łańcucha i uniemożliwia zgniecenie blaszek w trakcie ich skuwania.

Praktycznie wszystkie łańcuchy rowerowe są wykonywane z rozmaitych gatunków stali. Tylko niezwykle drogie ich odmiany posiadają niektóre elementy wykonane z tytanu. Próby stosowania tworzyw i aluminium do produkcji łańcuchów kończyły się jak dotąd niepowodzeniem.

Łańcuchy różnią się między sobą szerokością, kształtem blaszek w ogniwach i twardością, wynikającą z użytego do ich produkcji gatunku stali. Tylko długość ogniwek jest w olbrzymiej większości łańcuchów jednakowa i wynosi dokładnie 0,5 cala. Pozostałe parametry muszą być dostosowane do typu posiadanych zębatek. Są to rodzaj normy kształtu łańcucha i zębatek - najczęściej spotykane to normy UG, HG i IG jeśli chodzi o łańcuchy Shimano

UG - UniGlide - pierwszy system ułatwiający zmianę biegów - wierzchołki koronek kasety są skręcone

HG - HyperGlide - stosowana we wszystkich wyższych grupach osprzętu, posiadając specjalnie zaprojektowany kształt łańcucha oraz dobrze przemyślany system wygięć i nacięć na zewnętrznej powierzchni zębów; IG -ulepszona wersja HG i różni się od niej dodatkowymi nacięciami zębów od wewnętrznej strony zębatek i nieco zmienioną konstrukcją łańcucha. Z systemu tego ostatecznie się wycofano, gdyż jest on droższy w produkcji, zębatki i łańcuch mają krótszą żywotność, a faktyczny wzrost łatwości zmieniania biegów jest niezauważalnym przez większość użytkowników. Można jednak wciąż spotkać rowery z zębatkami i łańcuchem zgodnym z tą normą.

UG stosuje się do niskich grup osprzętu, HG i IG jest obecnie powszechnie stosowane w pozostałych grupach.

IG 70 - zupełnie dobry łańcuch. Używam w mieszance z kasetą HG 50 i nie narzekam.

Dosępny np. tutaj:

http://xtrabike.pl/?co=352&nr=132&strona=0 - 49 zł

RadekSki napisał;

"Proponowałbym aby nie wypowiadać się na temat o którym nie ma się pojęcia".

Tylko właśnie system IG zmarł śmiercią naturalną i nie stosowano go do węższych napędów 27 biegowych(kaseta 9 trybów),a jedynie do 21 i 24 biegowych wówczas należących do najwyższych grup.Być może Shimano produkuje jeszcze łańcuchy IG,ale czy spotkałeś się może z łańcuchem IG montowanym w napędzie 27-mio biegowym bo ja nie? :thumbsup:

Raz jeszcze

O ile mi wiadomo to łańcuchy IG to łańcuchy do napędów 8-mio biegowych,a łańcuchy HG są dedykowane do 9-wiątek z tyłu,więc raczej nie można tutaj mówić o odpowiednikach. B)

1. Owszem łańcuchy IG są do napędów 8-biegowych (ewentualnie 7, trudno żeby było inaczej skoro w momencie ich wprowadzania był to "standard").

2. Nigdy nie istniało rozróżnienie o jakim piszesz wyżej (łańcuchy owe do napędów 8-biegowych były produkowane jednoczesnie). Po prostu razem z wprowadzeniem napędów 9-biegowych wprowadzono do nich odpowiednie łańcuchy w systemie HG, który jako taki jest niezależny od ilości biegów. Tak więc: łańcuch w systemie HG nie jest dedykowany do napędów 9-biegowych.

Dalej twierdzę, że swym postem wprowadzasz w błąd zainteresowanych.

Przepraszam jednoczesnie autora za te odejście od głównego tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...