Skocz do zawartości

[rower] ninety-six 1000 vs one-twenty 800

aaalata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pytanie krótkie, który z NOWYCH rowerów z tematu wybrać dla dziewczyny 160 wzrostu 45 wagi?

Rower ma służyć do rekreacyjnej turystyki górskiej.

Jeździmy właściwie tylko po szlakach (dojazd samochodem) o ile to możliwe unikając dróg asfaltowych (samochody).

Najczęściej Gorce, Beskid Mały, Śląski, Żywiecki, Sądecki, Makowski.

Jeździmy długie, pół lub całodzienne wycieczki, bez picia browarów w schroniskach.

Rower ma przede wszystkim dobrze podjeżdżać i dawać trochę komfortu i bezpieczeństwa na zjazdach.

Generalnie wchodzi w grę tylko najmniejszy rozmiar ramy 16" ale i tak obawiam się, że może być trochę za wysoki - szczególnie one-twenty, który ma wyżej oś suportu (wg schematów dokładnie na wysokości osi kół).

Wybór tych pojazdów motywuję:

- w zasięgu cenowym

- amortyzacja powietrzna - da radę dostosować do niskiej wagi użytkowniczki

- sportowa geometria (ninety six)

- przyzwoity skok - na zjeździe powinno być fajnie (one twenty)

- generalnie fajny osprzęt

Największe obawy:

- czy podjedzie pod górę (mamy doświadczenie tylko z fullami fr/dh, które nie podjeżdżają)

- czy faktycznie czterozawiasowiec meridy jest ch...owy - pompuje, usztywnia przy hamowaniu, kopie w korby

- czy nie będą za duże (przydałaby się 15") - ale to przez forum trudno sprawdzić :-)

- nie wiem w sumie, ile ważą te rowerki, ale czy dla drobnej dziewczyny nie będą za ciężkie

Ewentualnie proszę o doradzenia/odradzenie gianta yukon fx 1 lub gianta trance x3

Napisano

Raczej bym kierował się w stronę one-twenty ze względu na geometrie bardziej pod enduro czyli to co Cie raczej interesuję. Ninety-six będzie bardziej sportowy co bardziej by liczyło się w ściganiu niż turystyce. Co do rozmiaru to trzeba się przymierzyć, ale może być ciężko..Co do porównań z Giantem według mnie znacznie ciekawsze są Meridy..

Napisano

Witam.

- czy faktycznie czterozawiasowiec meridy jest ch...owy - pompuje, usztywnia przy hamowaniu, kopie w korby

merida jest jednozawiasowcem, trochę pompuje (jak większość), delikatnie się usztywnia, nie kopie w korby.

Do podjeżdżania zdecydowanie ninety-six. Ta rama jest ramą XC.

Do komfortowej jazdy w dół raczej geometria Giant Trance i One Twenty Meridy.

Giant jest nowsza konstrukcją, która ma zapobiegać bujaniu. W praktyce jest różnie, pompuje także (właśnie systemy platformowe powstały dlatego, że fulle pompują).

Trance i One Twenty to są rowery ściekowe.

w tych dwóch tematach jest dużo informacji nt Gianta Trance i One Twienty

http://www.forumrowe...e-ghost-merida/

http://www.forumrowe...r-full-do-3500/

Napisano

Jeśli dziewczyna szybko nie zjeżdża to brałbym HT o spokojnej geometrii. Zalet fulla nie wykorzysta bez rozwijania dużych prędkości, a będzie trochę przeszkadzał na podjazdach. Komfort zapewnią szerokie opony bez dętek z ciśnieniem około 1,2 bar.

Napisano

Hej.

Dzięki za podpowiedzi. W sumie zawsze myślałem, że to co robimy to jest właśnie XC. Enduro kojarzyło mi się raczej z "cięższym" sprzętem, większą prędkością i częstszym podprowadzaniem rowerów.

No ale jak zwał-tak zwał ważne żeby fajnie się jeździło.

Pojawił się niestety problem. Obdzwoniłem kilkanaście sklepów - Kraków, Myślenice, Nowy Targ, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Katowice, Gliwice, Krzeszowice i znalazłem 1 (JEDEN) egzemplarz roweru one-twenty (w wersji 500 akurat- w Katowicach) oraz 0 (ZERO) egzemplarzy roweru ninety-six w rozmiarze 16". Oczywiście na zamówienie każdy mi mogą sprowadzić.

A dla mnie bardzo ważne jest, żeby się do roweru przymierzyć - także jeśli posiadacie w/w pojazdy w rozmiarze 16" w okolicach Krakowa i możecie poświęcić 1/2 godzinki to będę zobowiązny. aaalata@interia.pl lub sms 607-658-886 - oddzwonię.

Napisano

Jeśli dziewczyna szybko nie zjeżdża to brałbym HT o spokojnej geometrii. Zalet fulla nie wykorzysta bez rozwijania dużych prędkości, a będzie trochę przeszkadzał na podjazdach. Komfort zapewnią szerokie opony bez dętek z ciśnieniem około 1,2 bar.

Muszę przyznać, że takiej bzdury nie słyszałem już dawno. Przepraszam, nie gniewaj się....

Napisano

rakers --> co za bzdura? Przy turystyce, przy spokojnym zjeżdżaniu nawet najbardziej wyboiste zjazdy prawie zawsze da się zjechać na hardtailu. I to bez większej utraty przyczepności tyłu. Fulle ułatwiają zjazd, ale utrudniają podjazd, a zgadnij co zajmuje więcej czasu w czasie wycieczki? ;)

Napisano

odsyłam do tematu posta, a wy mówicie o HT.

Napisano

Wszystko fajnie ale przy 160 wzrostu - dodatkowo kobieta i zakładam że proporcjonalnie zbudowana skoro zabierasz ją z chęcią na wycieczki :) to 96 nawet w 16" będzie za długa. Ja przy 181 jeżdze na 18" Pomijam fakt że nikt nie ściągnie 16" ot tak jeśli nie ma go w Polsce - sklepy juz powoli skladaja wstepne zamówienia na nastepny rok... Na Twoim miejscu - obstawiam że do wydania jest ok. 5k - obdzwoń sklepy Gianta ( lub od razu do dystrybutora ) w poszukiwaniu - skoro juz postawiłeś na xc - Anthema w wersji W z porzednich lat ( może coś zostało - nigdy nic nie wiadomo ). I nie daj sie namówić na ht z szerokimi oponami, bo to tylko taki prawie full :) ( to żart - nie zjadajcie mnie od razu )

Napisano

Nie z podanych rowerów , ale ten full doskonale nadał by się do do takich górskich eskapad, dzięki niskiemu przekrokowi rozmiar 16" powinien być jak najbardziej OK. :

http://www.bike-arena.pl/index.php?p1828,viper-nitro-xt-deore-2011-rs-recon-shimano

Czy fullem jeździ się przyjemniej ?, oczywiście i bezdyskusyjnie tak :thumbsup:, czy tego typu fullem będzie się łatwo i efektywnie podjeżdżało ? , bez dyskusji tak :thumbsup:

Napisano

Mniejsze rozmiary (zaczynają chyba od 14,5) ma trek w serii rowerów dla kobiet, 15,5 można znaleźć w ofercie kellysa. Ale w obu przypadkach osprzęt będzie gorszy, niż w przypadku propozycji powyżej.

Napisano

Hej.

Wszyscy mówili, że da się na zamówienie, ale jak jeden Pan spróbował zamówić to okazało się, że faktycznie tych rowerów (merida) już nie ma.

Także na razie nie będę przeglądał oferty w sieci, tylko odwiedzę sklepy, zobaczę co jeszcze jest i dopiero ewentualnie będę pytał dalej.

No a w ciemno na pewno nic nie zamówię, no bo przy (a jakże, proporcjonalnych :-) ) rozmiarach mojej dziewczyny przymiarka to jest konieczność.

Pzdr

Napisano

Hej.

Wszyscy mówili, że da się na zamówienie, ale jak jeden Pan spróbował zamówić to okazało się, że faktycznie tych rowerów (merida) już nie ma.

Także na razie nie będę przeglądał oferty w sieci, tylko odwiedzę sklepy, zobaczę co jeszcze jest i dopiero ewentualnie będę pytał dalej.

No a w ciemno na pewno nic nie zamówię, no bo przy (a jakże, proporcjonalnych :-) ) rozmiarach mojej dziewczyny przymiarka to jest konieczność.

Pzdr

skontaktuj się z importerem. Oni pomogą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...