mruczek Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam Wszystkich. Od 2 miesięcy użytkuję rower TREK GF Marlin z oryginalnym napędem (tył SRAM X4, kaseta 8b). Oczywiście jest to 29er. Super się jeździ, tylko trochę jest ociężały przy ruszaniu. Chodzi mi po głowie założenie kasety 12-34 ale niestety takiej nie mogę znaleźć, żeby jednocześnie miała 8 biegów. Czy możecie coś doradzić? Chciałbym uniknąć wymiany napędu na 9 lub 10 biegów, ze względu na ograniczony budżet. Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Sam miałem podobny problem ze znalezieniem ósemki 34T. Mi nie tyle chodziło o 34, ale o fatalne zestopniowanie mojej hg-30 - dwie nawiększe koronki to 26 i 34. Opcje są następujące: stara xt ( cs-m737 bodaj ) lub xtr ( droga ), lub ta acera hg-30, którą miałem oryginalnie w moim marianie. Tu jednak masz 34 i potem b.duży skok na 26 - dla mnie było to b.niewygodne. Możesz spróbować z alivio 34T; szukali mi w 2 sklepach i nie znaleźli, także chyba nie ma ( lub niedostępna). Ostatecznie wziąłem alivio 32T, Bywa ciężkawo tylko przy naprawdę dużych nachyleniach i w ogóle nie brakuje mi tych 34. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mruczek Napisano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dzięki. Mnie bardziej chodzi o to, żeby najmniejszą zębatką była "12". Na 34 też mi za bardzo nie zależy, bo jak napisałem wcześniej, chodzi mi o to, żeby rower był bardziej żwawy przy ruszaniu. W oryginale jest "11" a to pociąga za sobą mniejszy rozmiar kolejnych zębatek i tu tkwi problem. Poszukam czegoś z tego co mi doradziłeś. A swoją drogą głupie pytanie (przepraszam, nie znam się za bardzo): czy w kasecie można wymieniać poszczególne zębatki? Wtedy mógłbym sobie sam zrobić kasetę taką jaka mi pasuje. Pozdrowienia, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) jezeli problem nie tkwi w zbyt twardych przelozeniach, to w takim razie w glowie...kazda zmiana bedzie placebo Edytowane 27 Maja 2011 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Kasety SRAM'a da się w miarę bezstresowo zestopniować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 W takim wypadku może Sora ? Inna sprawa, czy to będzie rozsądne do tego typu roweru. W różnych wersjach zestopniowania. Każda zaczyna się od 12stki. Trzeba by było tylko zapytać czy mają: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_kaseta-sora-cs-hg50-8-SHIMANO__P_53046097-53010001__PZTA_1__PD_53010913.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mruczek Napisano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dzięki za odpowiedzi. Ta sora jest ciekawa i w sumie dość pasuje do zastosowania mojego rowerku. Z drugiej strony Kol. Nabiał też może mieć rację... Pozdrowienia, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi