Skocz do zawartości

[trening] dla początkującego-jaki? MTB

huca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od 2005 roku jeżdżę na rowerze rekreacyjnie z dość sporym zaangażowaniem (prędkości średnie w terenie u szczytu formy 22-23 km/h na odcinkach 25-30 km przy dość mocno rozklekotanym rowerze),wracam obecnie po niespełna rocznej przerwie. Generalnie chodzi mi oto, że chce się pobawić w ten sport sam dla siebie: rzucić palenie, dieta, trening, lepsze osiągi aż w końcu amatorskie starty. Moje pytanie jak się do tego zabrać? co jeść? jak trenować?. Do chwili obecnej jem co smaczne, dużo mięsa, słodyczy, sporo bananów. Jazdę lubię szybka, szarpane tępo, przyśpieszenia szczególnie na wyjściach z zakrętów, szybkie podjazdy (to moja mocna strona). Mam niecałe 30 lat 179 cm wzrostu i 76-78 kg wagi(jak jeździłem rok temu ważyłem 66-68 kg).

Co jeść i jak jeść?

Jak trenować? i jak często? (codziennie? na przemian intensywnie i delikatnie?)

jaki rodzaj kolarstwa? jakie imprezy? (XC? maratony na pewno nie)

Z góry dziękuję

PS: W niedzielę w Olsztynie jest maraton Mazovia, jest jakaś trasa 20-30 km z największa trudnością terenu, zainteresuję się jakie czasy osiągają i sam spróbuje to potem przejechać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...